search

Bedre muligheder for Grønlands medier

Grønlands medier står ligesom danske medier over for store udfordringer. Men helt konkret er grønlandske medier truet af manglende mangfoldighed og pres fra selvstyret.

Grønlands medier står ligesom danske medier over for store udfordringer. Men helt konkret er grønlandske medier truet af manglende mangfoldighed og pres fra selvstyret.

Jeg har lige været i Grønland og har haft lejlighed til at se på forholdene for medierne og for at tale med en del af vores 114 medlemmer af DJ i den del af Rigsfællesskabet.

Vores medlemmer gør et imponerende arbejde, men under vanskelige vilkår, efter at selskaberne bag de to aviser er fusioneret og i takt med den løbende finanslovdebat om bevillingerne til public service radio og tv.

Politikerne i Grønland har til gengæld haft modet til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal komme med bud på, hvordan medierne skal udvikle sig i Grønland.

Jeg håber, at politikerne er lige så modige, når arbejdsgruppen senere på året fremlægger resultaterne af deres overvejelser. Der skal nemlig ske noget drastisk for at sikre medierne et tilstrækkeligt økonomisk fundament, dels for at de overhovedet kan overleve, og dels for at der er penge nok til, at der er plads til den kritiske journalistik.

Det kræver, at mediernes finansiering er på plads og på en sådan måde, at mangfoldigheden er til stede. Hvis intet sker, er der stor risiko for at fusionen af virksomheden bag de to aviser, Sermitsiaq og AG også fører til fusion af selve aviserne, fordi det vil skabe mere ensretning i medierne.

Samtidig må KNR – den grønlandske radio- og tv-station – hvert år tåle at være genstand for diskussion, når finansloven behandles. I modsætning til danske DR, der får midler gennem licensen og en fireårig medieaftale, er KNR skattefinansieret og risikerer hvert eneste år at få sit budget beskåret.

Derfor er armslængdeprincippet i stor fare i Grønland, hvis den overhovedet er der længere. Med de få midler, både KNR og aviserne har, er undersøgende journalistik i dag næsten ikke eksisterende. DJ's medlemmer i Grønland gør løbende politikerne opmærksom på dette kæmpemæssige demokratiske problem.

Derfor holder alle nu også vejret og venter spændt på, om et modigt landsting vil sikre fornyet styrke ved for eksempel at give KNR 4-årige aftaler med udviklingsmuligheder og ved at sikre aviserne nye støttemuligheder efter, at den så vitale portostøtte er blevet så kraftig beskåret. Endnu mere interessant bliver det, om også de nye medier bliver tænkt ind i en langsigtet plan for at sikre mangfoldigheden.

Læs også:  

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen