Da Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen via sms kommunikerede med Ukraines ambassadør og andre ministerier om Danmarks hjælp til Ukraine, blev beskederne i første omgang ikke journaliseret.
Journaliseringen skete først, da der blev aktindsigt i korrespondancerne, skriver Jyllands-Posten, der den 24. marts søgte aktindsigt i departementschefens korrespondance med ambassadøren.
”Skærmbilleder af den fulde korrespondance er blevet journaliseret og oprettet i forbindelse med behandlingen af aktindsigtssagen,” lyder det i svaret, som Jyllands-Posten har modtaget fra Statsministeriet.
Den sene journalisering kan være på kant med reglerne, vurderer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, over for Jyllands-Posten.
”Det kan være en fejl, at der er sms’er, der først bliver journaliseret, når der bliver bedt om aktindsigt. For det lyder, som om der er sms’er, der har egentlig betydning for sagsbehandlingen, og så vil der være pligt til at journalisere med det samme,” siger han og forklarer, at dette normalt er inden for fire arbejdsdage, ”og i forbindelse med sådan en sag mener jeg, at vi taler om få dage og i hvert fald ikke først, når nogen beder om aktindsigt”.
Statsministeriet oplyser i et svar til Jyllands-Posten, at et dokument ikke nødvendigvis er journaliseringspligtigt, selv om det er blevet journaliseret, og at man rent praktisk ofte journaliserer det hele, når der søges aktindsigt.