B.T. skjulte dokumentation i Helle T.-historie

Der skulle gå to uger og flere mod-historier, før B.T. bragte den sande udlægning af det berømte læsermøde, hvor Helle Thorning-Schmidt angiveligt gik i en fælde. Det gjorde hun ikke, siger eksperter efter at have set video fra mødet. En video, som B.T. valgte at se bort fra.

Der skulle gå to uger og flere mod-historier, før B.T. bragte den sande udlægning af det berømte læsermøde, hvor Helle Thorning-Schmidt angiveligt gik i en fælde. Det gjorde hun ikke, siger eksperter efter at have set video fra mødet. En video, som B.T. valgte at se bort fra.

DOKUMENTATION. En af sommerens store politiske historier holder ikke vand, og det vidste B.T. allerede få dage efter, at avisen havde bragt den.

Den 27. juli bringer B.T. og bt.dk flere historier om, at Helle Thorning-Schmidt til et læsermøde på Fyn falder for et trick-spørgsmål, der afslører, "at hun ikke vidste, at der var overskud på betalingsbalancen. Hun vidste heller ikke, at der ikke er nogen udlandsgæld."

Meget tyder dog nu på, at det var en forhastet konklusion:
»Det er der ikke nogen dækning for at sige. Ud fra den dokumentation, der er af situationen, kan vi ikke vide, hvad Helle Thorning-Schmidt ved eller ikke ved om betalingsbalancen og udlandsgælden,« siger forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, der ellers kritiserede Helle Thorning-Schmidt i en af B.T.'s artikler på baggrund af B.T.'s referat af sagen.

Han angriber nu B.T.'s præmis, fordi Fyens Stiftstidende den 14. august gengiver en videooptagelse fra det pågældende møde. Den viser, at Helle Thorning-Schmidt svarer på noget andet end det, hun bliver spurgt om, men altså ikke svarer forkert på noget.

På baggrund af videooptagelsen tager flere eksperter, ligesom Roger Buch, afstand fra B.T.'s fremlægning af sagen. Blandt andre konkluderer politisk kommentator og tidligere pressechef for den konservative folketingsgruppe Niels Krause-Kjær, at "den sommerhistorie var der overhovedet ikke hold i" i et interview med Jyllands-Posten.

Efter historierne om videooptagelsen i Fyens Stiftstidende og Jyllands-Posten vælger B.T. den 16. august at bringe Helle Thornings præcise citat under overskriften "Helle T. talte udenom" på side 23.

Chefredaktør på B.T. Olav Skaaning Andersen skriver til Journalisten, at man valgte at bringe det for læsernes skyld:
»Da Fyens Stiftstidende bringer den fulde ordlyd af spørgsmål og svar i weekenden, laver vi straks en artikel i B.T., så vores læsere selv kan bedømme, om Helle Thorning-Schmidt ryger i en fælde eller bare bevidst taler udenom,« skriver Olav Skaaning Andersen, der påpeger, at Helle Thorning-Schmidt ikke ønskede at give sin version af historien.

B.T. har imidlertid været bekendt med den fulde ordlyd af spørgsmål og svar i to uger. Det oplyser Flemming Nybro Olsen fra SeniorNET. Det er en tv-kanal, der sender lokal-tv til seniorer i blandt andet Region Syddanmark. Det var dem, der optog læsermødet med Helle Thorning-­Schmidt, og de blev kontaktet af B.T., få dage efter at historien var blevet trykt, og blev bedt om at sende optagelsen. Det gjorde de, og journalisten på B.T. bekræftede, ifølge Flemming Nybro Olsen, at han havde modtaget optagelsen den 1. august.

Fagbladet Journalisten har spurgt chefredaktør på B.T. Olav Skaaning Andersen, hvorfor man ventede to uger med at fremlægge dokumentationen i sagen, når man nu ønskede at give læserne mulighed for selv at bedømme forløbet. Det har han ikke ønsket at svare på.

B.T.'s oprindelige historie byggede på to kilder, der var med til mødet. Den ene er Per Mysling, der stillede trick-spørgsmålet. Han fortæller i dag til Journalisten, at han er blevet overrasket over den reaktion, historien fik, da B.T. skrev den:
»Den er blevet overeksponeret, og jeg synes, B.T.'s vinkel var lige i overkanten, men han skal jo også sælge aviser,« fortæller Per Mysling.

Den anden kilde, Claus Hansen, er medlem af Dansk Folkepartis bestyrelse i Odense. Da Journalisten kontaktede ham, havde han ikke set videoen, men stod ved sine citater i B.T.

Journalisten har også været i kontakt med finansordfører i Venstre Jacob Jensen, der kom med nogle kritiske kommentarer på baggrund af B.T.'s historie. Han mener ikke, at videooptagelsen ændrer noget.
»Uanset om hun svarede forkert eller snakkede udenom, er det et udtryk for, at hun ikke ved det,« siger han til Journalisten.

0 Kommentarer