Kongestyret har lovet bod og bedring, men lige meget hjælper det. Regimet holder stadig befolkning og medier i et jerngreb, fastslår ny rapport.
Menneskerettighedsaktivister, læger, lærere, journalister, og oppositionspolitikere forfølges og tortureres stadig af sikkerhedsstyrkerne. Verden har glemt Bahrain, skriver forfatterne bag en ny rapport, der udsendes i dag af International Media Support og fem andre organisationer.
I rapporten kan man blandt andet læse, hvordan to journalister – Zakariya Al Asheri og Karim Fakhrawi – er døde af tortur i fængslet, efter at være blevet arresteret i april 2011. Mange journalister er ifølge rapporten flygtet ud af landet, mens andre igen er fængslet. Medierne som sådan holdes også i hårde tøjler. Tusinder af websider bliver rutinemæssigt blokeret af myndighederne, og avisen Al-Wasat blevet lukket og retsforfulgt, fordi den har dokumenteret brud på menneskerettigheder.
Rapporten er skrevet på baggrund af en international mission til landet i november 2011, beskriver regeringens fortsatte overgreb på befolkningen som følge af deres protester mod styret. Med var den danske advokat Tyge Trier, der deltog på vegne af International Media Support, og han fik mulighed for at besøge den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja, der i april 2011 blev fængslet og siden idømt livsvarigt fængsel for regeringsfjendtlig opførsel.
»Det gjorde indtryk at se Abdulhadi Al-khawaja med stamina og værdighed i behold trods alvorlige mén af den mishandling, som han har været udsat for. Det er samtidigt forstemmende at opleve, at en dansk statsborger fortsat sidder fængslet i Bahrain på grund af udførelse af legitime menneskerettighedsaktiviteter. Opmærksomheden om både de fortsatte overgreb i Bahrain og Al-khawajas konkrete sag må fastholdes – ikke mindst fra dansk side,« siger Tyge Trier i en pressemeddelelse fra IMS.
Fængslingen af Al-khawaja har været fulgt og diskuteret af danske medier, blandt andet fordi Dronning Margrethe to måneder før havde tildelt Storkorset af Dannebrog til den bahrainske leder kong Khalifa.
Flere politikere har opfordret dronningen til at trække ordenen tilbage, men udenrigsminister Villy Søvndal har nægtet at træde ind i sagen om storkorset. Han har dog fastslået, at regeringen i Bahrain ikke er i tvivl om
»Den danske regering tager skarpt afstand fra den vold og knægtelse af menneskerettigheder og ytringsfrihed, som har været myndighedernes svar på fredelige protester. Det har jeg personligt talt med Bahrains udenrigsminister om for nylig, ligesom jeg har protesteret over den helt uacceptable mishandling, som den danske statsborger Al-Khawaja har været udsat for«, skrev Villy Søvndal i en mail til Politiken.
Læs rapporten her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.