Bag om billedet: Multieksponeret trampolinspringer

Fotograf Thomas Sjørup: "Jeg skulle dække trampolinkonkurrencen ved de Olympiske Lege i London for JP/Politikens Hus. Min drøm var at fange trampolinspringernes bevægelse med et multieksponeret billede, hvor jeg tog flere billeder oven i hinanden." Se billedet her.

Hver deltager er inde to gange og laver 10-12 spring. Opgaven hjemmefra var, at jeg skulle have et billede af den danske deltager, Peter Jensen. Og jeg kunne ikke forsvare over for redaktionen, hvis billedet glippede, så jeg tog et straight stillbillede af Peter Jensen med hovedet nedad.

Bagefter prøvede jeg at lave et multieksponeret billede af russeren Yuri Nikitin. Det var ikke nemt, og jeg skulle prøve en del gange, før det lykkedes, fordi han springer så højt. Jeg skulle blandt andet finde ud af, hvor hurtigt han drejede rundt i luften, og om jeg skulle eksponere fem eller seks gange. Jeg stod et stykke væk og skød med en telelinse, så jeg lettere kunne isolere ham fra omgivelserne.

Jeg synes, multieksponeringen giver en god fornemmelse af farten i bevægelsen, noget, der ellers er svært at illustrere med et stillbillede. Det svarer til, at man på et gammelt Nikon F3 spoler filmen tilbage og eksponerer flere gange oven i hinanden. Multieksponeringer kan for eksempel bruges til udspring eller ridebanespringning, hvor man ser hestens vej over forhindringen. Jeg har bagefter set, at Getty og Reuter også brugte multieksponeringer fra trampolinkonkurrencen. s

Freelancefotograf Thomas Sjørup sendte billedet ind til Årets Pressefoto. Det kom ikke med i konkurrencen, fordi det ifølge udstillingsudvalget ikke giver et troværdigt billede af, hvad der skete i eksponeringsøjeblikket.

– Fortalt til Jakob Albrecht


Motiv: Multieksponeret trampolinspringer – Fotograf: Thomas Sjørup

0 Kommentarer