»Modebranchen i Danmark er slet ikke vant til kritisk journalistik. Men vi vil ikke lade vores kilder diktere, hvem vi sender ud som journalister.« Sådan lyder det fra Berlingskes livsstilsredaktør, Nina Rølle, efter Munthe plus Simonsen nu for anden gang boykotter avisens Sarah Skarum.
Netop i disse timer flokkes alverdens modejournalister til åbningen af Copenhagen Fashion Week SS'12, der byder på tøj til næste forår og sommer. Og som tidligere beskrevet i denne uge er Berlingske modeskribent Sarah Skarum atter udelukket fra at sidde klar med blok og pen, når Munthe plus Simonsen afvikler deres modeshow i morgen aften klokken 19:00 i Pistolstræde.
Første gang var i februar, hvor adm. direktør i Munthe plus Simonsen Henrik Fjordbak erklærede Berlingskes modeskribent Sarah Skarum uønsket ved firmaets modeshow under Copenhagen Fashion Week. Og forleden sagde han så til Politiken: »Faktum er, at hun ikke kan lide Munthe plus Simonsen-tøj, så det er der ikke nogen grund til.«
Men ifølge Nina Rølle, livsstilsredaktør på Berlingske og med ansvar for Berlingske Magasiner, så handler sagen om mere end bare lige Munthe plus Simonsen.
»Problemet er, at man ikke er vant til kritisk modejournalistik i Danmark. Der er meget rygklapperi inden for branchen og ih-og-åh, champagne og kindkys, når man kommer til de her modearrangementer,« siger Nina Rølle til Journalisten.dk.
I forhold til Munthe plus Simonsen mener hun ikke, sagen har ændret sig siden februar:
»Nu siger Henrik Fjordbak så, at det er et faktum, at Sarah ikke forstår deres univers. Og det ved jeg ikke, hvor han har fra. Det må stå for hans egen regning. Men på Berlingske har vi den holdning, at vi ikke vil lade vores kilder diktere, hvem vi sender ud som journalister. Skal vi interviewe kunstnere, filminstruktører eller musikere, så er det også os, der bestemmer, hvem vi sender.«
Nina Rølle tilføjer, at fordi Sarah Skarum ikke selv går i tøj fra Munthe plus Simonsen, så er det jo ikke ensbetydende med, at hun ikke kan anmelde tøjet.
»Når Thomas Søie (rock/pop-anmelder på Berlingske, red.) dækker en koncert, så gør han det jo også professionelt – uanset om det er hans favoritmusik eller ej.«
Men det kunne jo være, at Henrik Fjordbak havde ret? At Sarah Skarum måske er "for langt væk fra deres verden" eller "ikke har respekt for deres tøj", som han siger?
»Det mener vi så, at hun har. Hun har den faglige kompetence, der skal til for at være modejournalist. Hun bliver i øvrigt også brugt meget på tv, når nogen skal have modejournalister til at kommentere noget,« siger Nina Rølle.
Berlingskes livsstilsredaktør vurderer, at man i udlandet har en anelse bedre tradition for kritisk modejournalistik. Eksempelvis Suzy Menkes fra International Herald Tribune.
»Hun er jo virkelig kritisk og har en rigtig skarp pen. Og hun har også været ude efter de helt store som Christian Dior, som så i øvrigt også har nægtet at invitere hende til deres show. Så der er fortilfælde i udlandet. Jeg tror bare ikke, man har været så vant til at se det herhjemme,« siger hun.
Nina Rølle var tilbage i februar i dialog med Henrik Fjordbak fra Munthe plus Simonsen. Denne gang har Berlingske valgt at lade være. Også selv om Henrik Fjordbak har tilbudt at give adgang, hvis Berlingske sender en anden anmelder.
»De er naturligvis i deres gode ret til at sige, at Sarah ikke må komme til deres show. Det er dem, der bestemmer det. Det kan vi ikke stille noget op over for. Jeg talte med Henrik Fjordbak sidste gang, og jeg er personligt stadig inviteret den her gang. Men han skal ikke bestemme, hvem vi sætter til at anmelde Munthe plus Simonsen.«
Kunne I ikke evt. vælge at lade Sarah Skarum anmelde Munthe plus Simonsen ud fra fotoreportager og video? Altså efterfølgende?
»Vi snakkede faktisk kort om det. Men som Sarah sagde, så kan det være svært at se materialerne på billederne, og hvordan det tager sig rigtigt ud. Så det ville ikke være professionelt at gøre det på den måde.«
Selv om Berlingske altså ikke anmelder Munthe plus Simonsen i morgen aften, så er det ikke ensbetydende med, at avisen ikke skriver om tøjfirmaet og dets tøj.
»Selvfølgelig vil vi skrive om det. Det er ikke sådan, at vi går uden om dem, bare fordi de blacklister os. Vi har senest haft et portræt af dem og en række andre designere på Fri.dk forud for modeugen. Så vi skriver om dem, som vi skriver om alle mulige andre. Så vi straffer dem ikke,« siger Nina Rølle.
Læs i øvrigt Sarah Skarums anmeldelse af Munthe plus Simonsen fra dengang, hun stadig fik lov til at deltage: Yesterdays news fra Munthe plus Simonsen (februar 2009)
samt: Munthe er for meget Munthe (august 2010)
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg synes ærlig talt også, at modejournalisterne burde udvise solidaritet her og fortælle MpS, at deres job er at skabe mode, mens modejournalisternes job blandt andet er at anmelde den - og det skal de kunne uden pression og skjulte trusler om udelukkelse, hvis deres anmeldelse er negativ. Man ser jo heller ikke rockbands udelukke bestemte anmeldere eller filmselskaber gøre det for den sags skyld. Bak dog Sarah Skarum op.
Er Sarah Skarum kompetent? Det er vel op til læserne og Berlingskes ledelse at vurdere, og hvis de er tilfredse, så kan jeg ikke se, hvorfor MpS skal forsøge at diktere Berlingske, hvem de skal sende og ikke sende. MpS kan da godt nøjes med at invitere de anmeldere, som de kan lide og forventer at få positive anmeldelser fra. Men rent kommunikationsmæssigt er det snotdumt. Hvis jeg som læser herefterdags ser en positiv anmeldelse, vil jeg trække på skulderen og tænke, at det nok var en af vennerne, der kom med rygklappet. Eller en af dem, som var bange for at blive udelukket.
En professionel virksomhed kan tåle kritik. Og hvis tøjet falder i kundernes smag, skal det nok blive solgt trods en enkelt negativ anmeldelse eller to. Ganske som det vist ikke har afholdt ret mange i målgruppen fra at se 'Far til Fire', at anmelderne er uvenlige.
Martin, vi har åbenbart ikke den samme forståelse af hvad det vil sige at diktere. Med din udlægning vil alle foreslåede vilkår uanset sammenhængen være et forsøg på diktat, og det giver ikke mening, og serdeles ikke når modparten ligesom Berlingske uden videre kan sige nej, hvilket de gjorde. Når jeg inviterer dig ind i mit røgfrie hjem, så dikterer jeg heller ikke dine rygevaner, for det står dig helt frit for at sige nej til min invitation.
Avisen har naturligvis en frie ret til at afgøre hvem de vil sende, præcis ligesom MpS er i deres frie ret til at afgøre hvem de vil tage imod. Hvorfor mener du MpS skal give afkald på deres frie ret?
Jeg synes på ingen måde det står klart om MpS i realiteten siger nej til kritisk journalistik eller de siger nej til usaglig journalistik. Det spørgsmål bliver slet ikke behandlet! En saglig kritik er ganske udmærket for en virksomhed, og modstand mod det vil med tiden give bagslag. Usaglighed er ikke godt for nogen, og alle burde sige fra overfor det. Jeg savner argumenter for om det er det ene eller det andet sagen handler om.Kian Conteh, det er da netop, hvad de gør. Forsøger at diiktere arbejdsgangen hos Berlingske, når de ønsker at bestemme vagtplanen hos avisen ved at sige, hvem de må sende og ikke sende. De kunne lade helt være med at invitere Berlingske.Når de ikke gør det, må de naturligvis acceptere avisens frie ret til at afgøre, hvem de ønsker at sende.
Men hvad værre er, er, at de forsøger at true sig til god omtale. De sender et signal til andre modejournalister om, at de lige kan prøve på at være negative i deres omtale. Er de det, så har de set hvad konsekvensen er: Så er det slut med gratis goodiebag og champage. Desværre kan man let få den opfattelse, at netop de to ting - plus det at blive set samme med "de rigtige" mennesker - er vigtigere for mange modejournalister end den kritiske journaliistik.
Det er - undskyld mig - kvalmende.
Er der ikke også et element af, at mange journalister ikke kan tåle kritik af deres arbejde?
Titlen på artiklen er noget tankevækkende, for jeg kan intet sted se MpS forsøger at dikterer Berlingske noget som helst. Derimod har MpS givet Berlingske et tilbud med nogle vilkår, som gør at Berlingske siger nej tak. Fred være med det. Diktat er det ikke.
Artiklen smager dog af, at Berlingske vil diktere hvordan MpS skal drive deres forretning. Det skal de have lov til, men jeg ser det ikke som en journalistisk saglig måde at arbejde på.
Jeg kender intet til de nævnte personer, men det ser da ud til MpS mener Berlingskes foretrukne journalist ikke er tilstrækkelig saglig og upartisk. Hvorfor er det så problematisk at sige fra overfor det?
Tjaa... hvorfor egentlig ikke bare blackliste Munthe plus Simonsen? - så kan de jo se om deres produkter stadig er så interessante at de kan sælges..
Flere