Bag om billedet: »Når de var i vandet, skulle jeg også være i vandet«

Fotograf Jacob Ehrbahn medbragte badebukser, håndklæde og en vandtæt pose, da han fulgte tvillingebrødres kamp for at gennemføre en ironman. »Projektets logistiske udfordringer var enorme,« siger Årets Pressefotograf 2014  

Da Politikens Jacob Ehrbahn blev kåret til Årets Pressefotograf 6. marts 2015, var det blandt andet for sit billede af triatleterne Steen og Peder Mondrup. Jacob Ehrbahn fulgte i to måneder Steen Mondrup og den spastiske tvillingebror Peders forberedelse til at gennemføre en ironman.

Jacob Ehrbahn fik første gang øje på Steen og Peder, da de skulle gennemføre maraton-delen af en Ironman i 2013. Et maratonløb var imidlertid ikke helt nok til, at han kunne forsvare at lave et stort fotoprojekt om brødrene.

»Men jeg gik og holdt øje med dem, så da de gik all in og annoncerede, at de ville lave en hel ironman, slog jeg til,« siger Jacob Ehrbahn.

Badesko og ostemadder

Den fulde ironman-distance er 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og mere end 42 kilometer løb. Jacob Ehrbahn siger, at projektets logistiske udfordringer var enorme. Ud over fotoudstyr har hans rekvisitter bestået af badebukser, badesko, en racercykel, en vandtæt pose til kameraet, skiftetøj, håndklæde og rigeligt med kaffe, vand og ostemadder til et 15 timers sportsstævne.

»Når de var i vandet, skulle jeg også være i vandet. Når de var ude at løbe, cyklede jeg ved siden af. Når de cyklede, fulgte jeg dem på motorcykel,« fortæller han.

Lånte MC-cyklist og racercykel

Ved Copenhagen Ironman fik Jacob Ehrbahn stillet en motorcyklist til rådighed, så han kunne følge løbet.

»Derfor kunne jeg også være tæt på og tage billederne, da Peder og Steen sidst i løbet lå så langt tilbage på grund af udmattelse, at de var lige ved at blive cuttet.«

Ved et andet stævne fik Jacob Ehrbahn lov til at låne en racercykel, fordi han havde glemt sin egen.

»Jeg har ikke kunnet lave den fotoserie uden en masse gode menneskers hjælp.«

Hoppede i vandet

Når Steen trak sin bror gennem vandet i en oppustet kajak, brugte Jacob Ehrbahn telelinse eller befandt sig selv i vandet.

»Første gang jeg hoppede i vandet – i badebukser – var vandet vanvittigt koldt. Jeg fik en otte centimeter lang flænge i foden, da jeg landede. Men jeg fik et fedt intenst billede, fordi jeg var så tæt på, da han svømmede lige forbi,« siger Jacob Ehrbahn.

Vinderbillede fra træningspas

Billedet fra Årets Pressefoto stammer fra en dag i Amager Strandpark, hvor brødrene skulle træne hele distancen.

»Jeg bad Steen om at svømme forbi et par gange, så jeg fik nogle flere forsøg. Det ville jeg ikke kunne gøre i en konkurrencesituation. Hvis du spørger mig, om det er at ændre på virkeligheden, er svaret nej. Jeg har fotograferet, hvordan det ser ud, når Steen træner med Peder – og jeg har i billedteksten ikke lagt skjul på, at der er tale om en træningssituation,« siger Jacob Ehrbahn.

Han siger, at billedet ikke er opstillet

»For man kan ikke opstille sådan et billede. Der er for mange ting, der skal gå op. Jeg har optimeret mine chancer for at være heldig ved at lade Steen svømme forbi mig flere gange ét sted – i stedet for for eksempel at skulle hoppe i vandet flere steder på svømmeturen eller følge efter dem i en båd.«

Guddommeligt lys

Til vandoptagelserne havde Jacob Ehrbahn lånt en undervandspose af fotograf Jakob Carlsen, så han kunne fotografere, uden at kameraet tog skade.

»Problemet er, at man kan ikke se, om man har taget et godt billede, før man pakker kameraet ud af posen. Da jeg så billedet, kunne jeg se, at lyset var guddommeligt. Tordenskyerne hobede sig op i baggrunden, fordi det øsede ned inde i København, men over Amager skinnede solen.«

Du kan se 24 billeder i Jacob Ehrbahns serie med Mondrup-brødrene på Politikens hjemmeside.

0 Kommentarer