Berlingske skal være “en mindre organisation”

Berlingske Media skal trimmes, og der åbnes for frivillige fratrædelser, varsler Lisbeth Knudsen. »Der er ikke sagt noget om, at vi skal fyre folk, eller hvad der skal ske med de enkelte virksomheder i koncernen,« siger tillidsmand, der kalder meldingen »luftig og ukonkret«. Belgisk fagforening har advaret om, at de nye ejere plejer at fyre

Berlingske Media har været igennem et strategisk eftersyn hos de nye ejere De Persgroep. Mediehuset skal fremtidssikres, og det vil betyde "en mindre organisation".

Det fremgår af en mail, som er rundsendt til Berlingskes medarbejdere fredag, skriver Mediawatch.

"Vi vil skulle være en mindre organisation, når planen er gennemført, for at kunne opnå den fremtidssikring, jeg taler om, og den sunde økonomi, som vi har brug for til at investere i at styrke vores markedspositioner, forny vores teknologi og udvikle vores medier," skriver ansv. chefredaktør og koncernchef Lisbeth Knudsen i mailen til avisens medarbejdere.

Berlingske åbner i den forbindelse for frivillige fratrædelser, lyder det.

Luftigt og ukonkret

Tillidsrepræsentant Uffe Gardel mener, at udmeldingerne fra ledelsen er for ukonkrete til, at han kan mene noget om dem endnu.

»Der er givet en melding på koncernniveau om, at vi skal være færre. Men der er ikke sagt noget om, at vi skal fyre folk, eller hvad der skal ske med de enkelte virksomheder i koncernen. Det er en melding, der er så luftig og ukonkret, at det ikke giver mening at forholde sig til endnu. Hvad skal de færre lave? Vil man nedlægge aktiviteter? Vil man gennemføre besparelser?« siger Uffe Gardel til Journalisten.

Men han kvitterer for, at ledelsen lægger op til frivillige fratrædelser.

»Det er god stil, og jeg betragter det som en fornuftig og samarbejdsorienteret ting at lægge op til frivillige fratrædelser.«

Hvorfor er det god stil at lægge op til frivillige fratrædelser?

»Fordi hvis fyringer er en risiko et eller flere steder i koncernen, så mindsker man risikoen ved at lade folk gå frivilligt. De stillinger, der kan nedlægges ad frivillig vej, skal ikke nedlægges med fyresedler,« forklarer Uffe Gardel.

Møde på Berlingske i morgen

Berlingskes – ikke Berlingske Medias – medarbejdere samles på et orienteringsmøde i morgen klokken 13, hvor ledelsen vil informere om de forestående ændringer i den del af koncernen.

Det varsles, at der skal være færre i koncernen, og at der vil blive åbnet for frivillige fratrædelser. Kan det forstås som andet, end at der vil ske afskedigelser?

»Det kommer jo an på, hvor mange færre, hvor og inden for hvilken tidshorisont – samt hvor mange, der ønsker at gå frivilligt,« siger Uffe Gardel.

Lisbeth Knudsen varsler også i den interne mail til medarbejderne, at Berlingske Media skal genopfinde sig selv.

"Under den proces er det blevet mere og mere klart for mig, at vi er nødt til – præcis som andre store virksomheder omkring os – at have modet til at tage fat på at genopfinde os selv. Intet mindre. Jeg ved, det lyder dramatisk, men når vi har en ambition om at være et førende mediehus, også i den digitale fremtid, så skal der mere til, end vi hidtil har gjort i forhold til at arbejde med at optimere vores virksomhed," skriver Lisbeth Knudsen ifølge Mediawatch.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Lisbeth Knudsen.

Fagforening advarer: Plejer at fyre

I august 2014 – kort efter at de nye ejere havde købt Berlingske Media – skrev Journalisten om De Persgroeps historik i forhold til at overtage mediehuse.

Dengang var der ildevarslende meldinger fra formanden for journalistforbundet i den flamske del af Belgien, Pol Deltour. Han kender en del til De Persgroep set fra medarbejdernes synspunkt.

»Jeg er bange for, at der er mange folk, som må forlade bygningen. I stedet ansætter De Persgroep yngre folk med større teknologisk kunnen, som er billigere i drift. Det har vi set flere gange. Hver eneste avisovertagelse har medført mange fyringer, men de får gode aftrædelsesordninger,« sagde Pol Deltour.

»De sætter deres egne folk ind, kigger på processerne i hele forretningen og begynder at optimere dem. Det betyder normalt færre ansatte og andre ansatte,« sagde Dolf Rogmans, redaktør på det hollandske metamedie-magasin Villamedia, til Journalisten.

De Persgroep: Danmark er en anden sag

Dengang kunne generalsekretær i De Persgroep Christophe Convent delvist nikke genkendende til, at de har foretaget avisovertagelser med mange fyringer og forandringer.

»Til en vis grad har det været sådan, vi har gjort det i Holland. Det var, fordi vi allerede var på det hollandske marked og derfor skulle kigge efter synergieffekter, man kunne implementere. Når det kommer til Danmark, er det en helt anden sag, fordi vi ikke har nogen som helst aktiviteter dér,« sagde han.

Opdateret klokken 12.36: Mere baggrund om De Persgroep tilføjet.
Opdateret 27/5 klokken 11.50: Mødet på Berlingske flyttet fra klokken 11 til 13. Læs også artiklen: BT undgår fyringer, men…

1 Kommentar

Mette K. Jensen
26. MAJ 2015
De er jo allerede i gang med
De er jo allerede i gang med at fyre i stor stil ... Men det bliver der nok kun lagt mærke til, hvis det er på selve Tanten.