Berlingske-ejer: »Slut med de redigerende«

David Montgomery har antydet det tidligere: Han mener, de redigerende er helt unødvendige. Nu siger han det tydeligere end nogensinde. Endda til Overhuset i Storbritannien. 

David Montgomery har antydet det tidligere: Han mener, de redigerende er helt unødvendige. Nu siger han det tydeligere end nogensinde. Endda til Overhuset i Storbritannien. 

Bestyrelsesformand og chef for Mecom David Montgomery presser nu på for at få gennemført det endegyldige opgør med de redigerende. I forbindelse med en høring i Overhuset i Storbritannien har han netop erklæret, at de redigerende er overflødige og inden længe vil være fortid.

Det er godt nok ikke første gang, at David Montgomery lægger an til et opgør med redaktionssekretærer. Sidste år kaldte han dem for overflødige "control freaks" i magasinet Press Gazette, men ifølge den britiske avis The Guardian, skruer han nu op for retorikken:

»The age of the subeditor is going to disappear – we are coming to the end of the road,« udtalte han sidste uge ifølge avisen.

David Montgomery gør det samtidig klart, at teknikken nu gør det muligt for journalister selv at offentliggøre deres egen artikler – hvad enten det er til print eller online. Og helt uden indblanding fra redaktionssekretærer:

»We will make every journalist a creative, a publishing star in their own right,« udtalte han i forbindelse med sit møde med Overhuset, hvor en kommunikationskomite i øjeblikket undersøger medieejerskab og nyhedsformidling.

Montgomery, der selv har en fortid som redigerende, understregede samtidig, at avis- og mediehuse ikke længere bør eje deres egne trykkerier, og lod forstå, at det radikale opgør med årtiers redaktionel praksis bør gælde hele Mecom-imperiet, der som bekendt også tæller Det Berlingske Officin.

I Norge har de trykkeriansatte da også allerede mærket sparekniven, og for nylig lod koncernchef for Det Berlingske Officin Lisbeth Knudsen forstå, at også de danske trykkerifaciliteter – Berlingske Avistryk og Trykkompagniet – er i spil som led i en milliardoprydning.

I sidste uge meddelte hun endvidere, at der er lagt op til »markante organisatoriske ændringer, nye arbejdsmetoder og journalistiske nyskabelser« i forbindelse med Berlingske-koncernens tilbageflytning til Pilestræde midt på sommeren.

I en pressemeddelelse hed det blandt andet: at den enkelte medarbejder får »større frihed og ansvar«. Samtidig blev det slået fast, at der bliver etableret et stort fælles nyhedsrum, som skal huse redigeringen af både Berlingske Tidende, Urban, B.T., ErhvervsBladet og Berlingske Nyhedsmagasin samt websites som bl.a. Bt.dk, og Berlingske.dk.

Indtil videre er de redigerende dog fortsat ansat og tilknyttet et enkelt medie, men i løbet af kort tid indledes der forhandlinger om ændringer af overenskomsterne.