B.T. sætter fokus på ‘De blå lejesvende’

DR har i årevis været udklækningsanstalt for højreorienterede politikere. Det skriver dagbladet B.T., der i går satte fokus på en stribe af 'De blå lejesvende'.

DR har i årevis været udklækningsanstalt for højreorienterede politikere. Det skriver dagbladet B.T., der i går satte fokus på en stribe af 'De blå lejesvende'.

I et opslag i avisen gennemgår B.T. flere af de tidligere DR-medarbejdere, der gennem tiden har skiftet tv-karrieren ud med en karriere på højrefløjen i dansk politik.

Det gælder blandt andet DR's tidligere programdirektør Mette Bock, der nu stiller op for LIberal Alliance, samt tidligere chef for Radioavisen og studievært på Deadline Connie Hedegaard, der nu er EU-kommissær.

Men også tidligere EF-korrespondent Bjørn Elmquist, der blev folketingskandidat for de Radikale, tidligere TVA-vært Paula Larrain, der stillede op til folketingsvalget for De Konservative i 2009, tidligere TVA-vært Morten Løkkegaard, der i dag sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, og i øvrigt også tidligere TVA-reporter, Uffe Ellemann-Jensen, der som bekendt blev udenrigsminister for Venstre.

Men også længere tilbage i historien; eksempelvis TVA-reporteren fra 60'erne Claus Toksvig, der i 1984 blev valgt til Europa-Parlamentet for De Konservative, Ole Andreasen, der først kom i Gentoftes byråd og siden Europa-Parlamentet for Venstre, og Frode Kristoffersen, der lavede EU-programmer for DR i 1993 og 1994, for siden at komme i Europa-Parlamentet for De Konservative.

Og endelig i nyere tid; DR-redaktør Poul F. Hansen, der i 2007 stillede op til Folketinget for Venstre.

B.T. har talt med fire af de ovennævnte borgerlige politikere, der til dels kan læses her, og blandt andet siger Morten Løkkegaard til avisen:

"TV-Avisen har aldrig været rød. Langt de fleste, der var på TV-Avisen, var borgerligt orienterede."  

Tidligere i år slog en videnskabelig undersøgelse i øvrigt fast, at der ikke er belæg for at klandre DR for at være venstrefløjens lejesvende. Omvendt er det fejlagtigt at påstå, at TV2 skulle have en blå slagside. Tværtimod er der rimelig balance – både i dækningen og i tonen.

Det fremgår af bogen »Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i TV-nyhederne på DR1 og TV2 1994-2007«, der udkom i maj måned.

Bag bogen og undersøgelsen stod Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, som blandt andet så på journalisternes politiske ståsted og stemmeafgivning ved de seneste folketingsvalg.

Læs i øvrigt også den tidligere kronik fra Berlingske Tidende: Er DR-journalister røde? Er TV2s blå?

2 Kommentarer

Jan Larsen
27. SEPTEMBER 2010
Re: B.T. sætter fokus på 'De blå lejesvende'
Et tiltrængt forsøg på at få lidt nuancer ind i debatten, så ros til BT. Men hvor er det dog pinligt, det DR2 leverer i deres "dokumentar". Ingen tvivl om, at spørgsmålet om, hvorvidt der er politisk bias i journalistikken er relevant og interessant. Men den måde, som DR undersøger spørgsmålet, er jo helt igennem useriøs. For hvad er pointen? Hvis man kan finde fem blandt 100vis af journalister, der har vinklet ud fra et privat-politisk ståsted på venstrefløjen, beviser det så, at DR var rødt? Måske i Arne Notkins øjne - og desværre måske også i andre koldkrigsveteraners øjne - men næppe i den almindelige offentligheds øjne, der forhåbentlig ikke bliver ofre for den "Notkinske propaganda" - hvis man nu skal tillægge sig lidt af den McCarthy-inspirerede måde at tale på.
Jens Yde
27. SEPTEMBER 2010
Re: B.T. sætter fokus på 'De blå lejesvende'

B.T. og Journalisten har her bedrevet et så dumt arbejde, at det er let at gennemskue, at artiklen  er lavet for at provokere, for så meget klaphat og solbriller er ingen journalister jo i virkeligheden.

B.T. har gravet i eget hjernedyb og fundet både oldinge og fossiler frem for at dokumentere, at Danmarks Radio og  TV-avisen aldrig har været rød.  Der nævnes

Claus Toksvig, der blev ansat i Danmarks Radio i 1958.

Ole Andreasen, der blev ansat i 1963

Frode Kristoffersen, der kom til DR i 1960erne.

Uffe Ellemann-Jensen, der trådte ind i huset i 1970.

Bjørn Elmquist, der blev Danmarks Radio-medarbejder i 1971.

Men dette var jo inden, de røde svende fik vind i sejlene, og først senere sprang de nævnte mænd ud som sande europæere.

B.T. og Journalisten nævner også Mette Bock, men glemmer at fortælle, at hun var folketingskandidat for SF i 1994 og folketingskandidat og næstformand for de radikale til 2006, samt at hun først blev programdirektør i Danmarks Radio i 2008.

Endvidere Poul F. Hansen, der blev fyret, da han i 2007 sprang ud som Venstremand.

http://borsen.dk/nyheder/medier/artikel/1/116208/fyret_venstre-mand_revser_dr.html

Samt Paula Larrain, der skriger op, fordi hun gerne vil have sin fortid undersøgt.  Hvordan blev hun egentlig set på i Esbjerg?

https://journalisten.dk/stop-jagten-pa-hinanden

Bortset fra det sjove i at grave efter fossiler fra før Danmarks indtræden i EU er det virkeligt interessante EU-parlamentarikeren Morten Løkkegaards udtalelse:

"TV-Avisen har aldrig været rød. Langt de fleste, der var på TV-Avisen, var borgerligt orienterede."

Morten Løkkegaard tilhører de østsjællandske krukker, til hvem vi jyder ingen tiltro har. Han kom til Danmarks Radio i 1990, ”så enten fejler du noget, eller også gør jeg”.

Hvis fagbladet Journalisten råder over en ærlig journalist, kunne vedkommende så ikke levere en komplet liste over ny-ansatte på TV-Avisen i perioden 1985-1995, altså fem år før og efter Morten Løkkegaard kom dertil.

Vi historisk interesserede kunne selvfølgelig selv udføre arbejdet, men det bliver nok for besværligt. Vi må nøjes med at nævne et par af cheferne for TV-Avisen i den periode: Lasse Jensen og Ole Sippel som arbejdede under generaldirektørerne Laurids Bindsløv, Hans Jørgen Jensen og Christian Nissen.