Barselsorlov for freelancere udskudt igen

For tredje gang bliver loven om barsel for selvstændige og freelancere skudt til hjørne. Der er dømt nøl, og loven skal revideres nu, siger DJ til Journalisten.dk

For tredje gang bliver loven om barsel for selvstændige og freelancere skudt til hjørne. Der er dømt nøl, og loven skal revideres nu, siger DJ til Journalisten.dk

Tilbage i 2006 faldt loven om barsel på det private arbejdsmarked på plads. Dengang blev det aftalt, at der også skulle kigges på barselsforholdene for de selvstændige. Men her fem år senere bliver revisionen af loven udskudt endnu engang.

»Der er dømt nøl,« lyder det fra Kirstine Baloti, der er faglig konsulent i Dansk Journalistforbund.

»Det er normalt, at man ret hurtigt kigger helt ny lovgivning efter i sømmene. Vi har allerede afgivet adskillige høringssvar, der opfordrer politikerne til at gøre op med de skævheder, der er i loven,« siger hun til Journalisten.dk.

Loven om barselsudligning skulle sikre, at økonomi ikke blev en hindring for at ansætte unge kvinder eller sende unge mænd på barsel. Som en del af loven blev der oprettet en barselsfond, hvor arbejdsgiverne kunne trække penge ud, når de sendte medarbejdere på barsel.

»Men loven ekskluderer alle løstansatte, freelancere, selvstændige og så videre, der står helt uden for barselsudligning. Og de har altså ikke mindre problemer med at finansiere barselsorlov end alle mulige andre på det danske arbejdsmarked,« siger Kirstine Baloti, og forklarer, hvorfor hun mener, at loven skal laves om.

»Når lønmodtagere, som ikke er fastansatte, arbejder for en arbejdsgiver, bidrages der til fonden for dem. Men kun arbejdsgiverne kan trække penge ud af fonden. Men en freelancer har jo netop ikke nogen arbejdsgiver, når de går på barsel, og dermed kan de ikke kan få del i puljen. Der må de nøjes med barselsdagpenge, som man altså ikke bliver rig af,« fortæller hun.

Bunken af penge i Barselsfonden er skrumpet drastisk ind. Der var således cirka 100 millioner kroner mindre i fonden ved udgangen af 2010 end der var blot et år tidligere, skriver Politiken i dag. Kirstine Baloti mener, at økonomien i barselsfonden fungere, hvis ordningen bliver en fast del af det at være selvstændig.

»Det skal være obligatorisk for de selvstændige at være med i en barselsfond. Hvis ikke mændene og dem der ikke vil have børn er med, så kan det ikke løbe rundt økonomisk. Det skal ikke kun være de fødedygtige kvinder, der skyder penge i denne fond – så bliver det for dyrt,« siger hun til Journalisten.dk

Beskæftigelsesministeren og ligestillingsministeren er kaldt i samråd om sagen i begyndelsen af april.

0 Kommentarer