BBC i historisk redningsplan for nødlidende britiske medier

Den britiske kulturminister og BBC er meget tæt på at indgå et banebrydende samarbejde med lokale nyhedsmedier, der skal hindre landets medier i et totalt kollaps som følge af finanskrisen. Kommercielle lokalaviser samt tv- og radiostationer får fri adgang til masser af BBC-indhold. 

Den britiske kulturminister og BBC er meget tæt på at indgå et banebrydende samarbejde med lokale nyhedsmedier, der skal hindre landets medier i et totalt kollaps som følge af finanskrisen. Kommercielle lokalaviser samt tv- og radiostationer får fri adgang til masser af BBC-indhold. 

Ifølge the Guardian er aftalen endnu ikke endeligt på plads, men tanken er, at lokale aviser får fuldstændig gratis adgang til videoindhold leveret af verdens mest kendte public service-mastodont. Desuden skal de lokale medier have mulighed for at benytte BBC's egen journalistskole og desuden kunne udnytte BBC's særlige iPlayer.

Den skelsættende aftale, som skal hindre de britiske medier i et sammenbrud, vil angiveligt blive afsløret i morgen på et industri-topmøde, som kulturminister Andy Burnham er vært for. 

Topmødet er arrangeret for at finde løsninger og udveje for de lokale aviser i Storbritanninen, hvoraf mange lige nu befinder sig midt i en overlevelseskamp på grund af den finansielle krise og katastrofalt fald i annonceindtægter.

Tanken om at udveksle indhold og kilder har været diskuteret i flere måneder, men topembedsmænd i BBC oplyser, at de sidste detaljer i aftalen netop nu er tæt på at falde på plads. En lignende aftale er allerede indgået med ITV, som netop nu er i gang med at skrue ned for det regionale nyhedsdækning i et forsøg på at spare penge. ITV har derfor aftalt med BBC, at man fremover deler både studie- og produktionsfaciliteter med BBC.

Den nye aftale indebærer, at BBC kommer til at samarbejde med en række konkurrenter – heriblandt the Press Association. Men også nationale aviser som the Daily Telegraph, lokale tv-stationer som Channel M, Manchester-baserede medieselskaber ejet af Guardian Media Group og the Guardians moderselskab ser ud til at kunne få gavn af aftalen.

På topmødet vil BBC fremlægge de mange nye partnerskabsaftaler – herunder træning af journalister på BBC's eget College of Journalism, et fælles onlinesystem, udveksling af visse radio- og lydproduktioner med lokale radiostationer, og endelig fri adgang til BBC's tv-optagelser for lokale tv-selskaber.

Derudover er tanken, at BBC's egen teknologiske opfindelse, the iPlayer, skal gøres åben og tilgængelig for alle andre, hvorved det bliver billigere og lettere for de kommercielle konkurrenter at opbygge deres egne dynamiske video-baserede websites.

En BBC-kilde udtaler til the Guardian, at det banebrydende samarbejde gennemføres på grund af de svære tider, som medierne befinder sig i. 

"Mens BBC også står foran store økonomiske udfordringer, kan det spille en værdifuld rolle ved at understøtte public service broadcasting og ved at bidrage til at sikre flere valgmuligheder og mangfoldighed på et tidspunkt, hvor industrien slås med store strategiske udfordringer," siger vedkommende.  

Sidste måned undskrev ITV og BBC en aftale, som i løbet af det næste årti kan føre til besparelser for de regionale nyhedsmedier på millioner af pund, skriver avisen.

På mødet i morgen deltager foruden Storbritanniens kulturminister, tillige BBC's nyhedsdirektør Helen Boaden, Strobritanniens journalistforbund (the National Union of Journalists), lederen af de engelske regioner, David Holdsworth, samt en række repræsentanter for industrien.

Mere om planerne her: BBC offers to share with local media

Læs også, hvordan det britiske avismarked er i fuldstændig opløsning

1 Kommentar

Mogens B. Bjerregård
28. APRIL 2009
Re: BBC i historisk redningsplan for nødlidende britiske medier

Denne britiske aftale er en meget farlig cocktail, som på længere sigt vil undergrave mangfoldigheden i mediebilledet. Aftalen er også livsfarlig for troværdigheden, når der sker en så udpræget historiedeling, uden at der er taget hensyn til den enkeltes ophavsret. I britisk lovgivning har den ansatte nemlig ikke samme ophavsrettigheder som efter dansk lovgivning, så det bliver umuligt for den enkelte ophavsret-haver at forfølge noget som helst.

Det er en kortsigtet løsning, briterne har udsigt til. Den er i virkeligheden med til at understrege nødvendigheden af, at vi i Danmark går den anden vej og understøtter mangfoldigheden. Det er også den overordnede hensigt med den mediepolitiske strategi, DJs delegeretmøde vedtog den 21.-22. april i Nyborg