Berlingske anklages for racisme

I en skoleguide på den nye Info-service oplyser Berlingske.dk om skolernes andel af børn med indvandrerbaggrund. Det miner om racehygiejne, raser lokalpolitiker.

I en skoleguide på den nye Info-service oplyser Berlingske.dk om skolernes andel af børn med indvandrerbaggrund. Det miner om racehygiejne, raser lokalpolitiker.

Berlingskes nye Info-service var ikke mange timer gammel, før den havde skabt røre og overskrifter. En af de informationspakker, som brugerne kan købe i den nye service, er nemlig at få data og evalueringer fra landets skoler, herunder hvor mange børn med indvandrerbaggrund, der går.

Og den oplysning bør ikke være på dagsordenen i et moderne, demokratisk samfund, mener viceborgmester i Lyngby-Taarbæk, Simon Pihl Sørensen.

»Vi holdt op med at spørge ind til hudfarve og nationalitet tilbage i 1940'erne, og det er et skråplan uden lige at begynde på den slags igen,« siger han til Lokalavisen.dk.

Han mener, at antallet af indvandrerbørn er en fuldstændig irrelevant oplysning i forhold til skolernes kvalitet.

»Andelen af børn med anden etnisk herkomst viser ikke, om skolen er dårlig, men med denne database italesætter man alligevel, at det er vigtigt for skolevalget. Det er sygt. Ja, det minder om racehygiejne,« siger Simon Pihl Sørensen.

Berlingskes koncernchef har svaret på kritikken i en mail, hvor hun beder Simon Pihl Sørensen rette kanonen mod Undervisningsministeriet, der samler oplysningerne i deres databank. Hun mener, oplysningen er relevant, fordi den har betydning for forældrene.

"Man kan i den forbindelse ikke komme uden om, at antallet af børn med anden etnisk baggrund i en skole er en ud af flere parametre som undervisningskvalitet, geografisk nærhed, klassestørrelser m.v., som mange forældre gør sig overvejelser om, inden de vælger skole for deres barn," skriver Lisbeth Knudsen.

Online-chef på Berlingske.dk Troels B. Jørgensen henviser til Lisbeth Knudsens svar på kritikken. Men han beklager ikke, at sitets nye betalingsservice får en ilddåb i form af offentlig debat.

»Jeg tror ikke, det bliver sidste gang, der kommer kontroversielle sager ud af de oplysninger, vi kan tilbyde, for der ligger meget offentligt materiale, der vil kunne skabe debat,« siger han til Journalisten.dk.

Berlingske.dk's Info-service er en ydelse, hvor brugerne kan købe informationspakker, som Berlingske Research har samlet, og som sælges kontant.

»Det vil være alt lige fra test af vinterdæk til viden om bestyrelsesmedlemmer i de største virksomheder. Priserne varierer fra alt mellem 5 kroner til 3000 kroner, som man giver for en samlet pakke med oplysninger om landets 1000 største virksomheder med afkastgrad, soliditetsgraf, telefonnumre på bestyrelsesmedlemmer og så videre,« siger Troels B. Jørgensen.

Info-modulet har været tilgængeligt og under opbygning i et halvt års tid, men mandag blev det første gang lanceret som betalings-ydelse.

Det er ifølge Troels B. Jørgensen et af 5-6 projekter, som har til formål at tjene på online-tjenester på andre måder end bare banner-annoncer.

3 Kommentarer

Lise Rasmussen
17. MARTS 2010
Re: Berlingske anklages for racisme

Kære Paula

 Oplysninger har Berlingske hentet direkte fra undervisningsministeriet. Så er den ged vist barberet.

DU mener jeg skyder rigeligt over målet med ord som latterlig og hysteri. Manden snakker om etnisk udrensning og drager paralleler til nazi-tyskland. Hvem skyder over målet her ????

Det er da en vanvittig udtalelse fra manden at bringe nazi-sammenligninger ind i debatten.  

Helt bizart bliver det når du efterfølgende skriver at du ikke har nogen mening om hvorvidt Berlingske bør inddrage disse info i deres database.

Altså; du mener ikke selv der er tale om noget synderligt kontroversielt - du orker ikke engang rigtigt at tage stilling til det. Men en politiker trækker nazi-kortet. Og så mener du ikke der er tale om hysteri, at det er en grotesk overdrivelse, altødelæggende for enhver dialog. Come on...

 

Dit glidebane argument er en anelse søgt. Vi ved jo allesammen hvad der er tale om. En massiv indvandring af dårligt uddannede fra 3.verdenslande. Er der mange børn af disse indvandrere på en skole er det alt andet lige ganske rimeligt at forvente et ringere faglig niveau. Det ved vi alle. Her i Århus har man valgt at lukke skoler på den baggrund, og i stedet bruge et stort millionbeløb på at fragte børnene rundt i bus til de øvrige skoler for at forbedre det faglige niveau.

Og så hævdes det nu at det er nazi agtigt, at inddrage denne helt åbenlyse variabel i en database over skolerne.

Det er enten dumt ud over alle grænser. Eller også er det et urimeligt plat mediestunt.

 

hvorfor skal forældre iøvrigt ikke have ret til at sidde og "regne" på baggrund af den slags info som du angiver. Det kan jo være ligegyldigt om nogle folk flytter deres børn, hvis en høj andel indvandrer-børn ikke påvirker niveauet. Så er der jo ingen der lider skade.

(selvom vi jo alle ved at der slet ikke er tale om den slags detaljeret info) 

 

 

 

 

Paula Larrain
16. MARTS 2010
Re: Berlingske anklages for racisme
Hårde ord, Lise. Som dansker med anden etnisk baggrund end dansk, synes jeg, at kritikken absolut er lødig. Knudsen har ret i, at det influerer på forældrenes valg af skoler. Men hvad bliver det næste? En fuldkommen optegnelse af hvilke lande, børnene kommer fra? Så forældrene kan sidde hjemme og regne lidt på sagerne: Chile, ja, Libanon, nej, USA, jo, Rumænien, nej. Om hvorvidt oplysningerne skal være med eller ej i det pågældende medie, har jeg ingen særlig mening om. Men at kritikken skulle være "hysteri", "latterlig" og et "mediestunt", synes jeg er skudt lige vel rigeligt over målet.
Lise Rasmussen
16. MARTS 2010
Re: Berlingske anklages for racisme

Hvorfor gider Journalisten at bringe den slags hysteri videre bare fordi en politiker søger opmærksomhed.

Til orientering kan man i dagens JP Århus læse at en politiker fra Enhedslisten går meget op i antallet af tosprogede på skoler i Århus området. Altså må vedkommende jo være racist og lede tankerne hen på kz-lejre m.m.

Hvorfor bringer i ikke den vinkel i stedet for ???

Det her er så grænseoverskridende latterligt, og kommer i umiddelbar forlængelse af Zenia Stampes mediestunt. Sæt dog fokus på det i stedet for - eller må man ikke være kritiske overfor de radikale og enhedslisten.