Retten i Glostrup har netop afsagt dom i sagen om Bastard Films skjulte optagelser på bostedet Ringbo i Bagsværd.
Optagelserne er foretaget over et halvt år og viste blandt andet eksempler på fejlmedicinering.
De to ansvarlige er blevet pålagt dagbøder, og nyhedschef på Ekstra Bladet Miki Mistrati bekræfter, at der er tale om ham selv og daværende journalistpraktikant Eva Eriksen, som begge arbejdede for Bastard Film, da optagelserne fandt sted.
»Det er mig og Eva, men jeg kender ikke dommen og præmissen. Den vil jeg godt lige se, for den del, jeg især er interesseret i, det er den del med ransagningen,« siger Miki Mistrati til Journalisten.
Eva Eriksen har heller ikke set dommen endnu.
»Jeg vil gerne lige se den, før jeg siger noget mere, for vi ved endnu ikke, hvad der ligger til grund for den,« siger hun.
Advokat Tyge Trier har været forsvarer for begge de dømte, og han kalder dommen skuffende.
»Det er overraskende, at hensynet til personalet har vejet tungere end hensynet til at bidrage til debatten om medicinering på bocentre. Nu må vi nærlæse dommen, og så må vi beslutte, om den skal ankes til landsretten, men det forventer jeg, at den gør, for det er et skuffende resultat,« siger Tyge Trier til Journalisten.
Retten i Glostrup oplyser, at de dømte hver især skal betale 10 dagbøder på 1.000 kroner. Retten har anført, at tv-udsendelsens emne har væsentlig samfundsmæssig interesse, men andre hensyn har vejet tungere i dette tilfælde.
”I den foreliggende sag finder retten, at hensynet til beboernes sundhed og muligheden for at pleje og behandle dem i et beskyttet miljø, hvor opbygget tillid til personalet indgår som et væsentligt element, sammen med hensynet til beboernes privatliv vejer tungere end hensynet til pressens mulighed for at belyse de angivne emner som sket,” oplyser retten i Glostrup på sin hjemmeside.
FOA
Det er FOA, der har ført sagen for fire ansatte på bocentret Ringbo, og formand Dennis Kristensen forklarer, at de er meget tilfredse med udfaldet, og at sagen bunder i, at de ønskede sig en principielle streg i sandet for, hvad medierne må og ikke må.
Hvorfor rejste I oprindeligt sagen?
»Vi rejste den af to omgange. Først en sag for pressenævnet i 2008 og så en i retten om presselovsovertrædelsen. Begge dele er for os et spørgsmål om at trække en grænse for, hvor meget pressen må kigge offentligt ansatte over skuldrene. I demokrati må den offentlige sektor være gennemsig og kunne kigges over skulderen, men vi må have trukket de grænser frem, så vi ved, hvad vi må tåle, og omvendt også så pressen ved, hvad de må. Så vidt jeg kan forstå, så er det principielle i denne her sag, at man mener, at optagelserne kunne være fremskaffet via almindelige kanaler, og at debatten om fejlmedicinering i psykiatrien allerede var i gang. Men jeg har ikke fået hele dommen endnu,« siger Dennis Kristensen.
Hvad synes du om afgørelsen?
»Jeg er meget tilfreds. Vi har valgt at sige, at når nu pressenævnet var så klare og entydige, som vi syntes, at de var i kendelsen fra 2008, så var det produktionsselskabet og de to journalister, der stod tilbage. Der er vi yderst tilfredse med, at det er blevet fastslået, at her var der ikke belæg for at bruge skjult kamera. Det var journalistisk set at springe over, hvor gærdet var lavest i jagten på at få dramatiske billeder. Og så er det mig bekendt første gang, at dommeren har sagt, at råbåndene skal konfiskeres, ligesom vi ønskede. Det er et grundlæggende demokratisk problem, at en privat virksomhed kan gå rundt og optage os og så gemme optagelserne i deres private efterretningsarkiv eller sælge dem,« siger Dennis Kristensen.
Hvad håber du, at den kommer til at betyde?
»Det er vigtigt for mig at sige, at den offentlige sektor skal kunne udsættes for skjult kamera på samme måde som private virksomheder kan, men jeg håber, at aftagerne – altså tv-stationerne – bliver meget skarpe på, hvornår de bruger skjult kamera, og at betingelser skal være til stede. Ellers er det en krænkelse af nogle menneskers retsstilling, så jeg håber, at DR og TV2 bliver opmærksom på, at det skal være fordi, at de ikke kan få billederne på andre måder. Det må ikke være fordi, at det nemmere, billigere og giver bedre billeder.
Jeg glæder mig over, at denne her sag er kommet helt til retten, og det ikke er som med Fælledgårdssagen, hvor det kun var en lille del, der kom for retten, fordi anklageren afleverede en dag for sent, og meget af sagen blev erklæret forældet.
Tugtgodtgørelsen til de fire FOA-medlemmer er jeg også glad for, men jeg er sikker på, at det for dem mest handler om, om det har fået en afgørelse om, at det hverken var fair eller ordentligt, at de pludselig skulle opdage, at de var blevet filmet af en kollega gennem seks måneder,« siger Dennis Kristensen.
Baggrund
I forbindelse med efterforskning af sagen har politiet foretaget ransagning af Mistratis og Eriksens privatadresser. Ransagningen fandt sted med byrettens tilladelse, men den blev sidenhen underkendt af Østre Landsret. Selv om ransagningerne blev underkendt, så forhindrede de, at sagen mod de to journalister blev forældet.
I den anledning sagde Miki Mistrati til Journalisten:
»Det gør mig rasende, at det sker, to dage før fristen for at tiltale mig udløber. De bruger det som et værktøj til at ophæve tidsfristen, hvilket er vanvittigt.«
Efter programmet om Ringbo blev udsendt, blev det kritiseret af psykologer og medarbejdere på bostedet for at have fået alvorlige konsekvenser for flere af de psykisk syge. Daværende direktør i Bastard Film, Søren Steen Jespersen, havde dengang følgende kommentar:
»Jeg skal være den første til at beklage, hvis nogle er gået ned med flaget og har skåret i sig selv eller er blevet lukket inde på lukket afdeling. Jeg synes, det er meget beklageligt, hvis det her er korrekt. Men jeg mener stadig, vi har lavet et stykke journalistik, som ikke ville være kommet til offentlighedens kendskab, hvis vi ikke havde gjort det på den her måde. Og man kan frygte, at alternativet ville være, at de fortsat blev overmedicineret på Ringbo.«
Opdateret 14.16 med kommentar fra Miki Mistrati
Opdateret 14.38 med baggrund
Opdateret 15.07 med kommentar fra forsvarsadvokat Tyge Trier og retten i Glostrup
Opdateret 17.03 med kommentarer fra Dennis Kristensen
Opdateret 24.5.13 med kommentar fra Eva Eriksen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.