Bag billedet: »De ligner jo supermodeller«

Når fotojournalist Marie Hald viser sine billeder af de polske piger Karoline og Kaia, siger mange, at de ligner modeller. Men virkeligheden er en anden: »De er i krig med sig selv. Det kan du se i øjnene,« siger Marie Hald  

»Når jeg viser billederne af Karoline og Kaia til venner og kolleger, har flere sagt: »Hvor er de smukke, de ligner jo supermodeller.« Det er først, når de kigger lidt nærmere efter, at de bemærker, at der er noget galt.«

Sådan fortæller fotojournalist Marie Hald, der i en måned fulgte en gruppe polske piger på et behandlingshjem for anoreksi.

Hun fik idéen til projektet om anoreksi, fordi hun gerne ville skildre konsekvenserne af de krav og forventninger om et perfekt udseende, som unge teenagere møder i reklamer og på sociale medier.

»Jeg er selv i slutningen af 20’erne. Men forestil dig at vokse op som teenager med Facebook, Instagram og reklamer for plastikkirurgi på busserne. Det må være svært at klare det pres,« siger hun.

Piger med anoreksi fremstilles på samme måde

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal udvikler fem procent af de unge piger anoreksi eller bulimi.

»Det er en vigtig historie at få ud, fordi anoreksi er blevet så almindeligt,« siger Marie Hald.

Billederne af de polske piger er en del af The European Photo Exhibition Award, hvor Marie Hald repræsenterer Danmark. Billederne skal udstilles på museer i en række lande.

Hun siger, at piger med anoreksi ofte bliver fremstillet på samme måde af fotografer.

»Billederne handler meget om at vise, hvor tynde de er. Typisk holder pigerne om sig selv med armene, så man kan se, hvor magre de er. Jeg ville gerne lave en reportage, hvor man kom ind under huden på dem – ikke bare viste, hvor tynde de er.«

Er blevet opmærksom damebladsmodellerne

Pigerne i serien bor på et behandlingshjem i den polske by Malawa, hvor Marie Hald boede en del af tiden sammen med blandt andre 18-årige Karolina, der lider af bulimi, og Kaia på 19 år. Kaia fik en spiseforstyrrelse, da hendes forældre blev skilt for tre år siden.

»De fortalte, at de følte sig stærkere og mere i kontrol, jo mere de sultede sig.«

Marie Hald siger, at pigerne har et fint sammenhold. Men de kæmper en kamp med deres spiseforstyrrelse.

»De er i krig med sig selv. Det kan du se i øjnene.«

Marie Hald fortæller, at pigerne var fascineret af billederne af smukke, perfekte tynde mennesker, som det vrimler med på sociale medier og i damebladene.

»De svingede mellem, hvor meget de troede på terapien, og hvor meget de foretrak anoreksien. Når de troede på terapien, kunne pigerne godt se, at modellerne ikke så rigtige ud.«

Med projektet er Marie Hald blevet mere opmærksom på damebladenes valg af modeller.

»Når jeg ser et dameblad, tænker jeg: »Gud, hun har jo samme kropsfigur som Kaia.«

Foto: Marie Hald

 

 

 

0 Kommentarer