Bag om billedet: Tidlig morgen på sommerferien

"Hver eneste dag beder vi folk om at komme helt tæt på deres liv, og så er det jo svært at sige nej, når pilen så peger på os selv."

Jeg var af sted sammen med min familie på ferie i Italien. Det var i juli sidste år før de Olympiske Lege i London, og jeg havde lånt et Nikon-kamera, fordi jeg skulle skifte fra Canon til Nikon før OL. Jeg havde kameraet ved min side det meste af tiden. En tidlig morgen – jeg tror, det var før klokken syv – kunne jeg se, at her var en situation med min kone på toilettet og vores to mindste drenge, som kunne være et fedt billede. Den ene dreng var på vej ud på toilettet, mens den anden lå og sov.

Da jeg skulle sende billeder ind til Årets Pressefoto, manglede jeg et godt hverdagsbillede i kategorien Årets Pressefotograf, og jeg kiggede i billederne fra vores sommerferie og fandt det her. Det er et privatbillede, som ikke havde været i avisen. Jeg spurgte min kone, om det var ok, at jeg sendte det ind til konkurrencen, og efter nogen overvejelser frem og tilbage gik hun med til det. Hun er selv fotojournalist, og hendes konklusionen var, at vi hver eneste dag beder folk om at komme helt tæt på deres liv, og så er det jo svært at sige nej, når pilen så peger på os selv. Jeg sendte det også ind til World Press Photo (uden at spørge hende) og vandt andenprisen i kategorien hverdagsliv.

Jeg tror, at dommerne godt kan lide, at billedet er så hverdagsagtigt, at man kan genkende sig i det. Det er et billede uden de store dikkedarer – og så er der sikkert mange steder i verden, hvor det er en situation, der bliver set som noget meget eksotisk. Det tror jeg også er en del af billedets appel. s

Søren Bidstrup er fotograf på Berlingske, og han vandt andenprisen i kategorien Daily Life ved World Press Photo. Jan Grarup vandt førsteprisen i kategorien Sports Features/serie. Jacob Ehrbahn blev nummer tre i katagorien Daily Life. Marie Hald fik andenprisen i portrætkategorien.
Der deltog 103.481 fotografier af 5.666 fotografer fra 124 lande.           

Fortalt til Jakob Albrecht

Fotograf: Søren Bidstrup – Motiv: Tidlig morgen på sommerferien

0 Kommentarer