Berlingske-ejer sælger nu ud i Norge – pris: 559 mio. n.kr.

Britiske Mecom Group, der ejer Berlingske Media, er i gang med det helt store udsalg. For nylig var det farvel og tak til hele den tyske division. Nu har Mecoms norske guldæg, Edda Media, accepteret et salg af dets bedste besiddelser til Polaris. Pris 559,3 mio. norske kroner. (opdateret onsdag kl. 8:09)

Britiske Mecom Group, der ejer Berlingske Media, er i gang med det helt store udsalg. For nylig var det farvel og tak til hele den tyske division. Nu har Mecoms norske guldæg, Edda Media, accepteret et salg af dets bedste besiddelser til Polaris. Pris 559,3 mio. norske kroner. (opdateret onsdag kl. 8:09)

Endnu er der intet officielt. Og grundet strenge børsregler vil nyheden først komme ud i morgen, onsdag. (Journalisten.dk erfarer onsdag morgen, at salget nu er en realitet).

Ifølge udsagn fra flere centrale kilder vedtog bestyrelsen i Edda Media tirsdag at sælge Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Edda Trykk i Ålesund til Polaris Media.

Dermed begynder Mecom Groups europæiske medieeventyr at falde endegyldigt fra hinanden. Efter salget for nylig af samtlige besiddelser i Tyskland trækker Mecom nu også stikket delvist ud i Norge, der oven i købet er blevet betragtet som koncernens bedste indtægtskilde.

Men grundet Mecoms enorme gæld på 547 millioner pund (4,6 milliarder kroner) og bankernes igangværende stillingtagen til de fremtidige lånebetingelser, hvor der er sat en deadline den 28. februar, har Mecom angiveligt ikke haft noget valg.

Ifølge Journalisten.no er der allerede sendt besked om salget af Edda-selskaberne i Norge til London Stock Exchange, hvor Mecom Group er noteret. Oslo Børs, hvor Polaris Media er noteret, vil blive informeret i morgen.

Polaris lagde allerede sidste efterår et bud ind på 700 millioner norske kroner for Edda-selskaberne Sunnmørsposten, Edda Medias trykkeri i Ålesund og Romsdals Budstikke. Buddet blev senere reduceret til 600 millioner norske kroner som følge af finanskrisen og et fald i selskabets værdier.

Efter nogen tids forhandling er Edda Medias bestyrelse gået med til det seneste tilbud, erfarer Journalisten.no.

(Opdatering onsdag morgen: Mecom Group plc. BEKRÆFTER nu salget. Den endelige pris for det delvise salg af Edda Media er: 559,3 millioner norske kroner, erfarer Journalisten.dk. Det er 20 pct. under det oprindelige bud for få måneder siden. Polaris Media betaler desuden 115,7 mio. kr. for Edda-selskabernes kontantbeholdninger).

På norsk grund indebærer salget, at Polaris Media nu er i færd med at udvikle sig til en betydelig norsk mediekoncern. Polaris Media, der blev etableret i august 2008 ved sammenlægningen af Adresseavisen ASA og Harstad Tidende Gruppen AS, er således allerede nu den største mediekoncern i Midt- og Nordnorge.
Omvendt er Mecom ved at reducere sig selv til en mindre betydelig aktør på norsk grund og sandsynligvis helt på vej ud.

Her til aften ønsker ingen af de indvolverede at udtale sig om handlen:

"Jeg kan ikke kommentere det. Som jeg har sagt tidligere, så er en aftale med Polaris blot én blandt flere muligheder, vi har vurderet i Norge," udtaler koncernchef i Edda Media, Truls Velgaard, til Journalisten.no.

Ved salget i Tyskland lykkedes det Mecom at frigøre 152 millioner euro, hvilket var en kærkommen hjælp, men ikke nok til at afhjælpe den omfattende gældsbyrde.

Salget i Norge hjælper den trængte koncern yderligere, men er heller ikke nok til at eliminere den samlede gæld.

Til gengæld har Mecom måttet vinke farvel til dets absolut bedste indtægtskilder i Norge. Aviserne Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke er således to af de mest indbringende for både Edda Media og Mecom, og de ansatte opfatter det som, at store dele af arvesølvet fra den gamle Orkla-tid nu forsvinder.

Tillidsfolkene i Edda Media har da også udtrykt stor skepsis over for en delt løsning, hvor Edda Media blev splittet op ved frasalg. Men grundet den norske medieejerskabslovgivning, der går imod, at enkeltmedier får større dominans på markedet, så ser det ud til, at et salg af Edda Media i flere dele gør hele processen meget lettere.

Norske A-pressen, der har allieret sig med Opplysningen og tobaksarvingen Johan J. Andresens selskab Ferd, kan derfor nu lettere få mulighed for at overtage resten af Edda Media. Sker det, er Mecom helt ude af Norge.

Tilbage er blot Polen, Holland og Danmark.

Læs også om Berlingske Medias fremtid: Analytiker: Berlingske er foreløbig fredet

samt: Berlingske-ejer holder fast i de norske rester

(opdateret 18. februar: 8:09)

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
18. FEBRUAR 2009
Re: Berlingske-ejer sælger nu også ud i Norge

Lad os håbe, at Berlingske Media også bliver solgt i bidder, når tiden kommer. Foreløbig vil Lisbeth Knudsen fastholde, at BM skal være Danmarks bedst indtjenende medievirksomhed, men hvorfor bekymre sig om realiteter, hvis man kan få nogle til at hoppe på snak?