B.T.-tillidsmand beklager bogsag

Det kom som et chok for mange af kollegaerne på B.T., at ledelsen bad to fremtrædende journalister om at sige deres stillinger op på grund af et bogprojekt for Gyldendal. Det fortæller tillidsrepræsentant på avisen Jens Anton Havskov. (Opdateret)

Det kom som et chok for mange af kollegaerne på B.T., at ledelsen bad to fremtrædende journalister om at sige deres stillinger op på grund af et bogprojekt for Gyldendal. Det fortæller tillidsrepræsentant på avisen Jens Anton Havskov. (Opdateret)

Der er opbakning til de to B.T.-journalister Niels Ole Qvist og Morten Nøhr Mortensen fra deres tillidsrepræsentant, Jens Anton Havskov. Han mener, at ledelsen på B.T. reagerede usædvanligt hårdt, da de to journalister meddelte, at de sideløbende med deres arbejde havde arbejdet på en bog for Gyldendal om erhvervsmanden Stein Bagger.

»Det kom som en overraskelse for mine to kollegaer. Hvis de havde handlet i ond tro og på nogen måde troet, at det kunne få denne udgang, ville der have stået idiot på ryggen af dem. De havde ikke drømt om, at det kunne få de her konsekvenser. Det er muligt, at de har sjusket lidt i forhold til kontrakten, men det har ikke været af ond vilje. Hvis det var sådan, at de bare havde den mindste idé om de konsekvenser, sagen har fået, så ville de ikke have skrevet den bog,« siger B.T.'s tillidsrepræsentant til Journalisten.dk.

Uenigheden mellem ledelsen og de to journalister handler ifølge Jens Anton Havskov om, hvornår journalisterne skulle have fortalt om bogprojektet. Til at begynde med vidste journalisterne ikke, om bogen ville blive til noget. Spørgsmålet er, om de skulle have fortalt om bogen, før de var sikre på, at der rent faktisk var realistisk, at der kunne komme en bog ud af det.

»Det er da ærgerligt, at de ikke spurgte tidligere. De kommer selv meddeler, at de skriver en bog, men på et tidspunkt, hvor bladet synes, at det er for sent,« siger han og henviser til, at andre B.T.-journalister tidligere har skrevet bøger ved siden af deres arbejde på avisen, uden at det har givet konflikter. I de fortilfælde, Jens Anton Havskov kender til, har folk dog bedt om tilladelse på forhånd

»Der er flere, der har gjort det, men som har fået tilladelse. Det springende punkt er, hvornår man skal fortælle det,« siger Jens Anton Havskov.

Men hvis de meddeler, at de skriver bog for et andet forlag, og ledelsen siger nej til det, så er det vel kontraktbrud, hvis de gør det alligevel?

»De har ikke fået nej til at udgive bogen. De meddeler, at de udgiver en bog, og så reagerer chefreaktionen med det her forløb. De to journalister meddeler samtidig, at B.T.'s får fordele i det, og at der ligger forsider i det, som B.T. skal have lov at have,« svarer Jens Anton Havskov, der beklager hele sagen dybt.

»Det er ærgerligt, at det får den barske konsekvens, at to af B.T.'s dygtige folk har forladt avisen. Folk spørger selvfølgelig undrende, hvad der er sket – også fordi det er to journalister, der har været med til at tegne avisens profil,« siger han.

Chefredaktør Suzanne Moll udtrykte tirsdag over for Journalisten.dk, at sagen er klar.

»De to journalister har lavet en kontrakt med Gyldendal uden at få tilladelse fra deres arbejdsgiver, B.T. Det står tydeligt i deres kontrakt og i alle andre journalistkontrakter, jeg kender til, at man ikke må arbejde for andre uden at søge tilladelse,« sagde Suzanne Moll.

1 Kommentar

Maja Nielsen
12. FEBRUAR 2009
Re: B.T.-tillidsmand beklager bogsag

Var den mildest talt uforståelige reaktion fra B.T.´s ledelse i virkeligheden udtryk for at avisen ville af med disse to meget dygtige og velskrivende journalister? Er de for "besværlige"?

  En så nidkær fortolkning af kontrakt-brud er helt hen i vejret. Al den stund, at netop B.T kunne have sikret sig solo-historier ved bogens udgivelse eller før og dermed kunne have skaffet avisen  reklame. Helt gratis.

For mig at se har avisen skudt sig selv i foden på denne måde. Meget molbo-agtigt.

 Jeg kender de to journalister fra utallige artikler. Ar sige farvel til et par guldklumper i journalistik på denne måde vidner om en særpræget politik, som jeg ikke håber vinder indpas. Også for B.T's egen skyld. Mage til smålighed skal man lede længe efter.

Held og lykke fremover til de to kolleger, som på grund af deres uomtvistelige viden, erfaring og journalistiske talenter nok skal klare sig andre steder. Synd for B.T.