Bankmagasin går over til long-form

Nordea har lavet en aftale med to af folkene fra Zetland om at levere lange fortællinger til deres investormagasin. »Det er lige så inspirerende, som hvis jeg skrev for Euroman,« siger freelancer, der har skrevet 12.000 tegn om italienske violinbyggere

”Yael Rosenblum lægger vægten i og tvinger stemmejernet gennem træet, så høvlspånerne flyver i alle retninger. De krøller sig sammen som orme, før de lander.”

Sådan begynder en lang artikel på 12.000 tegn om en italiensk violinbygger skrevet af freelancer Tommy Heisz.

Fortællingen er ikke at finde i Euroman, Politiken eller Ud&Se, men banken Nordeas investormagasin.

Artiklen er resultatet af et samarbejde mellem Nordea og to af folkene fra Zetland – journalisterne Hakon Mosbech og Jakob Moll fra bureauet Syndikat. Målet er at lave long-form-journalistik med højt ambitionsniveau, fortæller Hakon Mosbech.

»Ligesom Ud&Se har været hos DSB, er journalistikken sat fri. Det gælder om at fortælle de mest fascinerende, globalt orienterede, gerne kritisk funderede fortællinger, der gør læseren klogere,« forklarer han.

Long-form er journalistiske fortællinger, der er betydeligt længere end almindelige artikler. I Danmark er formen mest kendt fra Zetlands singles, men en række andre mediehuse er også begyndte at udgive longreads, blandt andre Berlingske og Ekstra Bladet.

Freelancejournalist Tommy Heisz, der skrev historien om violinbyggerne i den italienske by Cremona, siger, at det er dejligt, at nogen uden for den journalistiske verden påskønner, at der er brugt tid på at lave kvalitet og fortællende journalistik.

»Som freelancer er det fantastisk, at man kan gå nye steder hen med sin journalistik. Når man har den her type fortællende historier, tænker man typisk, at det kunne være noget for Ud&Se eller Euroman. Men de får sikkert 4.000 artikelforslag om måneden eller noget i den stil.«

En anden velkendt afsætningskanal er aviserne, men her er honoraret som regel meget lavt.

»De traditionelle medier har færre ressourcer til at dyrke de store fortællinger, og derfor er det fedt, at der opstår nye kanaler,« siger Tommy Heisz, der også skriver longreads for et andet Nordea-magasin for bankens fordelskunder.

»Når man siger Nordea, forestiller mange sig, at det nok er positive historier om bankverdenen. Men Nordea ved godt, at de fortællende historier har en værdi for deres læsere, selv om der ikke står et ord om banker,« siger Tommy Heisz.

Tommy Heisz lavede reportagen fra Italien sammen med freelancefotograf Christian Als.

»Det er lige så inspirerende, som hvis jeg skrev for Euroman.«

0 Kommentarer