Berlingske-ejer fyrer 78 – spontan strejke

Britiske Mecom, der ejer Det Berlingske Officin, fyrede i går 78 medarbejdere i koncernens hollandske selskaber. Journalisterne nedlagde spontant arbejdet.

Britiske Mecom, der ejer Det Berlingske Officin, fyrede i går 78 medarbejdere i koncernens hollandske selskaber. Journalisterne nedlagde spontant arbejdet.

Ikke alene er aktiekursen på Mecom raslet ned på det seneste. Overskudsgraden er samtidig stadig langt fra det ønskede, og nu følger så en ny fyringsrunde. Denne gang i de forholdsvis nykøbte mediehuse i Holland, Koninklijke Wegener NV (Hollands største udgiver af regionale aviser) samt Media Groep Limburg (MGL).

78 skal fyres som følges af integrationen mellem de nye selskaber. Heraf er de 15 journalister.

Meddelelsen blev givet på et bestyrelsesmøde i MGL i går, hvor journalistrepræsentanterne øjeblikkeligt forlod mødet. Efterfølgende nedlagde alle journalisterne arbejdet spontant i 30 minutter, skriver norske Journalisten.

 

»Vi planlægger at udgive en strejkeavis i morgen og vil bede vores læsere og alle hollandske journalister om at støtte os. Vi vil også bede om støtte fra regionen Limburg, fra borgmesteren og politikerne,« fortæller Marin Van Laarhoven, der er medlem af journalisternes spontane aktionskomite, til Journalisten.no.

Komiteens leder, Jan Cuypers, oplyser, at de nu vil samles under sloganet »Stop drabet på det limburgske ord.«

»Vi frygter, at vi ikke længere kan lave en avis med Limburgs sjæl i avissiderne. Det, er det, vi ønsker at gøre klart for vores ledere, og forklare, at der var tre aviser i Limburg for otte år siden. Nu er det en nyhedsoperation igen.«

Videre oplyser van Laarhoven, at der i 2003 var 270 ansatte i MGL. Nu er de 120 medarbejdere.

»Vi har været igennem 4-5 reorganiseringer i løbet af 4-5 år. Og vi har sagt, at nok er nok. Nu klarer vi ikke mere,« siger han til Journalisten.no.

Der er ingen planer om sympatiaktioner blandt danske journalister i Mecom, oplyser cetrale kilder til Journalisten.dk.

Europæiske ansatte i Mecom valgte dog sidste år at samarbejde for at stå stærkere i forhold til Mecom-ledelsen. En arbejdsgruppe er netop nu ved at forberede en konference til foråret. Arbejdsgruppen skal søge dialog med Mecom Group om den multinationale koncerns redaktionelle strategi.

Mecom-aktien, som i sommer var oppe på 97 pence, var i starten af 2008 nede under 22 pence. I de seneste dage er den dog steget lidt igen. Senest var den oppe på godt 28. Se kursen her.

 

0 Kommentarer