37-årige Selma Perwan flygtede fra Bosnien til Danmark i 1992 på grund af borgerkrigen i eks-Jugoslavien. Selma Perwan er fotograferet sammen med sin datter i et arabisk udseende område til venstre for Tivolis hovedindgang i bunden af forlystelsesparken. Hun er en af de 100 flygtninge, som Maja Nydal Eriksen skal fotografere til en udstilling om flygtninge i Danmark. Og valget af location er ikke tilfældigt.
For selv om Tivoli nok er et af de mest danske steder, der findes – Grøften, Plænen og tivoligarden – så er Tivoli ifølge Maja Nydal Eriksen også et multietnisk univers – når man kigger nærmere efter.
»Tivoli er et af de steder i Danmark, hvor der er flest referencer til resten af verden. Det er et lille mikrokosmos,« forklarer Maja Nydal Eriksen og nævner området omkring Orienten med orientalsk arkitektur, den kinesiske bambusskov og den japanske have.
Mennesket bag statistikken
Billederne til udstillingen ’100% Fremmed’ forestiller flygtninge, der er kommet til Danmark de seneste 60 år. Fra Ungarn i 1956 til de vietnamesiske bådflygtninge, bosnierne og syrerne i dag.
Maja Nydal Eriksen siger, at flygtninge tit fremstilles som ofre på fotografier, når de kommer vandrende i store flokke på motorvejene eller sidder i tunge lædersofaer i et socialt boligbyggeri.
»Jeg synes, det er nødvendigt at vise dem som andet end ofre. At vise, at de fleste af dem faktisk er mennesker, der har boet her i lang tid,« siger hun.
Tivoli som farverig kontrast
Billedet af Selma Perwan i helt sort tøj er en visualisering af, hvad Selma Perwan oplevede som stor pige i Bosnien. Det var nemlig som 12-årig, at hun opdagede, at hun var muslim.
»Hun skulle til begravelse i Bosnien og måtte ikke tage sort tøj på, fordi det kun er kristne, der har sort tøj på til begravelser.«
Maja Nydal Eriksen ville lave en fortolkning af historien med det sorte tøj.
»Det skulle være tungt og seriøst – og med en eksotisk baggrund som farverig kontrast.«
I 2013 lavede Maja Nydal Eriksen fotoudstillingen ’100% København’ med portrætter af 100 forskellige københavnere. Hun laver efterfølgeren ’100% Fremmed’, fordi hun synes, indvandrerdebatten er blevet for polariseret.
»Der er behov for at komme med noget andet, hvor vi viser personerne bag flygtningestatistikkerne,« fortæller hun.
Maja Nydal Eriksen er i gang med at tage portrætterne til ’100% Fremmed’. Billederne udstilles i Københavns Rådhushal fra april 2017.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.