
Storbritanniens nationale public service-udbyder af radio og tv, BBC, vil have større fokus på at lave konstruktive nyheder. Olivia Harris / Scanpix
Konstruktiv journalistik, hvor medier forsøger at inspirere til at finde løsninger på problemer og ikke kun fokuserer på samfundets fejl, vinder større og større indpas i dansk og international journalistik. TV 2 har indført det som en fast del af 19 Nyhederne, og DR har det som et formuleret nyhedskriterie.
Nu er BBC hoppet med på den konstruktive vogn. Således vil den engelske nyhedsmastodont i dag fortælle medarbejderne, at konstruktive nyheder bliver en del af den nye nyhedsstrategi.
DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup, og redaktør på TV Avisen Eva Schulsinger er i den anledning blevet inviteret til London. Her skal de holde oplæg om tankerne bag konstruktiv journalistik og forklare, hvordan DR arbejder med det i det daglige.
»Det føles ret vildt at skulle fortælle BBC om vores erfaringer. Vi er jo en slags lillesøster, der altid søger til BBC for at få inspiration og en fornemmelse af, hvor vi kunne bevæge os hen de næste år,« siger Eva Schulsinger.
Læste Haagerups bog
Hun fortæller, at de vil vise eksempler på, hvordan DR ofte begynder en historie, der indeholder et problem, fra morgenstunden i de store radioaviser, for derefter at følge op med forskellige vinkler hen over dagen på flere platforme for til sidst at ende med at vise et indslag, der peger på en løsning på problemet i TV Avisen om aftenen.
»Vi vil vise, at vores syn på nyheder er blevet bredere og ikke kun fokuserer på konflikt og ting, der går dårligt,« siger Eva Schulsinger.
DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, der har skrevet bogen ’En konstruktiv nyhed’, har ved en tidligere lejlighed besøgt BBC og fortalt om konstruktive nyheder.
Efterfølgende har BBC’s etikchef og deres generaldirektør læst Haagerups bog, ligesom de har haft en projektleder med på den internationale master class i det europæiske tv-samarbejde EBU’s akademi i Genéve, som bliver lavet i samarbejde med DR, og som har konstruktive nyheder som en del af pensum.
Kan ændre journalistikkens opfattelse af sig selv
Det er på den baggrund, at BBC nu vil indføre konstruktive nyheder i deres nyhedsstrategi.
»Det er glædeligt, at den konstruktive journalistik spreder sig til andre store medier som BBC. Det kan være med til at understøtte min hedeste drøm – nemlig at det her kan være med til på længere sigt at ændre journalistikkens opfattelse af sig selv,« siger Ulrik Haagerup.
Han tror, at BBC har købt argumentet om, at den måde medierne traditionelt vinkler historierne på, er med til at give et skævt billede.
»Meningen med journalistikken er at gøre folk klogere på verden ved at give dem et retvisende billede. Det vil sige, at man skal se verden med begge øjne. Medierne har i mange år haft for meget fokus på det, der er grimt og problematisk. Vi skal også se det, der virker, så man får det hele billede,« siger Ulrik Haagerup og fortsætter:
»Og det argument, tror jeg, at BBC har erkendt, at de også har et ansvar for at gøre noget ved.«
Normally we news people go to The BBC in London to learn from the public service giant. Today Eva Schulsinger of DR's…
Posted by Ulrik Haagerup on Friday, 12 February 2016
9