Begmand til Brixtofte

  PRESSEFRIHED. Et frontalt angreb på pressefriheden fra Farums tidligere Venstre-borgmester, Peter Brixtofte, er mislykkedes.Under retssagen om den detroniserede bykonges kommunale embedsførelse krævede hans forsvarere den 30. august, at Morgenavisen JyllandsPostens reporter Morten Pihl blev udelukket fra at dække sagen.Både domsmandsretten og Østre Landsret har nu afvist Peter Brixtoftes krav.

PRESSEFRIHED. Et frontalt angreb på pressefriheden fra Farums tidligere Venstre-borgmester, Peter Brixtofte, er mislykkedes.

Under retssagen om den detroniserede bykonges kommunale embedsførelse krævede hans forsvarere den 30. august, at Morgenavisen JyllandsPostens reporter Morten Pihl blev udelukket fra at dække sagen.

Både domsmandsretten og Østre Landsret har nu afvist Peter Brixtoftes krav.

Brixtofte-advokaternes argument var, at de har indkaldt Morten Pihl og hans tidligere kollega på B.T., Jacob Preiss-Sørensen, som vidner i sagen.

De to Cavling-vindere skal blandt andet afhøres om, hvem der gav dem de restaurations-regninger, der førte til de afslørende artikler i B.T. om Peter Brixtoftes luksuriøse forvaltning af skatteydernes penge.

Vicestatsadvokat Flemming Denker kaldte i retten Peter Brixtoftes krav for 'misbrug af retsplejeloven' og 'berufsverbot'.

Han påpegede, at en udelukkelse af Morten Pihl ville betyde, at alle journalister, der afslører en sag, i så fald ville kunne udelukkes fra at dække en efterfølgende retssag, hvis blot forsvaret sørgede for at indkalde dem som vidner. Cavling-vinderen er glad for, at Peter Brixtofte ikke fik held til at fjerne ham fra retslokalet:

»Hvis han havde fået medhold, ville jeg have været afskåret fra at dække sagen i de to-tre måneder, retten har afsat til den del af sagskomplekset, som jeg skal vidne i,« siger Morten Pihl til Journalisten.

Reporteren mener, at der bag Peter Brixtoftes krav kun var én dagsorden:

»Brixtofte finder det uden tvivl ubehageligt, at jeg dækker sagen, på grund af den viden, jeg har om restaurations-besøgene. Men jeg tror nu mest, at aktionen skyldes chikane. Husk på, at han ikke har villet udtale sig til mig om vinregningerne siden afsløringen. Hvis han kunne få smidt mig ud, når han endelig skulle udtale sig om regningerne i retten, ville det sikkert opleves som en sejr for ham.«

Det er i øvrigt ikke første gang, den tidligere borgmester forsøger at lukke munden på Morten Pihl. Peter Brixtofte har flere gange skrevet direkte til Jyllands-Postens chefredaktør, Carsten Juste, i håb om at få Morten Pihl fjernet fra sagen.

Den tiltalte eks-borgmester giver i brevene udtryk for, at Morten Pihl er for personligt engageret i sagen, og at han derfor gerne vil have chefredaktøren til at sætte en mere uvildig retsreporter på opgaven.

Carsten Juste har ikke bøjet sig for Peter Brixtoftes forsøg på at bestemme, hvilke journalister der skal dække retssagen. Morten Pihl har foreløbig planlagt at dække sagen, indtil der falder dom i byretten. Det sker formentlig næste år:

»Til gengæld slipper Peter Brixtofte formentlig for at se mig, hvis sagen fortsætter i landsretten. Til den tid håber jeg at kunne koncentrere mig om andre opgaver efter at have levet med Farum-sagen siden 2001.«

0 Kommentarer