Bendt Bendtsen overrendt af falske fans på Facebook

Bendt Bendtsen fik på Facebook onsdag aften pludselig 40-50 likes i minuttet. I alt rullede 5.000 likes ind på et par timer. Men de nye fans var falske, fortæller kampagnemedarbejder Morten Scheelsbeck: »Der må være nogen, der har sat det i værk. Men vi ved simpelthen ikke hvorfor«

»Da jeg så tallet første gang, tænkte jeg ”det er fedt”. Men så trykkede jeg ”opdater”, og så var der kommet 99 nye likes på halvandet minut. Hver gang jeg opdaterede, var der kommet 10 til. Der var noget galt.«

Det fortæller Morten Scheelsbeck, der er ansat i Bendt Bendtsens kampagneteam. Den konservative spidskandidat til Europa-Parlamentet fik på Facebook en noget uventet bølge af nye fans onsdag aften fra klokken cirka 21.

I løbet af de næste to timer fik han over 5.000 nye likes. Alle de nye fans havde tyrkisk-klingende navne, og selvom de fleste havde profilfotos, lignede det falske profiler, fortæller Morten Scheelsbeck.

Ville ikke anklages for at købe falske fans

Han og to kolleger drøftede situationen hurtigt. I løbet af få minutter besluttede de at skrive ud til alle Bendt Bendtsens fans på Facebook og fortælle åbent, at de var udsat for et stormløb af falske fans.

Morten Scheelsbeck fortæller, at det ikke kun var for fansenes skyld. Det var også for at skærme sig mod, at Facebook ville lukke siden.

»Facebook slår hårdt ned på sider, der køber sig til falske likes. Det ville vi ikke anklages for. Derfor skyndte vi os at skrive en opdatering om, at vi intet havde med det at gøre.«

Udelukket fans fra Tyrkiet

Herefter gik Scheelsbeck ind og ændrede indstillingerne på siden. Han udelukkede nye fans fra en række lande, blandt andet Tyrkiet.

»Lige nu har vi indskrænket det sådan, at det kun er folk i relevante EU-lande, selvfølgelig primært Danmark, der kan se Bendts side på Facebook. Det er selvfølgelig lidt synd, hvis der sidder nogle tyrkere, som gerne vil følge hans politiske arbejde, men det var den eneste måde, vi kunne løse det hurtigt,« siger han.

Nogen må have sat det i værk

Næste skridt er at få ryddet op. I skrivende stund har Bendt Bendtsen 16.900 likes, men omkring 5.000 af dem er altså falske fans.

»Nu følger et kæmpemæssigt arbejde med at smide dem ud igen. Vi går i gang i dag. Hvis de bliver, er det ikke kun misvisende – det kan også skade sidens reach, hvis så mange fans er inaktive og uengagerede. Så når vores opslag ud til færre mennesker,« siger Morten Scheelsbeck.

Min første tanke var: Hvorfor? Har I nogen bud på, hvorfor der er kommet så mange falske likes?

»Nej, det kan vi ikke sige noget om. Jeg vil nødigt bevæge mig ud på et konspiratorisk plan, men man kan jo ikke lade være med at tænke, at der er nogen, der ikke vil os det godt. Den slags koster jo penge, for der findes næppe 5.000 tyrkere, der pludselig synes godt om Bendt Bendtsen. Der må være nogen, der har sat det i værk. Men vi ved simpelthen ikke hvorfor.«

0 Kommentarer