Bag billedet: Bidende kulde og høj søgang

Fotojournaliststuderende Oscar Scott Carl tog til Nuuk for at finde nogle af de positive historier bag statistikerne om omsorgssvigtede børn. Han mødte en gruppe drenge, der havde det bedst, når de var ude i Grønlands vilde natur

Fotojournaliststuderende på DMJX Oscar Scott Carl tog i oktober 2018 til Grønland, fordi han ville lave en historie om nogle af drengene bag de barske statistikker om omsorgssvigt blandt grønlandske børn.

”Jeg ville finde nogle af de positive fortællinger bag de forfærdelige tal,” fortæller han.

Nogle kontakter i Grønland fortalte ham, at døgninstitutionen Kaassassuk husede nogle af de drenge, som har oplevet omsorgssvigt.

”Jeg ville ikke vise den hårdhed, drengene havde været igennem, men den udvikling, de oplever nu,” siger Oscar Scott Carl.

Kaassassuk prøver at give drengene faste, trygge rammer og få dem til at mærke sig selv og deres krop igen. Drengene ser medarbejderne som en slags reserveforældre.

”Medarbejderne fortalte, at når nogle af drengene kommer, er deres krop koblet fra hjernen, så de for eksempel ikke kan mærke, om vandet i bruseren er koldt eller varmt,” forklarer Oscar Scott Carl.

Adventure terapi

En af metoderne på institutionen er en slags ”adventure terapi”, hvor medarbejderne går på jagt, vandrer og løber med drengene – også selv om det er bidende koldt udenfor. Hvilket det ofte er.

”De bruger den barske natur til at presse drengene, så de lærer at mærke sig selv. Det er tydeligt, at drengene nyder at være ude i naturen og mærke en indre ro, de har svært ved at finde andre steder.”

Oscar Scott Carl fotograferede blandt andet drengene på vandring i bjergene, i løb hen over Nuuks snedækkede golfbaner og ombord på et skib fra Nuuk til Maniitsoq.

Halvmaraton

Drengene var ude at sejle, fordi de skulle besøge fem forskellige byer, hvor de i 10 graders frost i alt skulle tilbagelægge en halvmaraton.

”Der var kuling fra nord og seks meter høje bølger, men det generede ikke drengene. Tværtimod. To af dem, Paul og Siiva, spurtede rundt på skibet og hoppede i takt med bølgegangen, så det så ud, som om de fløj i luften. Der var en kæmpe kontrast mellem den barske natur, de store svigt, de havde oplevet tidligt i deres liv, og deres tilpashed ved at være ude på det barske hav. De lagde sig ikke ned i sengen for at brække sig, men viste en glæde, som jeg ikke havde set dem vise før.”

Oscar Scott Carl tog nogle billeder af Paul og Siiva, som fotografisk blev lidt for konkrete.

”Jeg kunne også have taget et billede af en megahøj bølge, men jeg ville hellere vise den stemning, drengene var i ude på havet. Så på billedet ser man Paul bagfra, der stille og roligt kigger ud over rælingen og ligefrem nyder det.”

Se flere fotos fra serien på DMJX Photos Instagramprofil.

Foto: Oscar Scott Carl

 

0 Kommentarer