Berlingske-koncernen skal have ny top

Efter voldsomt pres fra utilfredse investorer har David Montgomery netop meddelt, at han stopper som adm. direktør for mediekoncernen Mecom, der ejer Berlingske Media og aviser i Norge, Holland og Polen. Selskabet skal måske splittes op. (opdateret)

Efter voldsomt pres fra utilfredse investorer har David Montgomery netop meddelt, at han stopper som adm. direktør for mediekoncernen Mecom, der ejer Berlingske Media og aviser i Norge, Holland og Polen. Selskabet skal måske splittes op. (opdateret)

Sent i går erklærede investorer, at de ønskede Montgomery afsat. Og for få minutter siden meddelte Mecom Group så via London Stock Exchange, at David Montgomery træder tilbage.

I en børsmeddelse oplyser den europæiske aviskoncern, at Mecoms grundlægger, David Montgomery, har besluttet at stoppe til januar.

Det sker som følge af pres fra "visse aktionærer", hedder det i meddelelsen.

Og netop utilfredsheden med Monty er ikke ny. Allerede sidste år forsøgte en gruppe af direktører at afsætte David Montgomery i en aktion, som dengang blev betegnet som et kup. Mytteriet slog imidlertid fejl, og i stedet blev seks direktører smidt på porten.

Kort efter blev sædet under Mecoms øverste chef, David Montgomery, endnu en gang rødglødende. Flere af de firmaer, der ejer Mecom, ville have ham strittet ud.

Og nu har det seneste pres fra en lille gruppe af investorerne i Mecom – Aviva Investors; Legal & General samt Invesco – tilsyneladende fået bolden til at rulle. Tilsammen ejer de mere end 50 pct. af aktierne i Mecom, og de havde dermed mulighed for at gøre sig gældende. Blandt andet lod de via en anonym kilde i Financial Times meddele, at man var klar til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling for dermed at gennemtvinge et skifte og deres forretningsplan. 

Mecom Group noterer dog i børsmeddelelsen, at Montgomerys farvel til koncernen er fuldt "planlagt", og at det sker på et tidspunkt, hvor Mecom har vokset sig stor og indtager en rolle som "en af Europas førende avis- og indholds-producenter".

Samtidig noteres det, at Mr Montgomery har bestyrelsens fulde tillid. 

Ikke desto mindre har presset fra investorerne fået Monty til at beslutte at gå af. Inden fratrædelsen til januar vil han dog fortsætte med at implementere mediekoncernens eksisterende strategi, hedder det.

"Virksomheden har klaret den økonomiske afmatning godt og er i gang med en omlægning til at blive en bredere indholdsleverandør med stigende fokus på online indtjening," skriver Mecom til London Stock Exchange og fortsætter:

"Og denne transformationsproces vil fortsætte resten af året og videre frem med udgangspunkt i engagementet og energien fra Mecoms ledelse og medarbejdere."

Ifølge Guardian er der dog spekulationer om, at Mecom måske skal splittes op. Oprørsgruppen ønsker efter sigende at fokusere på Holland, som er det land, hvor Mecom står stærkest.

Bestyrelsen for Mecom går nu i gang med at lede efter en ny person, der kan erstatte David Montgomery.

Allerede på forhånd har Financial Times dog bragt spekulationer på banen om, hvem der kunne tænkes at erstatte Mongomery. De utilfredse investorer har således angiveligt foreslået, at Patrick Tillieux, tidligere koncernchef for SBS og ProSiebenSat.1, skal overtage styringen.

Mecoms bestyrelse har dog enstemmigt afvist Patrick Tillieux og oprørernes forretningplan. Men det var inden, Montgomery meddelte sin afgang.

I Danmark overtog Mecom i efteråret 2006 ejerskabet af Det Berlingske Officin, der siden skiftede navn til Berlingske Media.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Berlingske Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen, der i marts måned kom med i Mecoms fælles europæiske ledelse.

Lisbeth Knudsen er her ansvarlig for udvikling af indhold og produkter på tværs af Mecoms selskaber i Europa.

(Senest opdateret 13:45)

0 Kommentarer