Bag Billedet: På besøg hos havfolket

Freelancefotograf Nanna Kreutzmann har det seneste år taget 90 procent at sine billeder under vandet. Blandt andet af bajau-folk, der bor på pæle på vandet. ”Jeg har dedikeret mig til at lave undervandsfoto,” siger hun

Hvis Nanna Kreutzmann ligger stille uden at bevæge sig, kan hun holde vejret i fem minutter under vandet. 

Der er længere tid, end det tager at læse denne artikel. 

Hun bruger aldrig iltflaske, når hun arbejder som fotograf under vandet, for det gør de mennesker, hun fotograferer, heller ikke.

”Det betyder meget for mig at opleve det samme som de mennesker, jeg møder, og at jeg fotograferer dem på deres præmisser,” siger hun.

”Når jeg bevæger mig rundt med et tungt kamera under vandet, kan jeg typisk holde vejret i halvandet minut,” siger Nanna Kreutzmann.

Som ung var Nanna Kreutzmann konkurrencesvømmer og livredder og deltog blandt andet ved europamesterskaberne i livredning.

Dedikeret til undervandsfoto

Det er evnerne som livredder, svømmer og fotograf, Nanna Kreutzmann kombinerer, når hun fotograferer under vandet uden brug af iltflaske.

”Jeg har dedikeret mig til at lave undervandsfoto,” siger hun.

I en årrække fotograferede Nanna Kreutzmann især fridykkere. Ved Årets Pressefoto 2008 vandt hun fx prisen for årets sportsreportage for en serie billeder fra VM i fridykning i Egypten.

Hun siger, at der er en fascination og æstetisk skønhed forbundet med fridykning, hvor dykkerne via en line dykker 100 meter ned under havets overflade på et enkelt åndedræt.

Men fotografisk savnede hun variation.

”På et tidspunkt begyndte jeg at kede mig, fordi det var svært at blive ved med at udvikle fotografisk,” forklarer hun. 

Bajau-folket

Hun mødte en svensk professor, der forsker i fridykning, og professoren fortalte om bajauerne, der bor i huse opført på pæle i havet. De lever af at fiske og gå på undervandsjagt efter for eksempel fisk og blæksprutter med hjemmelavede harpuner.

Det pirrede Nanna Kreutzmanns nysgerrighed. Og siden har hun fotograferet bajau-folket i Indonesien, Malaysia og Filippinerne. Blandt andre en lille dreng, der legede i vandet.

”Billedet har en fascinerende lethed over sig. Det er, som om det er ligegyldigt, om han er over eller under vandet. Men billedet viser også alvoren i bajauernes situation. Korallerne er hjemsted for det dyreliv, de lever af. Og bag drengen kan man se, at korallerne er ødelagt. Korallerne dør på grund af klimaforandringer, forurening og uforsigtigt fiskeri,” forklarer Nanna Kreutzmann.

Når Nanna Kreutzmann færdes under vandet, kan hun se, hvordan klimaforandringerne mange steder nedbryder koralrevene, for eksempel i Indonesien.

”Det peger ind i drengens fremtid og rejser vigtige spørgsmål om havenes tilstand,” siger hun.

Hun forklarer, at bajau-folket lever i og på vandet og er meget afhængig af naturen.

”Det betyder, at jeg kan få klima og sociale aspekter ind i min historiefortælling. De er to ting, jeg gerne vil sætte fokus på,” siger hun.

Jordskælv og tsunami

Nanna Kreutzmann blev uddannet som fotojournalist fra DMJX i 2007.

I 2010 dækkede hun jordskælvet på Haiti. I 2011 tsunamien i Japan og protesterne på Tahrir-pladsen under det arabiske forår i Egypten. 

Til sidst blev det for meget. Belastningen blev for stor, og Nanna Kreutzmann udviklede en mild form for PTSD.

”I dag er det svært for mig at fotografere fra en demonstration, fordi jeg går i panik, hvis det bliver for klemt. Jeg er bange for at blive fanget mellem mennesker med væmmelige intentioner. I havet føler jeg mig tryg. Jeg ved, at jeg kan passe på mig selv, og at jeg ikke er i fare,” siger hun.

Dykning og couch surfing

Hun lever i dag skiftevis i udlandet og hjemme i Danmark.

”Jeg har ikke nogen lejlighed, jeg skal betale husleje til. Så alt er opmagasineret. Når jeg er i Danmark, sover jeg på gode venners sofaer,” siger hun.

Økonomisk er det ikke en god forretning at lave undervandsfotografi. Men friheden er stor. 

”Jeg lever på en sten, og det passer mig godt lige nu,” siger Nanna Kreutzmann, der forventer, at billederne skal indgå i et bogprojekt om bajau-stammen.

1 Kommentar

Leif Jonasson
30. JANUAR 2019
Der er altså ingen, der
Der er altså ingen, der dykker med iltflasker, Jakob.
Men mange har glæde af luft i flasken :-)
data_usage
chevron_left
chevron_right