Berlingske fyrer to – 42 stopper i alt

Sparerunden på Berlingske ender med 25 frivillige fratrædelser og to fyringer blandt de redaktionelle medarbejdere. I alt stopper 42. Tillidsrepræsentanten kalder sparerunden »brutal og uden forklaring«  

Forhandlingerne mellem medarbejderne og ledelsen på Berlingske er slut. To DJ-medlemmer bliver fyret i forbindelse med en omfattende sparerunde, og 25 har fået en frivillig fratrædelse.

»To er to for meget,« siger tillidsrepræsentant på Berlingske Marianne Fajstrup.

»Det er to kolleger, som har passet deres arbejde, men som nu mister deres job, fordi nogen i Belgien har fået en idé,« siger hun med henvisning til de nye ejere af Berlingske, De Persgroep. 

I alt siger redaktionen farvel til 37 kolleger og fem redaktionelle chefer.

»Når vi møder på arbejde i morgen, er der 42 færre medarbejdere, hvoraf mange har søgt om frivillig fratrædelse. Det må være, fordi de ikke tror på projektet,« siger Marianne Fajstrup.

De to fyrede medarbejdere arbejdede med henholdsvis research og produktionsstyring på avisen.

»Brutalt og uden forklaring«

De belgiske ejere De Persgroep varslede 16. november 2015, at der i alt skulle skæres 40 redaktionelle stillinger væk i Berlingske Media, heraf 30 på avisen Berlingske inklusive nyhedsbureauet BNB. Derudover er otte fratrådt frivilligt på BT, mens to skulle afskediges på Scanpix.

»Jeg er mildest talt ikke begejstret. Jeg er ked af det for de to fyrede og for hele redaktionen. Vi blev lovet én ting, men det, der er sket, er sket brutalt og uden forklaring. Der er ikke noget i vores økonomi eller markedet, der har ændret sig. Alligevel skal vi af med så mange dygtige mennesker,« siger Marianne Fajstrup.

12 af de frivillige fratrædelser på Berlingske kommer fra medarbejdere på den cirka 60 mand store Business-redaktion. Derudover har otte medarbejdere fra BNB sagt ja til at blive overdraget til Ritzau.

Tidligere har to medarbejdere fået afslag på frivillig fratrædelse, fordi de ifølge chefredaktør Tom Jensen sad i stillinger, der indebærer krav om helt særlige kompetencer.

Dermed undgår avisen i modsætning til BT ikke fyringer trods de mange frivillige fratrædelser.

Ud over fyringerne og de frivillige fratrædelser har der været to almindelige opsigelser på avisen i forlængelse af sparerunden. Blandt andet har redaktør for sociale medier Kaare Sørensen sagt sit job op for i stedet at skifte til en stilling på TV 2.

42 tomme stole

Blandt de frivillige fratrædelser på Berlingske og BT er tillidsmand på Berlingske Uffe Gardel og tillidsrepræsentant på BT Maj Munk

Marianne Fajstrup er imponeret over den måde, medarbejderne har passet deres arbejde og passet på hinanden, siden sparerunden blev meldt ud.

»Når vi møder ind i morgen for at lave journalistik, vil der være 42 tomme stole. Det vil kræve et stykke arbejde for ledelsen at overbevise folk om, at vi er på rette vej,« siger hun.

0 Kommentarer