Bag billedet: ”Man opdager, hvor smuk Danmark er”

Fotojournalist Jakob Carlsen kørte på mountainbike 1.350 kilometer langs danske kyster. Turen tog syv dage, og han dokumenterede hele rejsen med sit kamera. ”Jeg kunne godt unde andre at gøre det,” siger han

I august kørte fotojournalist Jakob Carlsen en syv dage lang tur på mountainbike langs de danske kyster. Han begyndte fra Dragør til København, fortsatte langs med Sjællands østkyst, over Falster, Lolland og Fyn og op langs den jyske vestkyst til Skagen.

På billederne, som du finder her, kan man for eksempel se Jakob Carlsen passere markerne på Als, køre langs et blikstille Vesterhav og på stranden syd for Køge.

”Jeg kan godt lide, at billedet er taget nede i niveau med det terræn, jeg kører i, og at elementerne i billedet spiller sammen til en fortælling om et eventyr lidt ud over det sædvanlige,” siger han.

”Man opdager, hvor smuk Danmark er. Der var lange stræk, hvor jeg ikke så et eneste menneske – for eksempel da jeg kørte igennem Thy Nationalpark. Det er vildt, at der stadig findes steder, hvor man kan være helt alene i et lille land som Danmark.”

Øst, vest og nord

Jakob Carlsen siger, at de fleste, der kører mountainbike, gør det i nærheden af deres bopæl.

”Men ved at tage en tur som den her får jeg en fantastisk oplevelse, hvor jeg ser Danmark fra øst, vest og nord. Og når jeg viser mine billeder, siger mange, at det vil de også gerne prøve. Jeg kunne godt unde andre at gøre det,” siger han.

Turen til Skagen var en såkaldt bike packing-tour, hvor Jakob Carlsen navigerede efter en rute på GPS, der så vidt muligt gik langs kysten og holdt ham fra asfalterede veje. Han transporterede selv alt, hvad han havde med sig – inklusive telt og kameraudstyr.

”Når jeg kom forbi et sted, som jeg syntes var fotografisk flot, satte jeg mit vandtætte pocketkamera på et lille stativ og fotograferede med selvudløser, mens jeg kørte forbi én gang til.”

Mountainbike passer til et freelanceliv

Jakob Carlsen har kørt mountainbike i 12 år. Det er en sport, som passer godt til et freelanceliv.

”Som freelancer kan det være svært at gå til holdsport, fordi man ikke altid ved, hvornår man skal arbejde. Mountainbike er en individuel sport, hvor jeg kan beslutte mig for at tage en træningstur med 10 minutters varsel, hvis jeg kan se, at jeg ikke skal noget de næste tre timer,” siger han.

Jakob Carlsen vandt i 2017 prisen for Årets Korte Tv-web-indslag ved Årets Pressefoto. Han fik prisen for en film, der handler om en ildsjæl inden for mountainbike-sporten, der etablerer et mountainbike-spor.

Trail Builder from Jakob Carlsen on Vimeo.

Sad 19 timer på cyklen

Han ved ikke, om han vil bruge billederne fra turen professionelt.

”Jeg ser det først og fremmest som et fritidsprojekt, ikke som en forretningsmulighed. Måske kommer der mere ud af det. Men jeg gør det først og fremmest, fordi det er sjovt.”

Den hårdeste oplevelse på turen var den sidste etape fra Thy til Skagen. Det regnede det meste af dagen, og der var strid modvind.

”Det er en tur på kun 240 kilometer, og det lyder måske ikke af meget. Men din gennemsnitshastighed er ikke særligt høj, når du skal køre gennem klitter og sand,” siger han.

Han tog afsted klokken syv om morgenen og ankom til Skagen klokken 2 om natten.

”Det blev i alt til 19 timer i sadlen den dag.”

På turen konkurrerede Jakob Carlsen med tre andre ryttere om at komme først. Han vandt med knap et døgn ned til nummer to.

0 Kommentarer