Rammerne kunne dårligt være fornemmere – men medlem af Folketinget for Enhedslisten Frank Aaen finder efterspillet noget mindre elegant. »Jeg har ikke prøvet noget lignende før,« siger han med direkte adresse til Berlingske Tidendes chefredaktør Peter Wivel. Scenen var Spejlsalen på Christiansborg Slot. Vært var statsministeren med frue. Anledningen var en frokost for at hylde Sydafrikas præsident Nelson Mandela, der gæstede Danmark. Og snakken gik om løst og fast. Frank Aaen fortæller, at han konverserede sin borddame på venstre side, erhvervsminister Pia Gjellerup. Aaen gav udtryk for, at det er forbavsende, så ofte de, der overtager magten fra et korrupt styre, selv bliver ramt af korruption. På et tidspunkt brød Peter Wivel ind i samtalen. Wivel spurgte, om det også ville gælde, hvis Enhedslisten kom til magten. Aaen replicerede tilbage – og så gik snakken ellers videre.
Citeret i kommentar Søndag den 21. marts kunne Frank Aaen se sine udtalelser gengivet i Peter Wivels kommentar i Berlingske Tidende. Først konstaterer Wiwel lidt nedladende, at Frank Aaen var iført »brandgul skjorte med opsmøgede ærmer, hvor alle andre klædte sig i samme stil som værtsparret …«. Derpå gengiver han Aaens udtalelser fra frokostbordet. Den facon er efterfølgende faldet Aaen for brystet. »Jeg anede ikke, at jeg havnede i avisen. Og det er ikke fordi, jeg ikke vil stå ved det, jeg siger. Jeg vil bare gerne vide, hvornår jeg bliver interviewet, og hvornår jeg taler privat. Det, synes jeg, er god presseskik,« siger Frank Aaen til JOURNALISTEN.
Kritik afvist Wivels citat-etik synes da også at stride lidt mod Wivels egne tiltrædelsesord, da han i sensommeren 1998 gjorde sin entre på Berlingske Tidende. Berlingske Tidende er ‘Danmarks fineste avis’ og derfor ‘tager den ikke skade af at vise lidt større mådehold, end andre aviser’, udtalte Wivel til JOURNALISTEN. Wiwel har kun begrænset forståelse for kritikken: »Frank Aaen har da principielt ret i sin kritik,« siger Peter Wivel til JOURNALISTEN. »Men jeg synes nu ikke, at jeg overtræder god presseskik. Jeg refererer fra en fuldstændig afslappet frokost. Og det er ikke en politisk udtalelse, der stempler Aaen, jeg refererer. Det er en pointe af selskabelig, men principiel karakter – en filosofisk bemærkning. Det, synes jeg, er i orden at referere uden at spørge. Men hvis Aaen er stødt over det, så er jeg da ked af det.« Berlingske Tidende fik chancen for at gøre skaden god igen. Frank Aaen skrev kort efter kommentaren et læserbrev med overskriften »Redaktør til frokost«, hvor han klager over forløbet: » … jeg synes, at Wivel en dag skulle tage en snak med journalisterne på Berlingske Tidende, og høre om nogen af dem kunne finde på at skrive om en samtale, man overværer ved en frokost. Normal praksis er, at man i givet fald henvender sig bagefter, også for at være sikker på at give en korrekt gengivelse,« skriver Aaen blandt andet. Kritikken af Wivel kommer aldrig i avisen. Debatredaktøren skriver afvisende til Aaen, at der er tale om »meget private kommentarer«, som ikke kan »interessere læserne«. Frank Aaen aner andre motiver bag afvisningen: »Man bliver da lidt mistænksom, når kritikken af chefredaktøren ikke må komme i avisen.«
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.