Berlingske har nu markant færre muskler end JP og Politiken

På fem år er Berlingske gået fra at have væsentligt flere til væsentligt færre journalister end avisens største konkurrenter. Med den nye nedskæring har avisen nu 21 og 31 færre redaktionelle medarbejdere end JP og Politiken. »Der er andre parametre, man kan måle konkurrencekraft på,« siger chefredaktør Tom Jensen

Efter den seneste sparerunde har Berlingske nu markant mindre redaktionel muskelkraft end sine to største konkurrenter, Politiken og Jyllands-Posten.  

På blot fem år er Berlingske gået fra at have væsentligt flere til væsentligt færre journalister end landets øvrige to store morgenaviser. Det viser en gennemgang af antallet af redaktionelle medarbejdere, som Journalisten har lavet. 

Berlingske er ifølge chefredaktør Tom Jensen nu nede på 136 redaktionelle medarbejdere, mens Jyllands-Posten har 157 og Politiken 167 ifølge DJ’s nye lønstatistik, som endnu ikke er offentliggjort.  

 

 

 »Antallet af medarbejdere er ikke det eneste konkurrenceparameter«

Før dette års nedskæringer var Berlingske næsten på niveau med Politiken. Og går man tilbage til 2010, havde Berlingske over 20 medarbejdere mere end begge konkurrenter. Og det var vel at mærke før etableringen af Berlingskes Nyhedsbureau BNB, der indgår i tallene for Berlingske.

Hvordan stiller det Berlingske i konkurrencen med JP og Politiken, at I på få år er gået fra væsentligt flere til væsentligt færre medarbejdere end dem?  

»Der er andre parametre, man kan måle konkurrencekraft på end antallet af medarbejdere. Når det er sagt, så er jeg da fuldstændigt bevidst om, at stærke journalistiske medarbejdere er det, der skaber værdi for publicistiske virksomheder,« siger Tom Jensen.

Betyder det, at du anerkender, at antallet af medarbejdere også har en betydning for konkurrencekraften?

»Det er en ufrugtbar diskussion. Hvis du slet ikke har nogen medarbejdere, så har du ikke samme muligheder som nogle, der har mange medarbejdere. Men jeg anerkender ikke, at antallet af medarbejdere skulle være det eneste konkurrenceparameter,« siger Tom Jensen.

»I stedet for at kigge på konkurrenterne, så kigger jeg på Berlingske. Jeg tror på, at de medarbejdere og den redaktionelle styrke, vi har nu, kan sikre os succes i fremtiden,« siger Tom Jensen.

Der er andre parametre, man kan måle konkurrencekraft på end antallet af medarbejdere

 

Tom Jensen
chefredaktør, Berlingsket

Ikke i krig med Politiken

På et medarbejdermøde om den nye strategi skulle du have sagt, at nu skal vi ud at slå Politiken. Er det målestokken?

»Vores målsætning er at skabe det moderne kvalitetsmedie for moderne storbyorienterede danskere. Det betyder, at vi utroligt gerne vil række ud efter nogle læsergrupper, som måske ikke ville vælge Berlingske i dag. Det kan eksempelvis være læsere, som i kraft af deres interesse for kultur i dag holder Politiken. Men det kan også være andre læsere. Det er ikke sådan, at vi nu siger, at vi er i krig med Politiken,« siger Tom Jensen.   

I har tidligere droppet at have en selvstændig kultursektion i Berlingske. Vil I genoplive den? 

»Det indgår i overvejelserne. Vi arbejder med mere markant at sætte vores kultur- og livsstilsdækning i scene hver eneste dag,« siger Tom Jensen.   

Er jeres nye strategi en tilbagevenden til troen på omnibus-tankegangen? 

»Vi tror på, at der findes et marked for det, man kan kalde en ”generel interest”-avis med markante styrkeområder som dem, vi har. Vi tror på en avis, som både dækker samfundsspørgsmål, det professionelle liv i erhvervslivet, og som også er relevant, når du er kommet hjem fra arbejde og har en interesse for kunst og kultur eller andre fritidsinteresser. Det tror vi på, at der er læsere til, hvis vi gør det dygtigt nok,« siger Tom Jensen.       

 

»Vores journalistiske kerneområder er usvækkede,« siger Tom Jensen. –– Foto: Thomas Nielsen.

 

»Vores journalistiske kerneområder er usvækkede«

Selv om Berlingske netop har nedlagt 30 redaktionelle stillinger i den anden spare­runde på fem måneder, så er Tom Jensens påstand, at det ikke går ud over avisens kvalitet hverken på print eller online.

»Vi skærer ikke i kernen af Berlingske, men har taget nogle markante til- og fravalg, så den enkelte medarbejder bagefter ikke oplever, at man skal løbe hurtigere for at nå det samme. Og vores journalistiske kerneområder er usvækkede,« siger Tom Jensen.

Kan I virkelig opretholde kvaliteten, når I har næsten 40 medarbejdere mindre end før sommerferien?

»Det kan man ikke, hvis man bruger en grønthøster. Men alle de ting, vi har gjort, er båret af helt konkrete til- og fravalg. Vi har ikke smurt den tilbageværende stab tyndere ud på de samme opgaver. Det ville være forkert at gøre. Vi har fravalgt og outsourcet nogle aktiviteter, som ikke i nævneværdig grad påvirker vores kræfter på de bærende områder hverken på print eller digitalt,« siger Tom Jensen.

Han påpeger, at planen om nu at fokusere på avisen Berlingske og b.dk betyder, at de nedlagte stillinger primært ligger andre steder. 

Eksempelvis lukker man nyhedsbureauet BNB for i stedet at bruge Ritzau, ligesom man lukker det månedlige Berlingske Business Magasin, tillægget Erhvervsejendomme skal være rent annoncetillæg, og samarbejdet om at lave tv med TV 2 Finans ophører. Dertil kommer en outsourcing af rejsetillægget.

Desuden laver man et fælles redaktionssekretariat for Indland og Business, hvilket betyder en nedskæring i antallet af redigerende. 

Tom Jensen slår også fast, at hullerne efter de frivillige fratrædelser på Indland og Business bliver fyldt ud gennem interne rokader. 

 

 

0 Kommentarer