Berlingske skal være lidt færre medarbejdere. Hvor mange stillinger, der skal nedlægges, er ikke helt afklaret. Sådan lød meldingen fra chefredaktør og koncernchef Lisbeth Knudsen på et orienteringsmøde på avisen i går onsdag. Her fik medarbejderne præsenteret de overordnede linjer i en grundlæggende strategisk omlægning af avisen, som er søsat af de nye belgiske ejere De Persgroep.
»Der er en del stillinger, som skal nedlægges og en del stillinger, som skal nyoprettes. Alt i alt bliver vi lidt færre,« forklarer tillidsrepræsentant Uffe Gardel til Journalisten.
Han understreger, at det er tillidsfolkenes håb at undgå fyringer i de omlægninger, avisen skal igennem.
»Vi håber, at vi med rokader og frivillige fratrædelser kan undgå fyringer. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få det til at ske, og det er også mit indtryk, at chefredaktionen er indstillet på det. Men om det lykkes, det ved jeg simpelthen ikke,« siger han.
Berlingske skal "genopfinde" sig selv
Hele Berlingske Media har været igennem et strategisk eftersyn hos de belgiske ejere. Konklusionen er kort sagt, at mediehuset for at blive fremtidssikret skal være "en mindre organisation". Det fremgår af en intern mail, som Journalisten har set, der er sendt bredt ud i koncernen.
"Vi vil skulle være en mindre organisation, når planen er gennemført, for at kunne opnå den fremtidssikring, jeg taler om, og den sunde økonomi, som vi har brug for til at investere i at styrke vores markedspositioner, forny vores teknologi og udvikle vores medier," skriver Lisbeth Knudsen i mailen.
Her lyder det videre, at Berlingske skal "genopfinde" sig selv.
"Under den proces er det blevet mere og mere klart for mig, at vi er nødt til – præcis som andre store virksomheder omkring os – at have modet til at tage fat på at genopfinde os selv. Intet mindre. Jeg ved, det lyder dramatisk, men når vi har en ambition om at være et førende mediehus, også i den digitale fremtid, så skal der mere til, end vi hidtil har gjort i forhold til at arbejde med at optimere vores virksomhed," skriver Lisbeth Knudsen.
I den nye strategi lægger ledelsen blandt andet op til, at Berlingske samlet set skal nå ud til flere mennesker end i dag, på print og digitalt.
»Denne gang er vi sluppet for bullshit«
Uffe Gardel ønsker ikke at komme ind på, præcis hvor mange stillinger, han forventer i sidste ende vil blive nedlagt på Berlingske.
Vi er denne gang sluppet for bullshit om, at vi skal arbejde smartere.
Uffe Gardel, tillidsmand
Det står klart, at I samlet set vil blive færre på Berlingske. Kan man så bevare kvaliteten?
»Det kan man godt, men så får man mindre af den. Der er nogle ting, vi skal holde op med at lave. Det ligger heldigvis også i planen. Det er et klassisk problem, at det er nemmere for ledelsen at sige, hvad de vil have mere af, end hvad de vil have mindre af. Men vi er denne gang sluppet for bullshit om, at vi skal arbejde smartere. Der vil blive truffet nogle til- og fravalg,« siger Uffe Gardel.
Du har efterhånden haft en del år på avisen. Hvad synes du selv om de omlægninger, der lægges op til?
»Ja, jeg blev spurgt om det samme på det medarbejdermøde, vi havde onsdag uden ledelsen. Men det er ikke noget, jeg som tillidsmand skal have en mening om. Der er grundlæggende ikke sagt noget, jeg stejler over. Nu vil jeg bare prøve at få det gennemført, uden at nogen kolleger bliver fyret.«
Ubehageligt for os alle
Uffe Gardel ønsker ikke at forholde sig til detaljer i strategien. Men overordnet siger han:
»Det er offensivt rettede ændringer, som skærper os i konkurrencen. Det er bestemt ikke en afviklingsplan. Vi har sukket efter en ejer, som havde forstand på det, vi laver. Det har vi fået. Og den nye ejer har klare holdninger til, hvordan dens medier skal se ud, og både vilje og penge til at føre det ud i livet. Det er jo positivt.«
Vi har sukket efter en ejer, som havde forstand på det, vi laver.
Uffe Gardel, tillidsmand
Uffe Gardel har onsdag aften rundsendt en orientering til kollegerne på vegne af tillidsfolkene på Berlingske. Efter medarbejderne blev orienteret af ledelsen, har Gardel og de andre tillidsfolk både haft et fællesmøde med medarbejderne og et møde med chefredaktionen.
Jeg taler med kolleger på avisen, som er bekymrede for, hvad der skal ske med deres stillinger. Hvad er dit budskab til dem?
»Jeg kan godt forstå, at det her er en ubehagelig situation. Det er det for os alle. Det eneste, vi som tillidsfolk kan gøre ved folks bekymring og utryghed, er at informere så meget som muligt, og i sidste ende gennemføre et forhandlingsforløb med ledelsen, som gør, at vi kan få det her til at gå op uden fyringer eller med et minimalt antal fyringer,« siger Uffe Gardel.
BT skal ikke fyre, men…
Også BT´s medarbejdere har haft et orienteringsmøde med deres ledelse. Det skete tirsdag. Her fik medarbejderne at vide, at det strategiske eftersyn ikke vil betyde fyringer på BT.
»Vi har fået at vide, at vi ikke skal fyre. Det er vi selvfølgelig glade for. Men samtidig fik vi at vide, at de ledige stillinger, vi har for øjeblikket, vil forblive ubesatte. Det er vi triste over,« sagde stedfortrædende tillidsmand Jeppe Funder til Journalisten.
Han vurderer, at der er tale om fire stillinger, der foreløbigt ikke genbesættes.
Journalisten har siden tirsdag forsøgt at få Lisbeth Knudsen til at uddybe, hvad der mere konkret skal ske med både koncernen Berlingske Media og avisen Berlingske.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.