Berlingske-chef redigerede vred Løkke ud – trods protester

Berlingskes politiske journalister er raget uklar med ledelsen. Det sker efter et stort søndagsinterview med statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor avisens chefredaktør, Jens Grund, valgte at redigere en central passage helt ud. (opdateret med flere detaljer, kl. 11:22)

Berlingskes politiske journalister er raget uklar med ledelsen. Det sker efter et stort søndagsinterview med statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor avisens chefredaktør, Jens Grund, valgte at redigere en central passage helt ud. (opdateret med flere detaljer, kl. 11:22)

Berlingske Søndag indeholder godt nok det stort opsatte interview med statsministeren om regeringens vækstinitiativer, som blev gennemført på Marienborg.

Men hvad læserne ikke bliver gjort opmærksom på, er, at chefredaktionen med Jens Grund i spidsen besluttede at redigere et afsnit ud, der beskriver, hvordan Lars Løkke Rasmussen blev så ophidset over et spørgsmål om skattelettelser i forhold til yderligere vækst, at statsministeren forlod lokalet i vrede midt under interviewet.

Som opfølgning på sidste uges politiske debat om de konservatives ønske om yderligere skattelettelser for netop at skabe yderligere vækst mente Berlingskes Christiansborg-journalister ellers, at det var helt naturligt og relevant at fortælle, hvordan Lars Løkke reagerede, da han blev præsenteret for spørgsmålet.

Og i en mail på Berlingskes intranet, underskrevet hele den politiske redaktion på Berlingske, lyder der derfor hård kritik:

»Vi synes, det er beklageligt og forkert, at chefredaktionen nedlagde forbud mod, at vi skrev, at Løkke undervejs blev så sur, at han udvandrede fra interviewet, da Chris og Annette spurgte ham til de konservatives ønske om skattelettelser,« hedder det blandt andet i det interne indlæg, som er underskrevet af Christiansborg-journalisterne Annette Bonde, Chris Kjær Jessen, Kristian Klarskov, Morten Henriksen, Uffe Tang og Christiansborg-redaktør Jesper Thobo-Carlsen.

Videre skriver de:

»I kølvandet på forrige uges VKO-debat om de konservatives ønske mente vi, at det var åbenlyst relevant at fortælle læserne, hvordan statsministeren reagerer på sin regeringsmakkers ønske om skattelettelser. Ikke mindst set i lyset af chefredaktionens generelle forsikringer om, at vi i journalistikken går lige hårdt til rød og blå blok, f.eks. i debatten om Henrik Sass Larsen og mediestøtten«.

Og afslutningsvist konstaterer de:

»Vi undrer os derfor over, at chefredaktionen holdt fast i, at passagen skulle slettes.«.

Ifølge Journalisten.dk's oplysninger forsøgte statsministerens spindoktor, Michael Børsting, at gyde olie på vandene i forhold til Berlingske-journalisterne, da Løkke har forladt lokalet i voldsom vrede. Statsministeren siger i øvrigt på vej ud ad døren, at han "ikke vil have sit humør ødelagt" af spørgsmålet om skattelettelser. Og det til trods for, at den "journalistiske kontrakt" mellem Berlingske og Statsministeriet om indholdet af interviewet gik på, at man netop skulle tale om 2020-planen for vækst og så også ministerens planer for nye eksport-ambassadører. 

Efter Christiansborg-journalisternes samtale med Michael Børsting, der har karakter af en forhandling, vælger Lars Løkke efter 10-15 minutters tid at komme tilbage for at fortsætte interviewet. Men nu bliver der ikke stillet flere spørgsmål om skat og eventuelle skattelettelser til fremme af yderligere vækst. Chris Kjær Jessen og Annette Bonde får derfor yderligere 20-25 minutters samtale med statsministeren på Marienborg. Og begge parter gør deres bedste for at gennemføre interviewet i al fordragelighed.

Tilbage på redaktionen er meldingen fra Jens Grund, der lørdag er jourhavende, at man ikke ønsker Lars Løkkes vrede omtalt i avisen.

Alligevel vælger journalisterne Annette Bonde og Chris Kjær Jessen at skrive om optrinnet i den ene af de artikler, som var tænkt bragt i avisen. Og her er det, at Jens Grund går ind og pålægger dagens nyhedsredaktør at pille det omtalte afsnit ud. Trods protester fra journalisterne. Og til trods for, at Jens Grund i forbindelse med sin tiltrædelse erklærede, at han ville have fokus på den undersøgende journalistik og den tunge, fortællende genre.

Efterfølgende mødtes Christiansborg-redaktionen så i går med hele chefredaktionen på Berlingske, hvor man enedes om at lægge sagen ned. Parterne blev dog samtidig enige om, at man er uenige om, hvad man burde have gjort. Journalisterne fra Christiansborg fastholder, at det er fuldstændig uacceptabelt. Og blandt kollegerne på Berlingske er der da også fortsat stor utilfredshed, erfarer Journalisten.dk.

Berlingskes tillidsrepræsentant, Frederik M. Juel, er ligeledes fortørnet over beslutningen og siger til Dr.dk/Nyheder:

»Vi mener, det er en relevant del af interviewet at have med.«

Berlingskes chefredaktør, Jens Grund, ønskede mandag aften ikke at medvirke i et tv-indslag i DR Nyheder, men han fastholder, at der ikke ligger politiske motiver bag:

»Det var en ren journalistisk vurdering, ikke en politisk,« oplyser han i en skriftlig udtalelse, som fortsætter således.

»Jeg fandt ikke, at det var en journalistisk relevant oplysning for læserne, at statsministeren ville have en pause undervejs. Det må være tilladt for politikere – også for en statsminister – at gå ud og trække luft ind.«

»Han kom jo tilbage og fuldførte interviewet. Var han blevet væk, var sagen en ganske anden. Vi skriver faktisk også allerøverst i interviewet, at statsministeren ikke vil tale om skattelettelser,« udtaler chefredaktør Jens Grund.