BBC skal lære af DR – indfører konstruktive nyheder

BBC vil indføre konstruktive nyheder som en del af deres nyhedsstrategi. De vil blandt andet lade sig inspirere af måden, som DR arbejder på. »Det føles ret vildt,« siger redaktør på TV Avisen, som sammen med DR's nyhedsdirektør er i London for at holde oplæg for BBC

Konstruktiv journalistik, hvor medier forsøger at inspirere til at finde løsninger på problemer og ikke kun fokuserer på samfundets fejl, vinder større og større indpas i dansk og international journalistik. TV 2 har indført det som en fast del af 19 Nyhederne, og DR har det som et formuleret nyhedskriterie.

Nu er BBC hoppet med på den konstruktive vogn. Således vil den engelske nyhedsmastodont i dag fortælle medarbejderne, at konstruktive nyheder bliver en del af den nye nyhedsstrategi.

DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup, og redaktør på TV Avisen Eva Schulsinger er i den anledning blevet inviteret til London. Her skal de holde oplæg om tankerne bag konstruktiv journalistik og forklare, hvordan DR arbejder med det i det daglige.

»Det føles ret vildt at skulle fortælle BBC om vores erfaringer. Vi er jo en slags lillesøster, der altid søger til BBC for at få inspiration og en fornemmelse af, hvor vi kunne bevæge os hen de næste år,« siger Eva Schulsinger.

Læste Haagerups bog

Hun fortæller, at de vil vise eksempler på, hvordan DR ofte begynder en historie, der indeholder et problem, fra morgenstunden i de store radioaviser, for derefter at følge op med forskellige vinkler hen over dagen på flere platforme for til sidst at ende med at vise et indslag, der peger på en løsning på problemet i TV Avisen om aftenen.

»Vi vil vise, at vores syn på nyheder er blevet bredere og ikke kun fokuserer på konflikt og ting, der går dårligt,« siger Eva Schulsinger.

DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, der har skrevet bogen ’En konstruktiv nyhed’, har ved en tidligere lejlighed besøgt BBC og fortalt om konstruktive nyheder.

Efterfølgende har BBC’s etikchef og deres generaldirektør læst Haagerups bog, ligesom de har haft en projektleder med på den internationale master class i det europæiske tv-samarbejde EBU’s akademi i Genéve, som bliver lavet i samarbejde med DR, og som har konstruktive nyheder som en del af pensum.

Kan ændre journalistikkens opfattelse af sig selv  

Det er på den baggrund, at BBC nu vil indføre konstruktive nyheder i deres nyhedsstrategi.

»Det er glædeligt, at den konstruktive journalistik spreder sig til andre store medier som BBC. Det kan være med til at understøtte min hedeste drøm – nemlig at det her kan være med til på længere sigt at ændre journalistikkens opfattelse af sig selv,« siger Ulrik Haagerup.

Han tror, at BBC har købt argumentet om, at den måde medierne traditionelt vinkler historierne på, er med til at give et skævt billede.

»Meningen med journalistikken er at gøre folk klogere på verden ved at give dem et retvisende billede. Det vil sige, at man skal se verden med begge øjne. Medierne har i mange år haft for meget fokus på det, der er grimt og problematisk. Vi skal også se det, der virker, så man får det hele billede,« siger Ulrik Haagerup og fortsætter:

»Og det argument, tror jeg, at BBC har erkendt, at de også har et ansvar for at gøre noget ved.«

 

Normally we news people go to The BBC in London to learn from the public service giant. Today Eva Schulsinger of DR's…

Posted by Ulrik Haagerup on Friday, 12 February 2016

9 Kommentarer

Søren Hansen
26. FEBRUAR 2016
Nu ser det desværre ud til,
Nu ser det desværre ud til, at Haagerup har forladt denne debat. Men jeg ser da frem til en perlerække af konstruktive DR-indslag om:

- Hvordan vi bedst lukker grænsen for migrant-presset (pigtråd eller elhegn, hvad virker bedst? Erfaringer fra andre lande, fx. Australien)?

- Bremser den katastrofale tendens, hvor "flygtninge" gøres til indvandrere. Altså et opgør med hele integrations-industrien. Ralph Pittelkow og Morten Uhrskov inviteres i studiet til en debat.

- Får flere danskere til at gå i kirke - og interessere sig for deres åndelige ophav. Sådan løser de det i det amerikanske bibelbælte. Opfølgning med Søren Krarup og Marie Høgh.

Alt sammen aldeles konstruktivt. I min optik - men jo næppe Ulriks.
Søren Hansen
17. FEBRUAR 2016
Ulrik Haagerup skriver: "Du
Ulrik Haagerup skriver: "Du har helt ret i, at det ikke er mediers opgave at påpege løsninger. Det er netop heller ikke tanken bag konstruktive nyheder. Vi kan fortælle om mulige løsninger, som er fundet på og anvendt andre steder."

Så i DR-optik er der en væsentlig forskel på at "påpege løsninger" og "fortælle om mulige løsninger"?
Når vi nu i søvne kan forudsige, hvilke "eksperter" DR-journalister inviterer indenfor (hvornår har vi sidst set Ralf Pittelkow i Deadline?), er det ikke spor svært at gennemskue, hvilken type "mulige løsninger", der fortsat vil blive kolporteret.

TV2 er om muligt endnu mere ensidige - og vældig "konstruktive" hver aften klokken 19. Senest hørte vi, hvordan en Kiwi-butik har "knækket koden" og opdaget, hvordan man undgår at blive røvet af indvandrer-bander. Løsningen er, at butikken kun ansætter muslimer - helst med synlige tørklæder. Så man bekæmper et formørket parallelsamfund ved selv at blive en del af det. Vældig konstruktivt.
Andreas Marckmann Andreassen
16. FEBRUAR 2016
Kære læsere

Kære læsere

Tak for jeres deltagelse i debatten. Journalisten har desværre været nødt til at fjerne en række kommentarer i denne tråd, fordi de er i strid med vores debatregler.

Journalisten tillader kun kommentarer i korrekt fuldt navn og med korrekt mail-adresse. Vi fjerner desuden alle kommentarer, der ikke forholder sig til artiklens konkrete indhold/tema, afsporer debatten eller har karakter af personangreb.

Journalistens regler for debat kan læses her:
https://journalisten.dk/retningslinjer_for_debat

I håbet om en god debat.

Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Mikael Nielsen
15. FEBRUAR 2016
ØV så kan DR også ødelægge
ØV så kan DR også ødelægge BBC.. DR har ikke lavet gode nyheder i en menneskealder. Det er ligegyldige ting afløst af alen lang vejrudsigt og snik snak
ole Rasmussen
14. FEBRUAR 2016
Jeg har det med positive
Jeg har det med positive eller konstruktive nyheder, som en serie, hvor man først i afsnit 8 kender nyheden, efter at have været grundig bedraget, som man så i slutspillet når det går igang får præsenteret nyheden som en helt anden nyhed end den, den egentlig var om morgenen. Så på mig virker som manipulation når man siger, at vi får en nyhed om morgenen, bearbejder den hen over dagen, og så kommer så den endelige konklusion om aftenen. Jeg har kun oplevet man arbejder med at gentage sig selv i en uendelighed. Jeg ved ikke hvilke tanker Ulrik Haagerup gør sig på skatteborgernes regning i sin flyver, men de er højtflyvende. TV nyhederne på DR 1 og DR 2 er efter hans tiltræden i dag skod, og der er en grund folk siger op.

Flere