BBC-skandale rammer Fagfestival

Iain Overton, chef for Bureau of Investigative Journalism, har umiddelbart før Fagfestival 2012 meldt afbud. Hans firma har tilrettelagt en skandaleramt BBC-dokumentar, der uden tilstrækkelig dokumentation beskylder toppolitiker for pædofili

Iain Overton, chef for Bureau of Investigative Journalism, har umiddelbart før Fagfestival 2012 meldt afbud. Hans firma har tilrettelagt en skandaleramt BBC-dokumentar, der uden tilstrækkelig dokumentation beskylder toppolitiker for pædofili Mandag klokken 11.00 skulle Iain Overton have underholdt gæsterne på en udsolgt Fagfestival 2012 med sine overvejelser om, hvordan "Fondsmidler gør undersøgende journalistik mulig".

Men Iain Overton er blevet i Storbritannien, efter at det journalistiske bureau, han er direktør for – Bureau of Investigative Journalism, har tilrettelagt en BBC-publiceret dokumentar, der indeholder en falsk anklage om, at en tidligere britisk toppolitiker har været med i en pædofili-ring.

Ifølge Journalistens oplysninger består fejlen blandt andet i, at den kritiserede politiker ikke er blevet konfronteret med anklagerne, der nu viser sig forkerte.

Journalisten fulgte nedtællingen til Fagfestival 2012 på tætteste hold og fik programchef Esben Ørbergs spontane reaktion på skandalen – som den så ud fra hans hotelværelse.

Senere fangede Journalisten Esben Ørberg til et kort interview, mens gæsterne myldrer ind i Odense CongresCenter.

»Bureau of Investigative Journalism, der står som symbolet på, at man kan lave god dokumentar for fondsmidler, har tilrettelagt en Newsnight om børn i Wales, der skulle være ramt af pædofili. Men det har vist sig, at der ikke var hold i dokumentationen. Det er værre end den værste tabloid-historie,« forklarer Esben Ørberg, der dermed må vinke farvel til en af festivalens mere attraktive sessions.

»Han skulle have fortalt, hvordan man laver dybdeborende uafhængig journalistik for fondsmidler.«

Dansk Journalistforbund forsøgte at overtale Iain Overton til at komme til Odense alligevel.

»Han står i sit livs værste journalistiske krise. Vi spurgte, om han ikke kunne komme og tale om den krise. Men historien kører overalt, og han bliver i London for at redde stumperne,« forklarer Esben Ørberg.

BBC's øverste chef har trukket sig som følge af skandalen. Og bestyrelsen bag det velrenommerede Bureau of Investigative Journalism har åbent kritiseret det hold af medarbejdere, der står bag produktionen af programmet.

0 Kommentarer