Berlingske og BT vil skære papiravisen til medarbejderne

Kolleger på Berlingske og BT skal ikke længere have deres egen avis gratis med posten. I stedet udleveres tablets, og alle får et digitalt abonnement. Det er del af nyt udspil til spareplan. »Et godt signal at sende,« siger Lisbeth Knudsen. »Et pinligt signal,« siger tillidsmand Frederik M. Juel

Kolleger på Berlingske og BT skal ikke længere have deres egen avis gratis med posten. I stedet udleveres tablets, og alle får et digitalt abonnement. Det er del af nyt udspil til spareplan. »Et godt signal at sende,« siger Lisbeth Knudsen. »Et pinligt signal,« siger tillidsmand Frederik M. JuelBesparelserne i Berlingske Media er ikke overstået endnu. I går var der medarbejdermøde på Berlingske, hvor kollegerne drøftede et udspil til en ny spareplan fra ledelsen.

Ledelsen lægger blandt andet op til, at journalister og fotografer på Berlingske, BT og Scanpix ikke længere skal modtage den trykte udgave af deres egen avis gratis.

De vil i stedet få udleveret en tablet, og her får de et gratis abonnement på den digitale udgave af avisen.

Medarbejdere: Pinligt signal at sende 

Medarbejderne var på mødet kritiske over for det nye forslag, fortæller tillidsrepræsentant Frederik M. Juel.

»Hvis man fik lov til at vælge imellem tablet og papiravis, ville det ikke være noget problem. Men det er ikke tilfældet. Stemningen var, at det var et pinligt signal at sende for at mediehus, at medarbejderne ikke kunne få deres eget printprodukt,« siger han til journalisten.dk.

Men koncernchef og chefredaktør Lisbeth Knudsen er uenig i, at det er et pinligt signal at sende. Tværtimod.

»Der ligger en besparelse i det for os, men det handler også i meget høj grad om, at vi synes, det er et godt signal at sende. Det er en rigtig god ting, at alle lærer at bruge og arbejde med en tablet i deres dagligdag. Der er selvfølgelig mange, der privat har købt en tablet, men det her er en måde at sikre, at alle kommer hurtigt i gang med det,« siger hun til journalisten.dk.

Får rabat på den trykte avis 

Det nye tiltag gælder for medarbejdere, der har et friabonnement skrevet ind i deres kontrakt, herunder alle journalister og fotografer.

Hvis en medarbejder stadig gerne vil have både papiravisen og den digitale udgave, vil ledelsen indføre en rabat, så medarbejderne kan købe den trykte avis til særpris. Ledelsen er dog endnu ikke afklaret med, hvor stor rabatten skal være, fortæller Lisbeth Knudsen.

Hvor meget vil du vurdere, at I sparer?

»Der kommer til at være en besparelse i forhold til at bringe avisen ud til folk. Men vi ved for eksempel ikke, hvor mange der tegner et papirabonnement med rabat ved siden af. Så det samlede regnestykke har jeg ikke her og nu,« siger Lisbeth Knudsen.

Uafklaret hvilken tablet 

Det er også uafklaret, hvilken tablet Berlingske og BT vælger at give medarbejderne.

Hvornår planlægger I, at ændringen skal træde i kraft?

»Så snart vi kan få aftaler på plads for alle de her tablets, vi skal købe. Vi vil indhente tilbud på forskellige typer, og så snart det er på plads, sætter vi ændringen i værk. Det bliver altså ikke lige i morgen, men inden for kort tid regner jeg med, at det sker.«

Vil skære i arbejdsredskabsordningen 

I ledelsens udspil til den nye spareplan ligger også nogle andre tiltag.

Blandt andet foreslår ledelsen at skære i den såkaldte arbejdsredskabsordning, der dækker udgifter til fx bøger. I dag er ordningen på 6.820 kroner per medarbejder årligt. Ifølge Frederik M. Juel er ledelsens udspil en »kraftig beskæring« af det beløb.

»Arbejdsredskabsordningen var det, der fyldte mest på medarbejdermødet. Kollegerne opfatter det klart, som om de reelt skal gå ned i løn, hvis der bliver skåret her,« siger Frederik M. Juel.

Lisbeth Knudsen vil ikke komme ind på, hvor meget der er lagt op til at skære i arbejdsredskabsordningen.

»Det vil jeg ikke midt i en forhandlingsproces. Vi har drøftet forskellige ting med tillidsrepræsentanterne, og det har været forelagt et medarbejdermøde i går. Jeg har fået en tilbagemelding, og nu indkalder jeg til nye forhandlinger,« siger hun.

Færre får ret til gratis aftensmad 

Ledelsen har også foreslået en ændring i madordningen på Berlingske. Den vil betyde, at færre medarbejdere har ret til gratis aftensmad.

»Vi har drøftet madordningen, og her har vi behov for at lave en administrativ opstramning. Vi har tilbudt medarbejderne på Berlingske en husaftale, der ligner den, BT har. Som det administreres nu, er der ingen kontrol med, hvem der har lov at spise på firmaets regning. Her arbejder vi på en løsning, så der er klare regler for, hvornår man får ret til et firmabetalt måltid. Hvis man har særligt lange vagter eller mere end to timers beordret overarbejde, så har man mulighed for at få et gratis måltid,« siger Lisbeth Knudsen.

Tilføjelse 11.10: Journalisten.dk er kommet i besiddelse af en fælles udtalelse fra medarbejdere på Berlingske, BT og  Scanpix. Du kan læse mere om udtalelsen her.

0 Kommentarer