#fag10: Inden Stepen Sackur sætter sig i stolen i det benhårde tv-program HARDtalk undgår han konsekvent at briefe aftenens gæst. Ja selv det at tale med gæsten på forhånd er udelukket, fortæller han.
Det store sal er mere end proppet. En stor del af deltagerne på årets fagfestival må bare høre mr. HARDtalk – Stepen Sakur, som i 2006 overtog jobbet efter Tim Sebastian, og som fire gange om ugen spidder en aktuel gæst.
Ofte er det personer, som ikke kun har gjort sig bemærket i hjemlandet, men som hele verden taler om. Fra alverdens politiske og religiøse ledere til rockstjerner og erhvervschefer.
"Jeg føler mig utroligt privilegeret, fordi jeg kan fordybe mig langt mere end andre journalister," fortæller Stephen Sackur, der meget bevidst forsøger at forholde sig rolig og velafbalanceret – uanset hvem han end måtte have i den varme stol.
"Nogle gange bliver det naturligvis meget konfrontatorisk, og folk føler, det kommer til at handle om, hvem, der vinder. Men det er ikke min hovedintention. Som udgangspunkt så er målet, at der ikke bliver tale om nogen medie-boksering.," siger Stephen Sackur.
HARDtalk er et af BBCs mest profilerede programmer og anses for at være det mest respekterede og bedst researchede interviewprogram i verden.
Stephen Sackur har blandt andet et hold til at researche for ham flere dage i forvejen og først i slutspurten kommer han selv for alvor ind i overvejelserne om, hvad den kommende gæst skal spørges om.
"Produceren får to-tre dage til at forberede aftenens gæst, og jeg får som regel alt at vide aftenen før, hvor vi så aftaler, hvad der yderligere skal undersøges og hvor jeg ønsker mere ammunition."
En af Stephen Sackurs hovedregler er, at han aldrig går i dialog med gæsten, før vedkommende sidder midt i interview-situationen.
"Faktisk, så foretrækker jeg, at jeg slet ikke møder mine gæster inden. Jeg ønsker heller ikke at tale om interviewet før vi går på. For så bliver det meget meget bedre, mere spontant og interessant," siger han.
Selv det at hilse på hinanden før kameraerne kører forsøger han at undgå.
"Det kan være vi lige støder ind i hinanden i sminken eller green room, men ellers ikke."
Eller som Stephen Sackur udtrykker det:
"Isn't that the fun of it."
I sit eget hoved har han til gengæld hele aftenens samtale planlagt. Han forsøger altid opbygge en struktur og en storyline, hvor der både bliver plads til at fortælle anekdoter, baggrund og så som regel altid kulminerende i de mere pågående spørgsmål.
"Men nogle gange går det i en helt anden retning. Og det er jeg åben for, for jeg ønsker også selv at blive overrasket."
En anden vigtig hovedregel for HARDtalk er, at de ikke forhandler med kilderne. Det er HARDtalk, der bestemmer præmissen. Og det er HARDtalk, der bestemmer spørgsmålene. Og der er ikke nogen spørgsmål, der ikke må stilles.
"Det er et, vores program er kendt for. Det er vores varemærke".
Et eksempel er Chicago-præsten, Jeremiah Wright, der i sin tid var Obamas såkaldte spirituelle vejleder, men som Obama sidenhen har taget afstand fra. Blandt andet, da kirkens blad hyldes den kontroversielle præst Louis Farrakahn.
"Da vi havde fået aftalen med Jeremiah Writght ønskede de at sætte regler op for interviewet. Men der måtte vi vende tilbage og fortælle dem, at enten deltog han på vores præmisser – eller også blev der ikke noget interview. Vi ønskede ikke at kompromittere vores program. Og så endte det med, at der ikke blev noget interview," fortæller Stepehn Sackur til Fagfestival.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.