I går aftes gik det nye Berlingske.dk og Business.dk i luften. Alt indhold fra papiravisen skal i fremtiden være på nettet.
Samtidig lancerede Berlingske første udgave af deres nye aftenavis Berlingske Aften, der kun udkommer på iPad. Derudover bliver der satset stort på både web-tv og interaktiv grafik. Og så lancerede Berlingske for nylig singler – lange formater, der er længere end en artikel, men kortere end en bog.
”Berlingske har netop skrevet historie”, som det lyder i overskriften på den mail, der tikkede ind i alle Berlingske-medarbejderes mailbokse mandag klokken 17.19.
Journalisten.dk kunne tilbage i november 2012 fortælle, at Berlingske barslede med ”en digital revolution”. Det er den omfattende nye digitale strategi, der nu er rullet ud.
»Vi vil gøre op med ideen om, at web kun er til de hurtige, rullende nyheder. Vi ligestiller vores webplatforme med det righoldige udbud, vi har i den trykte avis og på iPad. Vi tror på, at folk gerne vil læse mere, og også mere i dybden, på nettet,« siger ansv. chefredaktør Lisbeth Knudsen til journalisten.dk.
Ruster sig til betaling
Den nye strategi betyder, at Berlingske – til forskel fra de fleste netaviser – vil lægge samtlige artikler fra den trykte avis på nettet. Det hænger også sammen med, at Berlingske snart lancerer deres bud på en betalingsmodel på nettet.
»Vi har valgt en betalingsstrategi, hvor vi efter en gratis introperiode vil indføre betaling på Berlingske.dk og Business.dk. Når vi gør det, vil kunderne på nettet også forvente, at de får adgang til alt det indhold, vi producerer under brandet Berlingske,« siger Lisbeth Knudsen.
Ny aftenavis kun til iPad
Berlingske udsendte som sagt første udgave af Berlingske Aften i går. Det er en aftenavis, der skal udkomme hver dag klokken 17 – og kun til iPad.
»Vi sendte en førsteversion ud i går for at teste alle systemerne af. Så vi begynder med den daglige rutine på Berlingske Aften fra i dag.«
Hvorfor er der brug for en ny aftenavis?
»Vi vil give læserne en pakke af originale historier, som er produceret i løbet af dagen, og som er andet og mere end den hurtige nyhedsstrøm. Opdateringerne kører jo på nettet, men Berlingske Aften er en mulighed for at få nyt originalt stof, sammen med både web-tv og interaktiv grafik.«
Groft Sagt – nu på tv
Apropos web-tv og grafik, så satser det nye Berlingske.dk markant på begge dele.
Berlingske.dk lancerer et nyt tv-univers, der blandt andet skal rumme en tv-version af den berygtede satiriske klumme Groft Sagt, samt andre programmer som Beinovs Konfrontation, Samtalekøkkenet, Politiko, Hvilken Vild Verden, Mig og Bilen, Vinderne og Taberne og Topledernes Univers.
»Vi har skruet voldsomt op for vores webtv-satsning, så der nu ligger et helt program for hele ugen. På faste tidspunkter kommer der faste indslag ud over de nyhedsindslag, vi kører.«
Hvordan omsætter man for eksempel Groft Sagt, som jo er et klassisk element fra den trykte Berlingske, til tv?
»Ja, det er et eksperiment, og vi skal gøre os nogle erfaringer nu. Men vi synes også, satiren hører med i den samlede pakke, og det er noget, vi er kendt for. Derfor prøver vi af, om folk synes, det er sjovt at få en hurtig satirisk pille som en del af tilbuddet.«
Konceptet bag Groft Sagt på tv er, at skribenterne bag klummen får et kort klip til at skælde ud – som de plejer i avisen. Her kan du se et eksempel.
Mindst én interaktiv grafik om dagen
Det bliver også en fast del af det nye digitale univers, at Berlingske leverer mindst én interaktiv nyhedsgrafik om dagen. Her er et aktuelt eksempel:
De nye nyhedsgrafikker vil både optræde på Berlingske.dk og være en fast del af Berlingske Aften.
»Vores nyhedsgrafiske afdeling arbejder meget tæt sammen med fagredaktionerne og får input fra dem. Så arbejder de med en pulje af ideer. En interaktiv grafik kan jo sjældent lige laves på en halv time, og derfor kræver det meget af vores planlægning, som vi har skruet utroligt meget op for.«
Hvordan?
»I stedet for et ugentligt planlægningsmøde har vi flere. Det at styre, hvad der skal i infografikken, er nu også en fast del af vores redaktionsmøder og tankegangen på de enkelte fagredaktioner.«
Hele tankegangen bag den store relancering er at indføre ”digital first” som strategi. Det betyder, at alle journalister i princippet skal arbejde på alle platforme.
Flytter I flere ressourcer fra den trykte avis til de digitale platforme for at løfte alle de her nye tiltag?
»Vores måde at organisere på betyder, at journalisterne arbejder med alle platforme og ikke kun én. Vi har decentraliseret vores newsroom, så redaktionssekretærerne sidder med fagredaktionerne og er ansvarlige for udgivelser til Berlingske – ikke bare avis, men alle platforme,« siger Lisbeth Knudsen.
Så du mener ikke, man kan tale om at flytte ressourcer fra en platform til andre?
»Nej, det kan man faktisk ikke. Man kan tale om, at flere nu tager aktivt ansvar for de digitale udgivelser.«
Nu lægger I så alt indholdet fra den trykte avis på nettet. I satser samtidig på, at man ikke må gemme en historie til den trykte avis. Og I lancerer interaktiv grafik og aftenavis digitalt. Hvad er der så egentlig tilbage til dem, der kun abonnerer på den trykte avis?
»Der er stadig noget, der egner sig bedst til den trykte avis. Vi kan ikke gengive interaktiv grafik i avisen, men så kan vi noget andet. Avishistorierne skal pege fremad og bringe os længere end det, der fx er i tablet-udgaven klokken 17. Det betyder, at avisen får et ”newzine”-præg – en sammenblanding af nyheder og magasin. Vi giver mere indhold i avisen, men avisens indhold bliver samtidig lagt på nettet, fordi vores læsere skal have det frie valg,« siger Lisbeth Knudsen.
Berlingske varsler, at der snart vil komme konkret pris på, hvad det skal koste at få adgang til indhold, når den nye betalingsmodel bliver indført.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.