Befolkningen på Færøerne skal kåre Årets Pressefoto

Det Færøske Journalistforbund lader det være op til befolkningen at finde årets bedste pressefoto. »Det er lidt provokerende at lægge det ud som en popularitetskonkurrence,« erkender forbundets forkvinde

På fredag bliver det afgjort, hvem der vinder Årets Pressefoto på Færøerne. Men i modsætning til tidligere er det ikke en jury, men den færøske befolkning, der skal vælge det bedste billede, forklarer forkvinde Ingrid Bjarnastein fra det færøske journalistforbund, Føroysk Miðlafólk.

Hun siger, at det er tredje gang, prisen for årets pressefoto bliver uddelt. De andre år er vinderne blevet fundet af en gruppe journalister, der både fandt vinderne af journalistprisen og fotoprisen.
Denne gang bliver det lagt ud til befolkningen at finde vinderen af fotoprisen.

»I år har vi indrømmet, at journalister ikke har specialkompetencer til at vælge pressefotos. Derfor har en jury med to fotografer fundet de to bedste billeder, som folk kan stemme på,« siger hun.

Det lyder som en popularitetskonkurrence?

»Ja, vi har talt om, at det er lidt provokerende at lægge det ud som en popularitetskonkurrence. Men vi er et meget lille forbund og har meget få fotografer i forbundet. Alene det at vælge en uafhængig jury bestående af fotografer vil være en udfordring. Hvis vi skal vælge fire-fem fotografer ud til juryen, udelukker vi jo dem fra konkurrencen, og dermed er der fire-fem færre fotografer til at indsende materiale,« siger hun.

Valget står mellem to naturbilleder

Begge billeder i finalen er naturfotografier. Det ene af Bjarni Mohr viser jagt på suler på øen MykinesDet andet billede af Jógvan Helgi Hansen viser drab på grindehvaler i Sandavágur. 

Juryens udvælgelse af de to bedste billeder betyder, at billederne, man kan stemme på, er af god faglig kvalitet, siger Ingrid Bjarnastein.

Hun siger, at forbundet vil evaluere forløbet, når vinderne er fundet.

»Nu prøver vi at gøre det i år. Men det er ikke sikkert, at vi gør det på samme måde næste år.«

Der blev i år sendt 10 billeder ind, og det tal kunne Ingrid Bjarnastein godt tænke sig var større.

»Der bliver taget mange gode billeder, og det er lidt synd, at de ikke bliver sendt ind. Vi vil gerne have flere billeder, og det her er en lidt provokerende måde at gøre opmærksom på, at vi er her.«

Indtil nu har over 500 færinger stemt. Omsat til danske forhold svarer det til cirka 50.000 stemmer til Årets Pressefoto.

0 Kommentarer