Berlingske Tidende har netop holdt medarbejdermøde. Her blev det meddelt de ansatte, at Det Berlingske Officin nedlægger 25 redaktionelle stillinger ud af cirka 400 i Østdanmark. (Opdateret)
Tilbage i februar luftede koncernchef i Det Berlingske Officin Lisbeth Knudsen sine tanker om nedbemandinger i et interview med Journalisten.
Og nu er det angiveligt alvor. 25 ud af cirka 400 redaktionelle medarbejdere skal skæres fra officinets udgivelser øst for Storebælt. Heraf skal syv findes i forbindelse med Berlingske Tidendes overgang til skabelonredigering.
Derudover har det endnu ikke været muligt at få oplyst, hvor stor en del af stillingerne der skal findes på Berlingske Tidende. Også Berlingske Nyhedsmagasin, B.T., Urban og Erhvervsbladet risikerer at miste medarbejdere.
Koncernchef i Det Berlingske Officin Lisbeth Knudsen bekræfter udmeldingen over for Journalisten.dk.
»Dagens møde var en del af forberedelsen til flytningen til Pilestræde og indførelsen af konceptredigering (skabelonredigering, red.), som vi kalder det her i huset. I forbindelse med indførelsen af konceptredigering vil der også blive tale om en nedbemanding, og det har jeg meldt ud i dag. Samtidig har jeg meldt ud, at der vil være en mindre justering af medarbejdertallet i Det Berlingske Officins udgivelser i Østdanmark,« siger koncernchef Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk.
– Hvor mange stillinger er der tale om?
»Samlet set inklusive det rationale, der hentes på konceptredigering, bliver der tale om 25 stillinger fordelt på Berlingske Tidende, B.T., Erhvervsbladet, Urban og Berlingske Nyhedsmagasin. Så ud af cirka 400 journalister nedbemander vi med cirka 25.«
– Og hvor mange af de stillinger skal hentes i redaktionssekretariatet?
»På Berlingske Tidende vil der blive tale om syv ud af godt 50 redigerende.«
Medarbejderne modtager dog ikke ledelsens udmelding, som var der tale om en »mindre justering«.
»Vi kan kun se ledelsens udmeldinger som et oplæg til forhandling. Vi må advare kraftigt om, at det vil gå ud over kvaliteten, hvis de skærer så mange stillinger. Vi har allerede været igennem en meget stor fyringsrunde sidste år og mener ikke, der er plads til yderligere,« siger tillidsrepræsentant på Berlingske Tidende Frederik M. Juel til Journalisten.dk.
– Hvordan er stemningen blandt medarbejderne?
»Udmeldingen blev ikke særlig gunstigt modtaget. Stemningen herinde er ikke god, den er trykket.«
– Kom det bag på jer? Lisbeth Knudsen advarede jo helt tilbage i februar om, at der ville blive tale om en nedbemanding i år.
»Ja, det gjorde hun. Det har været meget ubehageligt at arbejde i vores redaktionssekretariat de seneste måneder. De redigerende har jo haft en fyringsseddel hængende over hovedet lige siden. Vi vil arbejde på at sikre kvaliteten og på, at vi fortsat har et ordentligt og velfungerende redaktionssekretariat. Skal der ske nedbemanding, så skal det ske i form af frivillige fratrædelser og nedlæggelse af vakante stillinger,« siger Frederik M. Juel.
Og i den sag udtrykker koncernchef Lisbeth Knudsen enighed med tillidsrepræsentanten.
»Vi har allerede indledt forhandlingerne med tillidsmændene om frivillige fratrædelsesordninger og vil formentlig meget hurtigt tilbyde, at man kan ansøge om det. Vi håber således i videst muligt omfang at undgå egentlige afskedigelser. En række vakante stillinger vil også indgå i planerne.«
Ledelsen har indkaldt tillidsrepræsentanterne til en fortrolig orientering om den økonomiske situation i morgen. Onsdag eftermiddag har tillidsrepræsentanterne indkaldt til medarbejdermøde.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Christian
Når du nu er i gang med at irettesætte fagbladet for udflugten til arbejdsgivernes synonymordbog, vil jeg foreslå, at du også hæfter dig ved udtrykket 'skabelonredigering'. Det er noget, de har lært på et kursus hos Stryhn's (jeg ved godt, dette firma markedsfører sig på sloganet 'Kendt for Kvalitet', og dette indlæg skal da heller ikke læses som en kritik af leverpostejfabrikanterne, som faktisk gør det glimrende ud fra deres forudsætninger).
Vh/
Morten
Kunne man ikke i det mindste i vores eget fagblad sige tingene lige ud og droppe et arbejdsgiver-ord som "nedbemanding". Det hedder fyringer.
vh Chr. Barfoed, B.T.