Bandemedlem efter fred: Kriminaljournalistik er unuanceret

Kenneth Holm – talsmand for banden Black Cobra – revser de danske krim-journalister. »De burde fokusere mere på kildekritik og ikke bare bruge kilder i miljøet,« siger han til Journalisten

Den danske kriminaljournalistik er unuanceret tju-bang-journalistik, hvor fokus udelukkende er på de mange skyderier i bandemiljøet.

Det mener Kenneth Holm, talsmand for grupperingen Black Cobra. Han opfordrer krim-journalisterne til at lade kuglepennen blive i hylstret og tænke sig om en ekstra gang, inden de formidler historierne.

»Mediedækningen skal være korrekt og ikke bare taget ud af den blå luft. Det er fair, at journalisterne forholder sig til, hvad der sker i bandemiljøet, og historierne skal selvfølgelig i nyhederne. Men dækningen skal ikke være ensidig, og journalisterne skal altså høre alle parter. Som det er nu, fjerner journalisterne det menneskelige bag os og gør os til kolde og kyniske mennesker,« siger Kenneth Holm.

Sune Fischer fra Ekstra Bladet er formand i Politi- og Retsreporterforeningen. Da han selv dækker bandekonflikten, udtaler han sig her som almindelig krim-journalist.

»Jeg har svært ved at forstå, at Kenneth Holm har et problem med, at bandemedlemmer bliver fremstillet kyniske. Han giver udtryk for en offermentalitet, for set fra min stol er det meget lidt menneskeligt og meget kynisk at skyde løs i gaderne,« siger Fischer.

I sidste uge indgik Black Cobra våbenhvile med rockergruppen Bandidos. Stilstanden blev forseglet med et håndtryk på Torvet i Køge – et møde, som Kenneth Holm havde inviteret TV 2 til at overvære.

»Det er positivt, at pressen fokuserer på konflikten, for det har skabt muligheden for, at vi fik talt sammen. Med det sagt burde journalisterne fokusere mere på kildekritik og ikke bare bruge kilder i miljøet,« siger Kenneth Holm.

Sune Fischer kan til en grænse forstå Kenneth Holms indvending, men …

»Jeg kender mine kilder, og jeg stoler på dem. Men jeg krydstjekker selvfølgelig alle oplysninger fra bandemiljøet med mine kilder i politiet.«

Kenneth Holm, hvad skal medierne gøre for at dække konflikten anderledes?

»Medierne er blevet bedre til at af-glorificere bandemiljøet, hvilket er positivt. Problemet er, at journalisterne kun fokuserer på nyhedsdelen – skyderierne. Alternativerne til bandemiljøet fylder meget lidt i forhold til alt det andet,« siger Kenneth Holm til Journalisten.

Sune Fischer:

»Selvfølgelig skal vi dække skyderierne. Det ligger i Ekstra Bladets DNA, at vi dækker dem intensivt. Om vi dækker alternativerne til bandemiljøet nok, synes jeg er svært at vurdere. Generelt vil jeg dog sige, at de danske medier generelt dækker konflikten fyldestgørende.«

0 Kommentarer