Berlingske-ejer erklærer krig mod journalistforbund

Det britiske medieselskab Mecom Group, der styres af David Montgomery, varsler nu et markant opgør med kollektive aftaler og eksisterende overenskomster. Koncernchef i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, forsikrer dog, at i Danmark vil de gældende aftaler blive overholdt. Men 2010 tør hun ikke spå om.

Det britiske medieselskab Mecom Group, der styres af David Montgomery, varsler nu et markant opgør med kollektive aftaler og eksisterende overenskomster. Koncernchef i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, forsikrer dog, at i Danmark vil de gældende aftaler blive overholdt. Men 2010 tør hun ikke spå om.

Det er blot få dage siden, at Mecom fik tilsagn om nye kreditter og dermed slap af med den umiddelbare trussel om betalingsstandsning.

Men samtidig med den nye aftale med bankerne om livgivende kapital udsendte det paneuropæiske mediekonglomerat en klar melding til dets ansatte og journalistforbund rundt i Europa: Det er tid til at gøre op med de eksisterende løngoder og arbejdsvilkår i alle lande, hvor Mecom er til stede. Det vil sige både Polen, Holland, Norge og Danmark.

I Mecoms meddelelse til Londons børs understreges det blandt andet, at Mecom ikke blot vil forsøge at begrænse lønstigningerne i 2009 – herunder fastfryse lønningerne, hvis det lader sig gøre – men også genåbne allerede aftalte overenskomster for 2009.
Derudover pønser Mecom tillige på at ophøre med at deltage i fremtidige kollektive aftaler eller kun indgå i nye kollektive aftaler, såfremt vilkårene er mere fleksible end de eksisterende. (Den korrekte ordlyd på engelsk herunder, red.)

Men selv om meldingen kan læses som en direkte krigserklæring mod journalistforbund og journalistiske privilegier, så forsikrer koncernchef i den danske Mecom-division, Lisbeth Knudsen, at der ikke vil blive pillet ved gældende aftaler:

»Vi har ikke nogen planer om at gå ud af de overenskomstaftaler, som vi har i Danmark. Det vil sige de aftaler, vi har på journalistområdet for 2009. Dem har vi ingen planer om at ændre på,« siger hun til Journalsiten.dk.

– Men én ting er 2009, noget andet er, hvad der skal ske videre? Dér er signalet fra Mecom jo meget klart: Man ønsker at forringe vilkårene. Hvad skal der ske videre frem?

»Der er jo nye overenskomstforhandlinger – som skal finde sted i 2010 – og der har vi slet ikke taget stilling til vores udspil endnu. Det kommer meget an på den økonomiske situation. Og jeg tror for alle mediehuse – med det, der sker omkring os i de her dage – så bliver det en overvejelse om, hvor vi er på det tidspunkt,« udtaler Lisbeth Knudsen.

– Betyder det lønreduktion i Danmark?
»Det synes jeg er alt, alt for tidligt at tage stilling til. Det vil være et skud i fuldstændig blinde. Vi er overhovedet ikke gået i gang med at planlægge, hvad vi forestiller os omkring overenskomstfornyelsen næste år.«

Formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård har dog svært ved at forestille sig, at Berlingske Media skulle løbe fra de gældende aftaler.

»Med mit kendskab til Berlingske Medias ledelse er jeg overbevist om, at de bakker op om den danske aftalemodel. Derfor forventer jeg også, at Berlingske Media står ved de aftaler, der er indgået, og er klar til at indgå nye. Det er også de signaler, jeg hører,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk og tilføjer, at DJ har en god og lang tradition med at lave gode og fleksible aftaler med dagbladene.

»For uden ordentlige vilkår for ansatte og freelancere bliver produkterne dårligere til skade for læserne og for indtjeningen i virksomheden.«

Mogens Blicher Bjerregård advarer dog imod flere nedskæringer i Mecom :

»Mecom-koncernen skal for alvor til at passe på, at yderligere besparelser i koncernen ikke begynder at underminere hele den troværdighed og kvalitetsbevidsthed, der normalt kendetegner dagbladene.«

Læs også artiklerne: Monty: Sådan knuste jeg fagforeningerne

og: Mecom advarer mod fagforeninger

Herunder citatet fra MECOM's meddelelse til Londons børs den 22. maj 2009:

The cost reduction programme is an on-going process and the Company is currently undertaking further initiatives to address the challenging revenue outlook. Specifically:

  • an extensive programme for the reduction of back-office functions in the Netherlands will be completed in 2009, with a total staff reduction since mid-2008 of over 500 people;
  • the Group has and will continue to examine third-party print and distribution arrangements, to maximise opportunities for synergies and co-operation with other publishers and the efficiency of existing arrangements;
  • the Group's staff cost reduction plans are being extended to include editorial staff in all countries, including the Netherlands where reductions to date have been primarily in back-office functions;
  • the Group intends to limit pay increases in 2009, including freezing pay where this is possible and reopening discussions on previously agreed rises for 2009 – the Group will consider ending its future participation in collective agreements, or entering into them only where their terms are more flexible than previously; and
  • the Group will continue to use the scale of its pan-European operations to extract synergies in the purchase of Group-wide goods and services such as paper, inks, plates and information technology equipment.

0 Kommentarer