"Håber du dør i ekstreme smerter", skrev læser i kommentar til blogindlæg af den radikale Zenia Stampe. Berlingskes chefredaktør Tom Jensen kalder kommentaren »fuldstændig horribel« og fortæller, at den blev slettet efter at en anden læser anmeldte den (Opdateret 15:45 med kommentarer fra Berlingske)
Den radikale politiker Zenia Stampe opfordrer pressen til at holde større selvjustits i online-debatter, efter at en læser mere eller mindre direkte kom med dødstrusler mod politikeren i en kommentar på Berlingske.dk.
Episoden får nu Berlingske til for en tid at ændre praksis for kommentarer på sitet. Kommentaren blev slettet af Berlingske med det samme de blev opmærksomme på den, siger chefredaktør Tom Jensen til journalisten.dk.
Søndag aften offentliggjorde Zenia Stampe selv kommentaren i sin fulde længde på sin Facebook-side og her ligger den stadig:
"Zenia Stampe. Der kommer en dag i en ikke fjern fremtid hvor dig og resten af landsforræderne bliver trukket med ud bag ved. Der efter implementere vi den endelige løsning. For din plan med at Danmark med åbne arme skal tage imod alt affald fra mellemøsten er jo en syg ide. Du og de andre EL RadV SF er jo mentalt syge og helt ude af stand til at se konsekvensen af jeres idioti. Igen håber du dør i ekstreme smerter!!!!"
»De fleste politikere har fået sådan nogle før. Det er ikke den værste trussel, jeg har oplevet. Men det, jeg er fortørnet over, det er mere mediernes rolle i forhold til at holde en god debattone på deres fora,« siger Zenia Stampe til journalisten.dk.
»Det er det, jeg appellerer til. Der er straks nogle, der tror, at jeg taler om lovgivning, men det er slet ikke det, jeg mener. Jeg vil bare gerne have en debat om det.«
»Vi har haft denne karikaturkrise i Danmark, som har skabt en utrolig berøringsangst i forhold til moderation på nettet. Det, som jeg synes må være udgangspunktet, er, at der gælder de samme regler på nettet som ude i virkeligheden. Hvis der kom en ind på Berlingskes redaktion og råbte og skreg og sked i hjørnet og kom med dødstrusler, så er jeg ret sikker på, at de ville smide ham ud eller ringe efter politiet.«
»Men når det er på nettet, så er man bange for at gøre det. For derved at komme i clinch med ytringsfriheden. Der synes jeg, at vi er kommet for langt ud på overdrevet. Det er noget pjat, men jeg tror, at det er det, der har holdt dem tilbage.«
Kommentaren er fjernet fra Berlingske nu. Ved du, hvor længe den lå der?
»Den lå der i går aftes, da jeg skrev den update. Jeg tror, de har fjernet den, efter at jeg lagde den update ud. Den var i hvert fald ikke fjernet i går aftes, da vi gik i seng.«
Du mener, at Berlingske skal være mere strikse ved porten i forhold til at fjerne den slags kommentarer?
»En ting er, om man vil tillade, at folk er nedladende og kalder folk klaphatte osv. Der må den enkelte avis lægge en linje. Men der er meget stor forskel på, om folk bruger ytringsfriheden til at bruge det sprog, de vil, og om folk bruger nazireferencer og scenarier om, at jeg skal lide en smertefuld død osv. Det er måske ikke en direkte dødstrussel, for han skriver ikke, at han vil komme og slå mig ihjel. Men jeg synes, det er langt ude, at de lader sådan nogle voldsreferencer ligge.«
»Det kan jeg slet ikke forstå, at nogen kan forsvare i ytringsfrihedens navn. Det er ikke bare en mand, der er uenig med mig. Det er en mand, der fantaserer om, at jeg skal dø. Jeg har lige født et barn, og det er voldsomt at læse den slags, når det nærmest er første gang, jeg går på nettet efter fødslen.«
»Det er så langt under bæltestedet, at jeg ikke kan forstå, at det har fået lov til at ligge så længe.«
»Det ville man jo aldrig acceptere i virkeligheden. Men når ting foregår på nettet, så er selv kampen om at få lov til at komme med dødstrusler blevet til en kamp om ytringsfriheden. Der opfatter folk det som to forskellige virkeligheder. Jeg synes, at man skal smelte de to virkeligheder sammen. Jeg kan ikke forstå, at det skal være så kontroversielt at mene den slags,« siger Zenia Stampe.
Sagen om dødstruslen får nu direkte konsekvenser, siger chefredaktør på Berlingske Tom Jensen til journalisten.dk. Avisen vil nu lægge kommentarfunktionen om og gå i tænketank for at finde en løsning, der kan kvalificere debatten på avisens hjemmeside.
»For det første: Vores tilgang til det her har ikke noget med nogen frygt for ytringsfrihedsdiskussionen at gøre. Det er altså ikke censur, når et medie beslutter, at noget ikke skal ligge på dets site.«
»For det andet: Vi har ingen interesse i, at nogen skal opleve noget stå på vores site, som fx Zenia Stampe har oplevet det her. Det er helt indlysende, at det er et fuldstændig horribelt indlæg, som hun har måttet se hos os. Vi fjernede det af egen drift. Det blev simpelthen anmeldt – vi har den der anmeldeknap – og så snart vi blev gjort opmærksomme på det, så fjernede vi det.«
»Men vi har draget den konklusion, også efter andre debatter, der er løbet ud af kontrol, at vi i en periode vender vores debatpolitik om, så der som udgangspunkt ikke er debat på vores artikler, med mindre vi slår det til. Det gør vi selvfølgelig for bedre at kunne monitorere, hvad der foregår. Hvornår er det lige det eksploderer og hvor?«
»Det gør vi, mens vi undersøger, hvordan vi fremadrettet kan indføre en praksis, der er mere restriktiv. Vi foretog nogle stramninger sidste år og noget tyder på, at det ikke har været nok. Vi har ingen interesse i at lægge medie til en debat, der enten er injurierende eller ukvalificeret. Den konsekvens tager vi nu.«
Dit gæt er lige så godt som mit, men hvad tror du der sker, når folk begynder at skrive sådan?
»Afstanden fra tanke til handling er nogen gange rystende lille på nettet i dag. Jeg synes bestemt, der er grund til at forholde sig kritisk til det, der foregår der ude på nettet. Det er ligesom om man anser computeren som et forhæng, man kan sidde og gemme sig bag. Det er ganske få debattører der skal til, for at spolere en debat. Det er jo et mindretal, der gør det her. Vi ønsker jo en kvalificeret debat.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg kan godt forstå Danskerne bliver sure,- når man har så ekstreme holdninger som Zenia Stampe.. Der ligger i hendes indlæg altid en undertone om at Danmark er et lille land hvor alt er tilladt..man skal give og tage imod uden at tænke så meget.!!!!. I øjeblikket får Sverige 30,000 flygtninge fra Syrien, man kan få det indtryk at De er glade for den borgerkrig ,- for så får De en undskyldning for at komme ud af landet og til Europa. Igen væk fra fattigdom som er selvforskyldt ..NB.. Man må ike bruge trusler imod politikere det er forkert..
Desværre fortæller denne historie også sandheden om hvor ekstrem Berlingske i det hele taget er blevet efter Venstres ydmygende valgnederlag. Det er som om avisen betrater regeringsskiftet som tyveri, og at redaktionen bare har givet los for al had i spalterne, både på debatsiderne og i det redaktionelle. Det var Berlingeren der bragte løgnehistorien om Thornings topjob i EU og deres dækning af Skattesagskommisionen er direkte latterligt logrende for Venstres skiftende afledningsmanøvrer.