Pressenævnet

Berlingske er for tredje gang det medie, der har fået mest kritik

Det er ikke godt at ligge nummer 1 på sådan en liste, siger ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen. ”Men vi gør ikke noget specifikt galt. Der er ikke nogen systematik i det"

For tredje gang på kun fire år er Berlingske det danske medie, som har fået kritik flest gange i Pressenævnet.

Berlingske fik i 2023 kritik fem gange, og det er mere end B.T., der modtog kritik fire gange og Frihedsbrevet med tre gange kritik.

Kritikken af Berlingske handlede om at:

  1. Berlingske overholdt ifølge Pressenævnet ikke en aftale med en kilde om at få artikel til gennemsyn
  2. Berlingske strammede en underrubrik for meget.
  3. Berlingske bragte ”ukorrekt og skadelig omtale,” der kædede journalist og fotograf Uwe Max Jensen sammen med hærværk på et Asger Jorn-maleri”. Uwe Max Jensens rolle var ifølge Pressenævnet at dække begivenheden.
  4. Berlingske manglede tilstrækkeligt grundlag for at skrive, at en smykkevirksomheden JEWELSCPH og ejeren Mai Manniche havde kopieret en tidligere leverandørs design
  5. Berlingske bragte en række kritiske artikler om iværksætteren Mads Faurholts forretningsførelse uden, at Berlingske havde lavet en tilstrækkelig efterprøvelse.

”Selvfølgelig ikke godt”

Ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen på Berlingskes er ikke stolt over topplacering på listen.

”Det er selvfølgelig ikke godt at få kritik i Pressenævnet eller at ligge nummer 1 på sådan en liste,” siger han.

Da Berlingske lå nummer 1 i 2020, skyldtes to af sagerne, at der var sket fejl i sidste redigeringsled, sagde Tom Jensen dengang.

I 2021, hvor Berlingske igen fik mest kritik, sagde han, at det var svært at finde en fællesnævner i sagerne.

Igen i år er et svært at se en systematik i fejlene, fortæller Tom Jensen.

”Men vi tager kritikken alvorligt og gennemgår det med redaktionen og drager en læring af kendelserne uanset, om vi er enige eller ej,” siger han.

Ingen systematik i fejlene

Hvad er det I gør galt, når I bliver ved med at få kritik?

”Vi gør ikke noget specifikt galt. Der er ikke nogen systematik i det. Ofte er der tale om en enkelt ting i en større dækning, hvor vi får kritik for en enkelt underrubrik men ikke for hele dækningen,” siger Tom Jensen

Har I styr på jeres etiske kompas på Berlingske?

”Ja, det synes jeg, vi har. Og det er vigtigt at få med, at kritikken ofte handler om et hjørne af en større afdækning – fx en formulering eller vores håndtering. Og der skal vi være endnu mere opmærksomme og endnu mere grundige,” forklarer Tom Jensen.

 

0 Kommentarer