Bag om billedet: Glemt og forladt

Motiv: Stationsforstanderens underjordiske kontor. Fotograf: Klaus Holsting

Motiv: Stationsforstanderens underjordiske kontor. Fotograf: Klaus Holsting

Siden 2008 har jeg løbende fotograferet på Danmarks travleste trafikknudepunkt, Nørreport Station. Jeg fik i perioder lov til at bevæge mig frit rundt, også back stage i tunnellerne. Den 1. maj 2009 fandt jeg et forladt rum, ingen rigtig kendte til. Det viste sig at være stationsforstanderens kontor, som han havde forladt for mange år siden. Nu henlå det i totalt mørke. Rummet var fyldt med mapper, hvor han havde noteret, om togene kørte til tiden. Der var bundter af girokvitteringer for dagens billetindtægter og ældgamle køreplaner med smukke forsider.

Jeg blev både andægtig og ydmyg af at være derinde, selv om det både var smadret og beskidt af et tykt lag sod. Det var som at åbne et helligt gravkammer. Jeg kunne mærke, hvordan det havde været at arbejde der. Jeg kiggede i bunken med girokvitteringer, og den første, jeg fandt, var fra 1. maj 1959, på dagen præcis 50 år tidligere. Mærkeligt.

Jeg tror ikke, at nogen vidste, at kontoret lå der – og jeg fortalte ingen om det. Da jeg kom hjem om natten, havde jeg stadig hjertebanken og kunne ikke falde i søvn. Det var nu mit sted, og jeg vendte tilbage mange gange siden for at rode i gemmerne og fotografere.
I et rum ikke langt fra kontoret havde man for nylig opmagasineret forskellige ting. Men forstanderkontoret havde ligget næsten uberørt hen – kun 15 meter fra en af Danmarks mest benyttede perroner med tusindvis af daglige rejsende.

Billederne optræder i bogen Nørreport Station fra Forlaget Ajour og udstilles på perron 3 på Nørreport Station. App'en Norreport Station med billeder og oplæsning af Søren Ulrik Thomsen kan downloades gratis.

Motiv: Stationsforstanderens underjordiske kontor. Fotograf: Klaus Holsting

0 Kommentarer