Nelson Mandelas død fik i går de danske medier til at gå fra Bodil-breaking til Mandela-breaking.
Berlingske var blandt de hurtigste til at mindes Mandela, for allerede få minutter efter nyheden om mandens død, lå der en lang nekrolog på b.dk. Den var, som det er set før med store personligheder, skrevet på forhånd.
»Vi har haft den liggende i et stykke tid. Det er sådan, at når der er store personligheder, som vi kan se ikke er raske, så sørger vi for at udvise rettidig omhu,« siger Jesper Beinov, der er kultur-, debat- og navneredaktør på Berlingske.
Han siger, at der er flere grunde til, at Berlingske har forproducerede nekrologer klar i skuffen.
»Hvis det er store, betydende personligheder, der går bort, vil vi gerne markere det på en ordentlig måde, så vi får den fulde og udfoldede nekrolog. Og så er det også et konkurrenceparameter, for vi skal betjene vores læsere bedst muligt,« siger han.
Hvilke andre nulevende personer har I allerede skrevet nekrologer om?
»Det er en fabrikshemmelighed.«
Hvorfor?
»Det er noget, vi på redaktionen går og sysler med og gerne vil holde for os selv.«
Men hvor mange har I klar?
»Det kan jeg heller ikke sige. Men jeg kan sige, at når der kommer meldinger ind om, at folk er syge eller dødssyge, så er det vores opgave at vurdere: Skal vi gøre noget her?«
Nu siger du syge mennesker. Hvad med mennesker, der bare er meget gamle – er det ikke også relevant at skrive nekrologer om dem?
»Jo, og vi skriver også nekrologer om folk, der er meget gamle. Jeg kan så sige, at nogle gange kan man blive overrasket over, hvor hurtigt sådan noget går. Nogle gange får vi først at vide, at der er noget i gære, en eller to dage før,« siger Jesper Beinov.
Jesper Beinov siger, at han selv blev overrasket over Mandelas død.
»Vi har jo vidst gennem længere tid, at han var syg. Ingen er i tvivl om, at han er en stor skikkelse. Sidst på dagen i går så jeg et telegram om, at hans familie var samlet hos ham. Der tænkte jeg, at det var da dejligt, at den gamle mand stadig har så meget livskraft tilbage, men jeg tænkte ikke, at det var, fordi han var ved at dø. Lige pludselig kom der så "en klokke" om, at det var sket, og så havde vi en plan klar,« siger han.
"En klokke" er mediesprog for et telegram med en vigtig nyhed.
Jesper Beinov afviser, at det er kynisk at skrive om levende mennesker, som om de lige er døde. Den kritik er ellers rejst på Twitter i aftes.
»Det er jeg uforstående over for. Vi ville svigte vores læsere groft, hvis vi ikke havde det klar. Jeg anser det som en useriøs betragtning,« siger Jesper Beinov.
Se her nogle af de reaktioner, der var på Twitter efter nekrologens offentliggørelse i aftes:
Der er noget koldt over nekrologer skrevet på forhånd. Jeg foretrækker dem skrevet på sorgens/nyhedens tankestrøm. #mandela #dkmedier
— Danni Travn (@dannitravn) December 5, 2013
@NannaBalslev @sissesejr @berlingske @LineHolm1 Som @dannitravn skriver, er der noget koldt over det. Men det er gamet.
— Mathias Buch Jensen (@MathiasBuch) December 5, 2013
Da skibsreder Mærsk McKinney Møller døde, var der også debat om hans nekrologer. Dengang var Ekstra Bladet klar med en nekrolog af Bent Falbert kun omtrent ét minut efter, at nyheden var ude.
»Ligger den oppe? Jeg rettede den til i weekenden, for den skulle være up-to-date. Men jeg skrev den for et halvt års tid siden,« sagde Falbert dengang til Journalisten.
Hvis man gerne vil vide mere om Nelson Mandela, er der rig mulighed for det i weekenden, hvor de danske tv-kanaler rydder fladen for at gøre plads til sydafrikaneren.
(Opdateret klokken 15:02 med reaktioner fra Twitter)
18