Balancekunst i Sønderborg

ROLLEFORDELING. På Sønderborg Ugeavis er fotografen og journalisten venner og kolleger. Men derudover er fotografen en af journalistens kilder.

ROLLEFORDELING. På Sønderborg Ugeavis er fotografen og journalisten venner og kolleger. Men derudover er fotografen en af journalistens kilder.

De ved begge, at de danser linedans. Et par gange har dansen endda været overordentligt udfordrende.

Det indviklede forhold opstod, da Sønderborg Ugeavis' fotograf, Nicolas Lund-Larsen, stillede op til byrådet i Sønderborg, blev valgt ind og fik posten som formand for Undervisnings- og Kulturudvalget.

Nicolas Lund-Larsen stod nu i den situation, at han skulle interviewes af sin kollega Henrik Rath Paulsen, der også er hans ven. De to diskuterer børn, går til private middage hos hinanden, og for nylig var Nicolas Lund-Larsen med til Henrik Rath Paulsens bryllup.

»Henrik har gjort det klart for mig, at han aldrig har fri. Om han sidder til en børnefødselsdag, om han er i en bil eller i en flyver på vej på ferie, så tager han historien, hvis der er en historie,« siger Nicolas Lund-Larsen.

Sammen med deres redaktør har de to diskuteret rollefordelingen. Grundreglen er, at Henrik Rath Paulsen må bruge alt, hvad han hører journalistisk.

»Hvis vi ikke havde talt om det, så tror jeg, at vi kunne være blevet uvenner. Nu behøver Henrik aldrig at være nervøs for, hvad han kan og ikke kan skrive af hensyn til venskabet. Han skal bare skrive, og jeg skal bare holde kæft,« siger Nicolas Lund-Larsen.

De to kolleger har prøvet grænserne af i det komplicerede forhold. Engang var de for eksempel på vej hjem i bil fra København. Undervejs diskuterede Nicolas Lund-Larsen frimodigt politik over mobiltelefonen. Henrik Rath Paulsen lyttede. Efterfølgende gik han i gang med at researche, på baggrund af hvad han havde hørt.

Henrik Rath Paulsen er ikke parat til at lukke ørerne for vennens politiker-snak.

»Hvis jeg ikke skriver, hvad jeg ved, så bliver jeg sgu fyret,« siger han.

Alligevel modsatte Nicolas Lund-Larsen sig i første omgang Henrik Rath Paulsens research.

»Jeg mente, at vi var i en privatsfære. Så den måtte vi lige rede ud. Konklusionen blev, at er grænserne uklare, så vinder journalistikken,« siger Nicolas Lund-Larsen.

Som eneste fotograf på Sønderborg Ugeavis har posten som udvalgsformand også betydning for det redaktionelle arbejde.

»Opgaver, jeg er ude til som politiker, fotograferer jeg ikke til. Og opgaver, jeg er ude til som fotograf, taler jeg ikke til,« forklarer Nicolas Lund-Larsen.

Engang sendte Henrik Rath Paulsen sin fotograf-kollega og ven ud for at tage et billede af et rådhus i problemer. Byrådet skulle spare 100 millioner kroner. Med fare for at genere sine venner på Rådhuset tog Nicolas Lund-Larsen et foto med dystre, truende skyer.

»Skal jeg fotografere til en historie, der sætter mig i et dårligt lys, vil jeg vælge at lave et foto, der bakker vinklen op. Jeg sætter min faglige stolthed højest,« siger fotografen, byrådspolitikeren, vennen og kollegaen.

Henrik Rath Paulsen tror, at det faglige vil veje tungest, hvis han en dag skulle ryge ud i en konflikt med Nicolas Lund-Larsen.

»I sidste ende ville jeg nok være tro mod det journalistiske. Så måtte venskabet briste eller bære. Hvis Nicolas ikke kunne forstå, at jeg har et stort ansvar at opfylde med min journalistik, så var han nok heller ikke så god en ven,« siger Henrik Rath Paulsen.

 

0 Kommentarer