Berlingske lukker Urban – farvel til 87 medarbejdere

Berlingske har lukket gratisavisen Urban 12. januar. Lukningen er del af stor spareplan, hvor koncernen planlægger, at 87 medarbejdere skal spares væk. DJ håber på omrokeringer frem for fyringer.

Berlingske har lukket gratisavisen Urban 12. januar. Lukningen er del af stor spareplan, hvor koncernen planlægger, at 87 medarbejdere skal spares væk. DJ håber på omrokeringer frem for fyringer.

Berlingske Media lukker koncernens gratisavis Urban. Det sker som led i en stor spareplan, hvor koncernen vil nedlægge 87 stillinger. Det har koncernen netop oplyst i en pressemeddelelse.

Derudover nedlægger koncernen 10 ubesatte stillinger, fremgår det af en mail, der er sendt til medarbejderne, erfarer Journalisten.dk. 

Årsagen er, at Berlingske Media vil sikre "en stærk økonomisk polstring igennem et usikkert 2012", lyder det.

De 87 medarbejdere, som altså skal spares væk i Berlingske Media, udgør ifølge koncernen godt 3,5 procent af dens samlede antal medarbejdere.

"Vi forventer et år, hvor væksten ikke stiger, hvor forbruget ikke vokser, og hvor presset på overgangen fra print til digital og mobil fortsætter. Vi bliver nødt til at sikre, at koncernen fortsat står stærkt økonomisk i den konkurrencesituation, vi kigger ind i. Desuden har vi vigtige strategiske planer foran os, som skal geare forretningen til fremtiden, derfor skal vi have overskud til at være offensive, parate til at foretage den nødvendige konsolidering af vores virksomhed og foretage de opkøb, der skal til for at sikre vores markedspositioner i fremtiden," siger koncernchef Lisbeth Knudsen i pressemeddelelsen.

De 87 medarbejdere omfatter både HK-ansatte, redaktionelle medarbejdere og ledere – og spareplanen kommer til at ramme stort set alle koncernens medier, lyder det.

Et vigtigt led i spareplanen er som sagt, at Berlingske lukker Urban, der blev født i 2001. Avisen udkommer for sidste gang 12. januar – altså i morgen.

"Det er med vemod, at vi vælger at sige farvel og tak for denne gang til tusindvis af trofaste læsere af vores gratisavis Urban, men intet tyder på, at annoncekonjunkturerne vender til fordel for det nationale gratisavismarked i 2012, og der er for mange om den del af annoncekagen med tre aviser," siger Lisbeth Knudsen.

Til gengæld vil Urban blive relanceret som et digitalt koncept under Berlingske igen i foråret 2012.

"Selve "Urban" navnet vil genopstå i et progressivt og primært digitalt koncept, som kommer til at trække på hele koncernens styrke i det storkøbenhavnske område både markedsmæssigt, indholdsmæssigt og annoncemæssigt," udtaler Lisbeth Knudsen.

Der er indledt forhandlinger med tillidsfolkene i Berlingske Media, og medarbejderne er orienteret. Forhandlingerne forventes afsluttet inden for 14 dage.

Dansk Journalistforbund har her kort efter offentliggørelsen af Berlingskes spareplan lagt en udtalelse på forbundets hjemmeside. Her erklærer DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård, at forbundet håber på mange omrokeringer frem for fyringer.

"Det er trist for avismarkedet og for de mange læsere af URBAN, at der forsvinder endnu en avistitel fra dagbladsmarkedet, og for medarbejderne er det en vanskelig situation, som jeg håber hele koncernen Berlingske vil hjælpe dem med at løse.", udtaler Mogens Blicher Bjerregård.

"Jeg vil opfordre Berlingskes ledelse til at forhandle med medarbejdernes tillidsrepræsentanter for at finde kompenserende besparelser, så afskedigelser undgås eller antallet nedbringes. Jeg vil også opfordre Berlingske til at yde eventuelle afskedigede hjælp til kompetenceudvikling og anden støtte til at komme i arbejde igen, fortsætter han.

DJ understreger også, at de står klar med rådgivning til de medarbejdere, der måtte blive fyret.

(Opdateret 15.58: Udtalelser fra DJ tilføjet)

1 Kommentar

Torben Oester
22. JANUAR 2012
Re: Berlingske lukker Urban - farvel til 87 medarbejdere
Det er ærgerligt. Af gratisaviserne er (/var) URBAN, den der sagde mig mest.