Berlingske-læsere raser over forståelse for Breiviks had

Det had, som lå til grund for Anders Breiviks blodige terroraktion i Norge, har sin naturlige forklaring. Sådan skriver journalist og sognepræst Sørine Gotfredsen i sin seneste kronik i Berlingske. Siden har læserne raset i godt 1000 indlæg. Chefredaktør Tom Jensen: »Berlingske er ikke enig med Sørine.« (opdateret 15:03)

Det had, som lå til grund for Anders Breiviks blodige terroraktion i Norge, har sin naturlige forklaring. Sådan skriver journalist og sognepræst Sørine Gotfredsen i sin seneste kronik i Berlingske. Siden har læserne raset i godt 1000 indlæg. Chefredaktør Tom Jensen: »Berlingske er ikke enig med Sørine.« (opdateret 15:03)

"Det er dybt bekymrende, at nogen i dette land kan stille spørgsmålet om, hvor Anders Breiviks had mon stammer fra. Vi ved udmærket, hvor det stammer fra, og vi har vidst det længe. Lad os udnytte den norske tragedie til at forstå faren ved det multikulturelle."

Sådan indledte journalist og sognepræst Sørine Gotfredsen forleden kronikken i Berlingske, hvor hun betegner det multikulturelle samfund som "en farlig utopi" og det multikulturelle menneske som "en farlig fantasi, der kan fremprovokere frygtelige kræfter".

Gennem hele kronikken argumenterer hun imod journalister, politikere og forfattere som eksempelvis Tøger Seidenfaden, Carsten Jensen og Marianne Jelved, som Sørine Gotfredsen mener i årevis har "forkyndt, at det gode menneske kan skabe det gode multikulturelle samfund".

Og samtidig påpeger hun flere gange, at hadet bag Anders Breiviks blodige aktion har sine helt naturlige grunde:

"Derfor er det ret beset chokerende, at vi med vores mange erfaringer med det multikulturelle stadig skal høre det hjertegribende naive spørgsmål: Hvor stammer hadet fra? Vi ved godt, hvorfor Breivik hader, hvilket jo i øvrigt er blevet udførligt forklaret af manden selv. Han hader i protest mod forvandlingen af det norske og vesteuropæiske samfund, han er desperat og næppe ganske mentalt rask, men hans rationale står lysende tilbage," skriver hun.

Berlingskes læsere er dog alt andet end glade for Sørine Gotfredsens betragtninger, og avisen har i helt usædvanligt modtaget op mod 1000 læserindlæg i skrivende stund, hvilket har fået Berlingske.dk til selv at skrive om modreaktionerne

Ifølge Berlingskes website består læserstormen hovedsageligt af indlæg fra folk, der langtfra er enige med Sørine Gotfredsens betragtninger. Der er dog også enkelte – "et markant mindretal" – som takker for den "interessante kronik" og "ærligheden".

Chefredaktør: Ingen konsekvenser for Sørine

Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, påpger dog over for Journalisten.dk, at avisen på ingen måder er enige i de synspunkter, som fremføres i kronikken.

»Jeg vil godt understrege, at jeg og Berlingske ikke er enige i det synspunkt, hun forfægter. At der skulle være en direkte forbindelse og en forklarlig årsag til, at en mand som Breivik foretager de handlinger, han foretager,« siger Tom Jensen til Journalisten.dk og tilføjer, at både den trykte avis og Berlingske på nettet naturligvis giver plads til synspunkter, som mediehuset ikke altid selv er enig i.

Antallet af kritiske indlæg mod Sørine Gotfredsen får dog ingen konsekvenser for Berlingskes brug af hende som journalist, debattør eller kronik-skribent:

»Nej, det gør det ikke. Det er klart, at Sørine Gotfredsen vil blive imødegået med andre skarpt formulerede debatindlæg imod det synspunkt, hun bringer til torvs. Det har hun allerede nu oplevet på nettet, hvor vi er ved at passere 1000 debatindlæg,« siger Tom Jensen.

Han påpeger i øvrigt, at Berlingske for en uge siden justerede avisens retningsregler for debatten. Målet var hverken at nedlægge debatten eller udelukke den skarpe debat, men at forhindre de mest hadske udfald mod bestemte befolkningsgrupper.

»Derfor strammede vi op for en uge siden,« siger Berlingskes chefredaktør og tilføjer, at det ikke er avisens opgave at være tæt smagsdommer i forhold til, hvad man må mene eller ikke mene.

»Ligesom vi ikke vil udelukke debatindlæg og synspunkter, fordi vi måske kan forudskikke, at nogen vil kunne bruge synspunkter på anden vis senere hen. Men det synspunkt, Sørine Gotfredsen giver udtryk for, er jeg overbevist om, at der sikkert er andre, der også tilslutter sig. Derfor er det et synspunkt, der kommer ud i den her form.«

Ifølge Tom Jensen bringer Berlingske i morgen i papirudgaven en større del af den omfattende debat i forlængelse af Sørine Gotfredsens kronik.

»Vores fornemmeste rolle er, at når en fremtrædende journalist går ud med en sådan argumentation, og det afstedkommer så voldsom debat, så lægger vi også spalter til.«

Journalisten.dk har foreløbig forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sørine Gotfredsen.

(opdateret kl. 15:03)

5 Kommentarer

ekrem elmazi
13. AUGUST 2013
undskyld mente ikke politiken
undskyld mente ikke politiken , men berlinske
ekrem elmazi
13. AUGUST 2013
syntes at det er problematisk
syntes at det er problematisk for politiken , og dobbeltmoralsk , at have sådan en journalist ansat ,har de også nogen , som fornægter holocaust , ansat . grunden til at jeg sammenligner de to ting er , at ingen chefredaktør , kunne tillade sadan en artikel , hvis man i en vis grad , ikke delte samme synspunkt .
tom jensen spiller højt spil , eller på to heste samtidigt , og hesten der taber , kan man jo altid fornægte .
Kjeld Kürstein
4. AUGUST 2011
Re: Berlingske-læsere raser over forståelse for Breiviks had

Én mand går grassat på en måde, der chokerer en hel verden - og nu skal vi indrette hele verden efter hans ønske?

 Én kvinde har en kandidatgrad i overtro, og mener sig derfor i stand til at afgøre, at andre, der ikke deler hendes overtro, er uden kultur?

Marcus Sommerbirk
2. AUGUST 2011
Re: Berlingske-læsere raser over forståelse for Breiviks had

Kære Berlingske,

 Var det ik' os interessant at se på at Sørine underskriver sig som "Sognepræst" når hun skriver indlæg og kronikker. Burde der derfor ik' også spørges til om dette er et udtryk for Den danske Folkekirkes holdning ??

Jeg synes at DETTE er det store spørgsmål. Journalister og debatører skal selvfølgelig have forskellige holdninger og synspunkter. Men kan folkekirken stå inde for det hun har skrevet ?

 Med venlig hilsen

 Marcus Sommerbirk, Gl Ringkøbingvej 16, 7400 Herning

Bodil Rohde
1. AUGUST 2011
Re: Berlingske-læsere raser over forståelse for Breiviks had

Man kan undre sig over, at Sørine Gotfredsen og Søren Pind optræder så tåbeligt, ubegavet og kvalmevækkende. 

 Det kan der vel kun være en forklaring på: At det giver omtale. 

Man kan næsten ikke få sig selv til at tro, at de optræder som spindoktorer for den tankegang, vi har set eksekveret i Norge.

 Bodil Rohde

Flere