Berlingske-ejer starter frasalg

Den stærkt gældsplagede Mecom-koncern, der ejer Berlingske Media, sælger nu ud af sine medieselskaber, erfarer Journalisten.dk. Her til morgen kom beskeden om frasalg af iLocal.

Den stærkt gældsplagede Mecom-koncern, der ejer Berlingske Media, sælger nu ud af sine medieselskaber, erfarer Journalisten.dk. Her til morgen kom beskeden om frasalg af iLocal.

Der er længe blevet spekuleret i salg af hele den norske gren af Mecom, Edda Media, som udgør lidt af en guldkalv for Mecom-koncernen. Det er i hvert fald her, der kommer flest penge i kassen. Og salget synes stadig undervejs. Senest har Times Online beskrevet muligheden.

Men her til morgen blev det så det hollandske datterselskab af Mecom, Koninklijke Wegener NV, som tog hul på udsalget. I første omgang ved at give afkald på ejerandelene i den lokale søgetjeneste iLocal. Koninklijke Wegener havde ellers håbet på store synergier, da selskabet i 2006 investerede yderligere i iLocal og fik kontrol med selskabet, men ifølge en børsmeddelelse fra Mecom er det mål slet ikke blevet indfriet, og forretningen er bare fortsat med at tabe penge.

Og penge er præcis, hvad Mecom har stærkt brug for. Den britiske mediegigant med medieselskaber i både Danmark, Norge, Holland, Polen og Tyskland lider voldsomt på grund af en omfattende gæld, som direkte risikerer at give Mecom problemer med bankerne. Flere finanskilder har allerede udtalt til Dagbladet Børsen, at Mecom i midten af næste år angiveligt vil have overskredet de betingelser, der knytter sig til dets lån på omkring en mia. euro. Samtidig er værdien af Mecoms aktier i frit fald.

Det er ikke mindst det danske annoncemarked, der skuffer og kan tvinge Mecom til yderligere frasalg. På dansk grund er der dog ikke nogen oplagte købere. Som medieanalytiker ved Kaupthing Bank Henrik Schultz for nylig sagde til Journalisten.dk:

»På godt og ondt er der ikke nogen særligt interesserede købere i Berlingske. Mecom har godt nok ikke beskrevet nøjagtigt deres bogførte værdier for de enkelte aktiver i Berlingske-koncernen, men de værdier, der er knyttet op på Berlingske, overgår langt en realistisk salgspris. Derfor er det umuligt at få en blot nogenlunde acceptabel salgspris for Berlingske. Endvidere vil et salg udløse et stort bogførbart tab i forhold til værdien af Berlingske, så derfor er det næppe realistisk med et salg.«

Siden har Mecom dog meddelt til alle datterselskaber, at alt, hvad der ikke giver overskud, skal afvikles. Det gælder også for selskaber i Berlingske Media. Og resten skal optimeres yderligere. Sagt med andre ord skal der ske yderligere besparelser, hvis man skal undgå flere frasalg som dagens udsalg af iLocal.

Og selv hvis det lykkes at få de tabsgivende virksomheder vendt til nye store pengemaskiner, så er frasalg langt fra udelukket. Tværtimod. For gælden plager Mecom voldsomt. Og Mecom har endda selv nævnt, at man har modtaget en række henvendelser fra interesserede købere – heriblandt den tyske mediekoncern Axel Springer. Ifølge the Guardian har der været fire seriøse bydere på norske Edda Media, men også hollandske AD NieuwsMedia, polske Presspublica, der udgiver Rzeczpospolita, og det danske kommunikationshus SP3 har der været interesse for.

Som tiden går, og hvis finanskrisen fortsætter, så bliver værdien af selskaberne dog stadig ringere og ringere. Og derfor vil Mecom muligvis slet ikke kunne få nok penge ind ved frasalg til at redde de sidste stumper.

Dagens køber af iLocal er Yellow Bear Holding NV. I meddelelsen fra Mecom til London Stock Exchange bemærkes det, at værdien af iLocal nu er bogført til nul.

Eller som der står på engelsk: "The book value of this investment is zero."

(opdateret: 08:55)

0 Kommentarer