Ulovlig rengøring hos Berlingske Media blev udført af omstridt rengøringsfirma, som mediehuset selv har skrevet kritisk om. Men efter fire anholdelser sidste uge er det sandsynligt, at samarbejdet bliver droppet, fortæller Berlingske-chef Bjarne Munck til Journalisten.dk.
Fire rengøringsfolk blev anholdt, da politiet kom på uventet besøg i Berlingske Medias lokaler i Pilestræde, som Journalisten.dk kunne berette tidligere på ugen. To af de fire havde hverken opholds- eller arbejdstilladelse, den tredje havde allerede indrejseforbud og den fjerde havde falske papirer.
»Ulovlig rengøring er et meget stort problem i dansk erhvervsliv,« sagde afdelingsleder Hanne Nielsen fra Skat i den forbindelse til Journalisten.dk.
Det er rengøringsfirmaet, der har det juridiske ansvar i sagen. Journalisten.dk erfarer, at rengøringsfirmaet bag er Forenede Service, der i forvejen er udsat for heftig kritik, efter Fagbladet 3F har afsløret dårlige arbejds- og levevilkår hos underleverandører.
Nu overvejer Berlingske Media at finde nogle andre til at klare rengøringen i huset, fortæller Bjarne Munck, der er direktør for produktion, distribution og bladsalg hos Berlingske Media.
Hvad har I hidtil gjort for at undgå at blive viklet ind i ulovlig rengøring?
»Vi har meget tydeligt understreget i vores kontrakter, at vores leverandører selvfølgelig skal følge dansk lovgivning, også på det område. Når vi understreger den slags, som vi nok ikke behøvede at skrive, i en kontrakt, så synes jeg, at vi har gjort tilstrækkeligt. Derfor ser vi selvfølgelig også meget alvorligt på den slags overtrædelser,« siger Bjarne Munck til Journalisten.dk.
Han tilføjer, at Berlingske Media har en alvorlig dialog med Forenede Service om, hvad der skal ske fremover.
»Nu vil jeg ikke opsige aftaler med leverandører i medierne, det gør vi ansigt til ansigt. Men det kunne være en konsekvens, at vi bringer det her samarbejde til ophør. Lige nu kører der en proces med leverandøren, som kan få det udfald. Det er rimelig sandsynligt,« siger Bjarne Munck.
Også Berlingske Medias egne aviser har bragt kritiske artikler om Forenede Service i kølvandet på Fagbladet 3Fs afsløringer.
Har det ikke ført til selvkritik, når I har skrevet kritiske artikler om forholdene hos det rengøringsfirma, I selv bruger?
»Her er det vigtigt at holde tingene adskilt. Vores medier skriver om alt muligt, og det er vigtigt, at de gør det. Så har vi nogle andre folk, der tager sig af kontrakter. Der er ingen tvivl om, at vi tager det her meget seriøst, men vi har også haft en klar forventning om, at vores leverandører overholder de krav, de har skrevet under på,« siger Bjarne Munck.
SKAT har en række anbefalinger til virksomheder, der vil sikre sig imod ulovlig rengøring. De anbefaler blandt andet, at man får udleveret navnelister over medarbejdere eller tjekker, at der er indberettet skat på lønninger. Er det nogle anbefalinger, I har fulgt proaktivt?
»Når vi laver en kontrakt med en leverandør, hvor vi understreger, at de her forhold skal være i orden, så synes jeg ikke samtidig, vi skal pålægge os at lave al den kontrol, som leverandøren har påtaget sig. Så kunne vi næsten lige så godt udføre arbejdet selv.«
Den ulovlige rengøring i Pilestræde kan komme til at koste rengøringsfirmaet dyrt, oplyser Skat til Journalisten.dk. Det koster 10.000 kroner for hver medarbejder per påbegyndt måned, når der ikke er styr på opholds- eller arbejdstilladelserne.
Journalisten.dk har de seneste tre dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra Forenede Service.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.